Oktoberfest 2018: plezier op de bierfeesten in München

Oktoberfest 2018: plezier op de bierfeesten in München De Oktoberfeesten (Oktoberfeste) worden ook wel eens in de volksmond de bierfeesten genoemd. Het is een jaarlijks volksfeest dat plaatsvindt in München, de hoofdstad van Beieren. Het Oktoberfest is het grootste bierevenement ter wereld en wordt naar schatting door circa zes miljoen mensen worden bezocht. Het vindt plaats op de Theresienwiese, dichtbij het centrum van München. Typisch zijn de bekende klederdrachten, waaronder de 'Lederhose' voor mannen en de 'Dirndl' voor de vrouwen. Tijdens het consumeren van het bier kan je genieten van de live spelende orkesten (blaaskapellen). Het Oktoberfest 2018 vindt plaats van 22 september tot en met 7 oktober.
Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay

Wanneer vindt het Oktoberfest plaats?

Traditioneel vindt het Oktoberfest plaats vanaf de eerste zaterdag na 15 september, en eindigt het op de eerste zondag van oktober. Een uitzondering bevestigt uiteraard de regel. Indien de eerste zondag van oktober vóór 3 oktober valt, dan gaan de Oktoberfeste door tot 3 oktober. Het is op deze manier dat de einddatum elk jaar kan verschillen, waardoor de Oktoberfeste 16 tot 18 dagen kunnen duren. In 2018 vindt het het Oktoberfest plaats van 22 september tot en met 7 oktober.

De Oktoberfeste starten om 11 uur ’s morgens (op zaterdag al om 10 uur) en stoppen rond half twaalf ’s nachts. Op de eerste zondag van de feesten vindt er een misviering plaats met de aanwezigheid van de burgemeester. Na de misviering gaat alle aandacht naar de zondagse parade. De parade is een prachtig kijkstuk voor de duizenden toeschouwers. Karren met paarden, blaaskapellen en groepen in de traditionele “Lederhose” en “Dirndl” trekken dan rond in de stad München.

Het Oktoberfest 2018 of de bierfeesten, nabij het centrum van München

Het Oktoberfest vindt plaats niet ver van het centrum van München, meer bepaald op de Theresienwiese. Tijdens deze feestelijkheden zijn tradities erg belangrijk. Zo is het de Oberbürgermeister die het eerste vat bier aanslaat. De traditie schrijft voor dat hij hierbij de woorden “O'zapft ist” zegt. Na het aanslaan van het eerste vat, kan het volksfeest beginnen.

Het Oktoberfest bestaat uit een zeer grote kermis met tal van attracties en ter plaatse staan er 14 grote tenten. Deze tenten zijn langs de binnenkant aangekleed in de gemoedelijke “Oktoberfeste”-sfeer. Langs de veertien tenten heen, bevinden zich de zogenaamde biertuinen, waar men buiten bier kan consumeren. Het bier wordt getapt in een bierglas van één liter (Maß genaamd). Naast bier kan men ook frisdrank en alcoholvrij bier drinken in de tenten. Ook worden er typische Duitse versnaperingen geserveerd.

Tijdens het Oktoberfest wordt er nauw toegekeken dat er enkel - in München gebrouwen - bieren worden geschonken aan de bezoekers. Het gaat om de volgende bieren: Paulaner (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International), Augustiner (Augustiner-Bräu), Hacker-Pschorr (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International), Hofbräu München (Staatliches Hofbräuhaus), Spaten (Spaten-Franziskaner-Bräu, AB InBev) en Löwenbräu (Löwenbräu, AB InBev).

Bron: Krakauer1962, PixabayBron: Krakauer1962, Pixabay

Oktoberfest: een feest van tradities

Het Oktoberfest wordt al sinds 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van de prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en de kroonprins Lodewijk van Beieren. In 2010 duurden de feesten een dag langer, omdat de Oktoberfeste dan exact 200 jaar bestonden. Tradities alom tijdens het Oktoberfest. De klederdracht tijdens de Oktoberfeste is de moeite waard. Mannen dragen traditioneel “Lederhose” en vrouwen dragen “Dirndl”. De muziek, die wordt gespeeld in de tenten, komt van de live spelende blaaskapellen.

Zes leuke weetjes

 • In de beginjaren van het festival werd totaal geen alcohol geschonken. Bier en alcohol kon enkel verkregen worden buiten het feestterrein.
 • Tijdens de Oktoberfeste wordt ongeveer 7,5 miljoen liter bier gedronken, met daarnaast ook nog een grote hoeveelheid alcoholvrij bier.
 • De prijs van een literpint bedraagt ongeveer 10 euro. Dit komt neer op een 2,5 euro voor een biertje van 25 centiliter. Over tientallen jaren heen, is de prijs steeds omhoog gegaan.
 • Tijdens de Oktoberfeste wordt een speciaal biertje gebrouwen, speciaal voor de gelegenheid. Het alcoholpercentage van dit biertje is hoger dan bij een gewoon biertje. Het percentage zou 1,3% hoger liggen dan een gewoon biertje.
 • Tijdens de bierfeesten verlaten ongeveer dertigduizend München-inwoners de stad, omwille van het massale volksfeest en de bijgaande drukte.
 • Indien je wil afreizen naar München, dan doe je er goed aan om heel snel je hotelkamer te boeken. De prijzen van hotelkamers zijn immers heel duur tijdens deze periode. Overnachten op één van de lokale campings kan ook een oplossing zijn.
© 2015 - 2020 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De tradities van het OktoberfestDe tradities van het OktoberfestHet Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt elk jaar gehouden in het Duitse München. Elk jaar weer…
Oktoberfest: niet alleen in DuitslandOktoberfest: niet alleen in DuitslandHet Oktoberfest (Oktoberfeest) is hét grote bierspektakel van Duitsland. Het begint op de eerste zaterdag na 15 septembe…
Een introductie tot Duits BierIn heel Duitsland is bier een populaire drank, en onderdeel van de Duitse cultuur. In Duitsland zijn meer dan 1000 versc…
München, hoofdstad van BeierenMünchen is bij Nederlanders vooral bekend van het jaarlijks terugkerende Oktoberfest, BMW en de voetbalclub Bayern Münch…

De Werelderfgoedlijst van UNESCO (status 2019)De Werelderfgoedlijst van UNESCO (status 2019)Wereldwijd bekeken zijn er veel erfgoederen. Sommige landen zouden graag zijn of haar erfgoederen op de Werelderfgoedlij…
Woezel en Pip, de hondjes van Guusje NederhorstWoezel en Pip, de hondjes van Guusje NederhorstWoezel en Pip zijn twee lieve vrolijke hondjes die de hele dag spelen in de Tovertuin. De hondjes, hun vriendjes, de tov…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • Beleven.org, http://www.beleven.org/feest/oktoberfest, 14 september 2015
 • Startpagina.nl, http://oktoberfest.startpagina.nl/, 14 september 2015
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest, 14 september 2015
 • Beieren.nu, http://www.beieren.nu/oktoberfest-munich-germany, 14 september 2015
 • Cityspotters.com, https://www.cityspotters.com/duitsland/muenchen, 14 september 2015
 • Reishonger.nl, http://www.reishonger.nl, 14 september 2015
 • Afbeelding bron 1: Jackmac34, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Krakauer1962, Pixabay

Reageer op het artikel "Oktoberfest 2018: plezier op de bierfeesten in München"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!