Mineralen en edelstenen: Wat doen ze en wat kun je er mee?

Mineralen en edelstenen: Wat doen ze en wat kun je er mee? Dat mineralen en edelstenen diep uit de grond gehaald worden, is bij de meeste mensen wel bekend. Anders ligt het als het gaat om hoe ze tot stand komen en wat je er vervolgens mee kunt. Is het puur decoratief in sieraden of als kunstvoorwerp in huis of kunnen de stenen ook nog een ander doel dienen? Mag je edelstenen reinigen en zo ja, hoe? Kortom, hoe werkt het met mineralen en edelstenen?

Wat zijn mineralen en edelstenen?

Als we het over mineralen hebben - er bestaan er meer dan 3500 verschillende en er worden nog steeds nieuwe ontdekt - dan betreft dit vaste stoffen die diep in de aarde terug te vinden zijn. Feitelijk zijn ze een chemische verbinding. Als ze gaan groeien dan vormen ze langzaam kristallen (en die noemen we edelstenen). Edelstenen zijn dus altijd oude stenen. Door geologische invloeden vormen deze stenen zich steeds meer. Een bekende geologische invloed is de vulkaan. Dit proces is er een van duizenden jaren. Dat maakt ook dat er geen één steen hetzelfde is en dat er zelfs grote verschillen op kunnen treden. Er kunnen zelfs fossielen inzitten. Fossielen zijn versteende resten van dieren of planten.

Een aantal is zeer bekend, denk maar aan koper of ijzer. De meeste kristallen zijn verschillende aan elkaar gegroeide mineralen, met een eigen kristalstructuur. Vaak bestaat een kristal dan ook uit meerdere (twee of drie) mineralen. Een van de weinige uitzonderingen is het heldere bergkristal. Dit betreft slechts één mineraal.

Bron: ColiN00B, PixabayBron: ColiN00B, Pixabay
Halve edelstenen
De naam halve edelstenen bestaat niet meer sinds 1967. In het verleden droegen alleen onderstaande stenen de naam 'edelsteen’:
  • diamant
  • Saffier
  • Robijn
  • Smaragd

Dit had te maken met de kostbaarheid van deze stenen. De rest van de kristalen werden ‘halve edelstenen’ genoemd. Sinds 1967 spreken we dus altijd over ‘edelstenen’.

Enkele bekende edelstenen

Amethist

Een heel bekende is de paarse amethist. Deze steen krijgt de karakteristieke kleur door de aanwezigheid van ijzer. Aangezien niet overal evenveel ijzer in de grond zit, hebben de verschillende amethiststenen (die op verschillende plaatsen in de aarde gevonden worden) niet dezelfde kleur paars. De amethist staat ook voor spiritualiteit en stimuleert het ‘openstaan’ voor en met het derde oog.

Rozenkwarts

Een andere bekende steen is de rozenkwarts. Deze babyroze steen dankt de keur aan de aanwezigheid van titanium. Spiritueel is deze steen goed voor het hart. De helende steen verzacht de mens en de situatie.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Diamant
Diamant is de hardste edelsteen die er is en is er ook in verschillende kwaliteiten. Om die reden kan je niet zomaar diamanten met elkaar vergelijken. Er is een officiële indeling gemaakt waar een diamant aan moet voldoen. Een diamant wordt beoordeeld op de zogenaamde vier C’s. Dit staat voor:
  • de slijpvorm (cut)
  • de kleur (colour)
  • de zuiverheid (clarity)
  • het karaatgewicht (caratweight)

Naast de diamant is de korund de hardste steen. In de kleur blauw kennen we de steen beter als de saffier en in roze of rood kennen we de steen beter als robijn.

In iedere vorm

Feitelijk kan de edelsteen in iedere vorm gebracht worden. Enerzijds in sieraden, waar we veel stenen vaak in zien terugkeren, en anderzijds in ‘brokken’ steen die bijvoorbeeld een sieraad in de huis- of slaapkamer vormen. Dan is er nog een verdeling tussen gepolijste of ruwe stenen en dat is een heel persoonlijke keus.

Van bijvoorbeeld zoutkristal worden vaak lampen gemaakt. De veelal gelige brokken steen worden uitgehold om er een lampje in te kunnen doen of een waxinelichtje. Het geeft een mooi diffuus licht. Deze steen reinigt de omgeving. Ditzelfde kan ook toegepast worden met het heldere bergkristal en het melkwitte seleniet.

De hardere steensoorten lenen zich ook bij uitstek om in de vorm van bijvoorbeeld een verlichte ziel als Boeddha gevormd te worden. Zowel de ranke Tibetaanse versie als de bolle Chinese versie.

Bron: Sciencefreak, PixabayBron: Sciencefreak, Pixabay

Spiritualiteit en edelstenen

Hoewel een steen iets ‘doods’ lijkt, is dat het niet. Gevormd in de aarde blijft het energieveld van een steen steeds in beweging. Iedere steen heeft een eigen soort golflengte. Aangezien een levend wezen ook een energieveld heeft en je een steen – bijvoorbeeld in een sieraad – op de blote huid draagt, kan er dus een evenwicht tot stand gebracht worden (tussen jezelf en de steen). Als je de steen blijft dragen, kan je lichaam het betreffende trillingsgetal over gaan nemen en helpt het lichaam te helen.

Een steen kan energie verliezen en deze energie geef je weer terug, door de steen een volle nacht of volle dag in het maan- of zonlicht (niet met felgekleurde stenen) op de aarde te leggen. Tenslotte kan je er ook een bergkristal bij leggen. Deze steen geeft energie af die weer door andere stenen opgenomen wordt.

Reinigen

Edelstenen moet je ook reinigen, want door deze bij je te hebben kan de steen je energie op enig moment bij zich dragen. Je kunt de steen goed reinigen door deze onder een lopende kraan te houden, maar een nacht in de aarde of een bak met schoon koud water reinigt de steen ook.

Voor diamanten zijn speciale apparaatjes te koop en de juwelier heeft juwelenreiniger. Echter, je kunt ook een sopje maken van lauwwarm water met wat vloeibaar afwasmiddel. Borstel met een oude tandenborstel de steen goed schoon. Spoel het na met koud water en droog de steen met een zachte pluisvrije doek.

Tot slot

De een geeft een spirituele uitleg aan de edelstenen die diep in de aarde gevormd worden en de ander vindt de steen gewoon mooi. Vaak neem je een sieraad omdat het je die dag aanstaat (en het moet een beetje combineren bij de kleding). Eigenlijk zegt dat al genoeg, want als je op gevoel kiest, kies je dus de steen waar je die dag wat aan hebt. Dit, terwijl je de steen eigenlijk draagt omdat je het mooi vindt.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Een gouden of zilveren ring met een edelsteen is een populair en kostbaar bezit. Er zijn veel soorten edelstenen, van he…

Yogahoudingen – lolasana (pendulehouding)Yogahoudingen – lolasana (pendulehouding)Lolasana (pendulehouding) is een voortreffelijke yogahouding voor gevorderden. Zeer geschikt om de polsen, armen en scho…
Yogahoudingen – bakasana (kraanvogelhouding)Yogahoudingen – bakasana (kraanvogelhouding)Bakasana is typisch een yogahouding die er ingewikkeld en indrukwekkend uitziet, maar waarvan de moeilijkheidsgraad wel…
Bronnen en referenties
  • http://edelstenen-mineralen.nl
  • http://www.cheetahtravel.nl/wat-zijn-mineralen-en-edelstenen/
  • Afbeelding bron 1: ColiN00B, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Sciencefreak, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.