Kunst en antiek kopen of verkopen op een veiling

Kunst en antiek kopen of verkopen op een veiling Bij kunst- en antiekveilingen is het behalve voor handelaren ook voor particulieren mogelijk is iets te kopen of te verkopen. Het bezoek aan een veilinghuis is een aangenaam en soms spannend uitje; het bekijken van de goederen, het bieden op de veiling of het zien veilen van een zelf ingebracht object. Maar, hoe gaat het kopen of verkopen op een veiling in zijn werk?

Verkopen

Enkele voordelen van het verkopen van een kunst of antiek object via een veiling zijn dat een veilinghuis veel (geïnteresseerde) mensen trekt, je object wordt getaxeerd en een veilinghuis verzorgd de afwikkeling van geldzaken.

Inbreng

Een aantal weken voordat de veiling plaatsvindt kunnen de te veilen goederen bij een veilinghuis worden ingebracht. Daar is een taxateur aanwezig die beoordeeld of de ingebrachte goederen geschikt zijn om te veilen en wat de taxatiewaarde of richtprijs is. Dit is een indicatie van wat de goederen op de veiling zullen opbrengen. De ingebrachte goederen krijgen allemaal een kavelnummer. Tot de verkoop zijn de goederen door het veilinghuis verzekerd.

Limiet

Wanneer je een object niet onder een bepaald bedrag wilt verkopen kan een limiet worden vastgesteld, dit is vooral zinnig bij waardevolle objecten. Er bestaat dan wel de kans dat het object niet wordt verkocht. Verder kun je aangeven dat je het object niet meer wil terugnemen en dus tegen elke prijs wilt verkopen. Dit kan betekenen dat het voor een lagere prijs verkocht wordt dan de richtprijs.

Een veiling bij Porta Borsari in Verona, schilderij van Carlo Ferrari tussen 1865 en 1871 / Bron: Carlo Ferrari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een veiling bij Porta Borsari in Verona, schilderij van Carlo Ferrari tussen 1865 en 1871 / Bron: Carlo Ferrari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Veilingadvies en taxatie

Bij grote objecten is het vaak mogelijk vooraf advies en een taxatie te krijgen door middel van het opsturen van foto's, met daarbij informatie zoals bv. de afmetingen. Soms wordt hiervoor een kleine vergoeding gevraagd. Een andere mogelijkheid is veilingadvies aan huis, eventuele kosten worden meestal terugbetaald als de goederen daadwerkelijk door het veilinghuis worden geveild.

Commissie

Na de veiling krijgt de verkoper een bericht of een object is verkocht. Een aantal weken na de verkoop wordt het opgeleverde bedrag uitbetaald. Hiervan zijn de veilingkosten (commissie) afgetrokken, die liggen meestal rond de 20% tot 25% van de opbrengst. Mocht een object niet zijn verkocht dan worden er geen kosten berekend. Verder zijn er soms nog administratiekosten.

Catalogus

Alle ingebrachte goederen worden na de sluitingsdatum van de inbrengdagen gesorteerd. Een veilinghuis verzameld zoveel mogelijk informatie over deze goederen. Aan de hand hiervan wordt de catalogus samengesteld. In de catalogus staat de volgorde van de te veilen goederen en elk object staat omschreven met daarbij afmetingen, de periode of jaartal, de richtprijs en soms een foto.

Kopen

Het voordeel van antiek kopen op een veiling is, dat het hier mogelijk voor minder geld te verkrijgen is dan bij een antiquair of op een beurs. Alleen bestaat er de kans dat een andere bieder het door jouw gewilde object bemachtigd. Deze onzekerheid maakt een veiling spannend, net als in een spel, het verwerven van een object kan aanvoelen als het winnen van een prijs.

Kijkdagen

Enkele dagen voorafgaand aan de veiling zijn er kijkdagen. Tijdens deze dagen kunnen alle ingebrachte goederen (kavels) bekeken worden. Het is belangrijk kunst en antieke goederen goed te onderzoeken, let op in welke staat een object verkeert, mankementen of beschadigingen worden niet altijd in de catalogus vermeld. Wel vermelden veel veilinghuizen de toestand van objecten gemaakt van aardewerk, porselein en glas in de catalogus door middel van letters. Zo kan de A staan voor een gaaf exemplaar en andere letters voor een schilfer, scherf, barst of haarscheur.
Verder is het handig de nummers van de objecten waarin je interesse hebt te noteren.

Opgeld

De kosten voor het kopen op een veiling wordt opgeld genoemd. Het opgeld ligt ongeveer tussen de
26 en 28% van het verkoopbedrag. Daarnaast wordt er nog kavelgeld gevraagd, dit is enkele euro's per kavel.

Veiling

De veilingmeester opent de veiling, hij noemt het kavelnummer en geeft enige informatie over het kavel. Ondertussen wordt het kavel door veilingmedewerkers aan het publiek getoond of is zichtbaar op een geprojecteerde foto. De veilingmeester geeft een openingsbod en vraagt wie dat bod wil verhogen. Hij gaat steeds met stappen van 10% van het bedrag omhoog. Deze manier van veilen wordt “verkopen bij opbod” genoemd, degene die het hoogste bod heeft uitgebracht mag het kavel voor die prijs kopen. Als er niet meer wordt geboden, sluit de veilingmeester het bieden af met een hamerslag, het kavel is verkocht aan de laatste en hoogste bieder en er kan niet meer worden geboden.

Het bedrag waarmee de veilingmeester begint is meestal wat lager dan de richtprijs. Wanneer er niet geboden wordt verlaagd hij dat bedrag nog meer. Wordt er daarna nog steeds niet geboden, dan kan de veilingmeester besluiten (zeker als er een limiet op een kavel is vastgesteld) het kavel van de veiling te halen.

Notaris

Naast de veilingmeester is er bij een openbare kunst- en antiekveiling altijd een notaris aanwezig, dit is in Nederland verplicht. De notaris zit naast de veilingmeester en houdt (onpartijdig) toezicht op de veiling. Als het voor de veilingmeester onduidelijk is wie het hoogste heeft geboden, vraagt hij dit aan de notaris. Het kan ook voorkomen dat iemand “in de slag” bied. De notaris bepaald in dat geval of het bod nog op tijd kwam.

Bieden

Om te kunnen meebieden heb je een biednummer nodig. Hiervoor vul je op een kijkdag of vlak voor de veiling een formulier in met je gegevens. Het bieden doe je door de hand op te steken of het biednummer omhoog te houden.

Het is verstandig om vooraf voor een object een bepaald maximum bedrag te bepalen en niet hoger te bieden. Het kan namelijk gebeuren dat je je laat meeslepen door het “veilingspel” en meer bied dan iets waard is, of dan je kan betalen. Buitenkansjes komen op een veiling wel voor, er zijn niet altijd voor elk object veel liefhebbers aanwezig. Bij het impulsief op iets bieden bestaat echter de kans op een miskoop, misschien werd er niet zomaar weinig op een object geboden.

Ook kan er geboden worden zonder op de veiling aanwezig te zijn; schriftelijk, telefonisch of online. Om een schriftelijk bod te kunnen doen moet vooraf een machtiging aan het veilinghuis worden gegeven. De veilingmeester probeert in dat geval namens jou het object voor een zo laag mogelijk bedrag te verwerven. Een andere mogelijkheid is het telefonisch meebieden, je wordt door een veilingmedewerker opgebeld op het moment dat het betreffende object geveild gaat worden. Deze medewerker geeft door wat er wordt geboden en kan eventueel meebieden. Bij een aantal veilinghuizen kan er tevens via internet worden geboden. Na het inloggen op de website van het veilinghuis kun je de veiling volgen via de webcam en meebieden. Voor deze service wordt vaak een extra percentage opgeld gevraagd.

Vervoer

Na de veiling kunnen de gekochte goederen gedurende bepaalde dagen worden betaald en opgehaald. Het vervoer van gekochte goederen of van goederen die je wilt inbrengen kan eventueel (tegen betaling) worden verzorgd door het veilinghuis.
© 2015 - 2020 Vuurvlieg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalenBelastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalenHoeveel belasting en btw betaalt u over kunst en antiek in 2019 en 2020? Kunst en antiek kunnen een vermogen waard zijn,…
Kopen en verkopen van kunstKopen en verkopen van kunstEr is soms goed geld te verdienen met het kopen en doorverkopen van kunst. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval t…
Verzamelen; vintage, vinyl, vlinders en voetbalplaatjesEr wordt heel wat verzameld in Nederland. Van jongs af aan worden we aangemoedigd om voetbalplaatjes, suikerzakjes of kn…

De boekdrukkunst, een revolutie in de informatieoverdrachtDe boekdrukkunst, een revolutie in de informatieoverdrachtJohann Gutenberg vond circa 1450 de boekdrukkunst uit. Zijn uitvinding bleek al snel meer dan een verlengstuk van de han…
Bobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica MaasBobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica MaasBobbi is een beertje, een lief vrolijk beertje. Samen met zijn vriendjes beleeft hij heel veel avonturen in de kinderboe…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Kunst en antiek kopen of verkopen op een veiling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vuurvlieg
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!