Keramiekontwerpster Susie Cooper

Keramiekontwerpster Susie Cooper Een van de meest toonaangevende Engelse keramiekontwerpers in de twintigste eeuw was Susie Cooper. Vanaf 1922 tot de jaren tachtig ontwierp zij een groot aantal serviezen, zowel de decoratie als de vormgeving. Haar decoratieontwerpen varieerden door de tijd heen erg van stijl. In de ene periode was deze abstract en in een andere soms figuratief, ook haar kleurenpalet veranderde regelmatig.

Biografie

Susan Vera Cooper (1902-1995) werd geboren in Burslem. De stad Burslem in Engeland is een van de zes plaatsen binnen het graafschap Staffortshire, die begin van de twintigste eeuw werden samengevoegd en ‘Stoke-on-Trent’ ging heten. De andere plaatsen zijn Tunstall, Longton, Fenton en Hanley. Dit gebied is van oudsher bekend om de aardewerkindustrie.

Gordon Forsyth en Gray & Co

Op jonge leeftijd had Susan Cooper al grote interesse in tekenen. Ze volgde een avondstudie aan de Burslem School of Art, waar zij onder invloed kwam van Gordon Forsyth (1879-1952), leraar en toen al bekend aardewerkontwerper. Op advies van Forsyth ging zij na deze opleiding in 1922, werken bij de aardewerkfirma 'A.E. Gray & Co', eveneens in Burslem. Hier kon ze de ervaring opdoen die nodig was om bij de Royal School of Art in Londen te kunnen gaan studeren, zij wilde modeontwerpster worden.

Lusterglazuur

Susan werkte bij Gray & Co als aardewerkschilder, en haar talent bleef niet onopgemerkt. Forsyth die bij Gray werkte als ontwerper liet haar meehelpen aan het decoreren van het aardewerk met Lusterglazuur; ‘Gloria Lustre’, dat later op de ‘British Industries Fair’ in 1923 werd tentoongesteld. Dit lusterglazuur, ontwikkeld door A.E. Gray en Gordon Forsyth, is zeer glanzend en door de toevoeging van metaaloxides ziet het eruit als een olieachtige laag. Deze techniek was in de Art-Nouveau en Art-Deco periode erg populair.
Het werk van Susan werd ook getoond op de British Empire Exhibition in 1924 en op de wereldtentoonstelling in Parijs, in 1925.

Chocoladekan, rond 1932Chocoladekan, rond 1932

Susie Cooper Potteries

In 1929 verliet Susan Gray & Co, omdat zij daar alleen de decoratie mocht ontwerpen en niet de vormgeving van het aardewerk. Daarom richtte zij een eigen bedrijf op: ‘Susie Cooper Potteries’, in de plaats Tunstall. Wat later verplaatst ze het bedrijf naar ‘Chelsea Works’ in Burslem.

Er waren zes schilderessen in dienst en Susan kocht bij verschillende fabrikanten onbeschilderd aardewerk ‘whiteware’ in om te beschilderen. Haar serviezen verkochten zo goed, dat ze meer personeel en ruimte nodig had. Bij de firma 'Woods & Sons' kon zij een goede kwaliteit whiteware afnemen voor een redelijke prijs. Toen de eigenaar van Woods & Sons haar in 1931 ruimte aanbood bij de ‘Crown Works’ (van Woods & Sons) in Burslem, verplaatste ze het bedrijf wederom.

Haar bedrijf fuseerde in de loop van tijd met ‘Bursley Ltd.’, (ook van Woods & Sons), de ‘Jason China Compagny of London’, en met R.H. en S.L. Plant en werd uiteindelijk in 1966 werd het bedrijf onderdeel van de 'Wedgwood Group'. Hier werkte ze tot 1972, daarna besloot ze als freelance ontwerper verder te gaan. Datzelfde jaar overleed ook haar man Cecil Barker.

Isle of Mann

Door de wereldwijde recessie in 1979 sloot Wedgwood de Crown Works van Susan. In 1986 verhuisde zij zelf naar de Isle of Mann, waar ze nog enkele jaren als freelancer werkte tot haar pensioen. Susan Cooper overleed in 1995.

Decoratie

Susan liet zich bij het ontwerpen van patronen inspireren door de natuur, maar eveneens door het Kubisme, een kunststroming aan het begin van de twintigste eeuw. Verder ontwierp zij geometrische decors.

Patronen bij Gray & Co

Bij Gray & Co werden decoraties met de hand beschilderd of bedrukt; lithografieën werden met behulp van transferpapier op het aardewerk aangebracht. Er zijn in de periode dat Susan hier werkte (tussen 1923 en 1929) 3020 nieuwe patronen ontstaan, van een aantal daarvan is bekend dat zij deze ontwierp, maar waarschijnlijk zijn ze niet allemaal van haar hand.

Veel van de ontwerpen bestaan uit een gestileerd floraal decor, deze verschillen per soort wat betreft kleur en verfijndheid, de patronen zijn met een dun penseel aangebracht in zachte kleuren of juist met een breder penseel en vrij felle kleuren.

Andere ontwerpen hebben een verfijnd geometrisch of een abstract patroon dat wat minder verfijnd is aangebracht; verschillend gekleurde vlakken of strepen, cirkels en rechthoeken en driehoeken, zoals ‘Abstract and jazz modern’. Deze serie aardewerk was toen erg modern, het had felle kleuren; rood, blauw, geel, oranje in combinatie met zwart, wit en grijs. Ook ontwierp zij serviezen met brede verschillend gekleurde banden rondom of serviezen met een effen kleur en daarbij soms stippen.

De serviezen met lusterglazuur hebben dikwijls een floraal decor. De kleur of het olieachtige effect van het lusterglazuur verschilt per serie; koper, brons, zilver, goud, paars of rose-kleurig.

Patronen Susie Cooper Potteries

Voor haar eigen bedrijf ontwikkelde Susan lithografische patronen die op het aardewerk werden gedrukt. Het bekendste patroon werd ‘Dresden Spray’; gestileerde bloemen in het midden geplaatst en een groenkleurige band rond de randen.

Na de Tweede Wereldoorlog ging ze weer meer over op hand beschilderde decoraties, en daarnaast andere technieken zoals sgraffito (graveren en inkrassen) en het bespuiten van de ondergrond en/of decors met behulp van sjablonen. De decors bestonden nu meestal plant- en bloemmotieven met wat zachtere kleuren dan voorheen.

Beenderporselein

Vanaf de fusie in 1950 met ‘Jason China Compagny of London’, kon Susan net als dit bedrijf beschilderd ‘bone china’ (beenderporselein) produceren. Dit is een porselein van hoge kwaliteit, het is erg sterk, transparant en iets ivoorkleurig. Behalve de gebruikelijke ingrediënten voor het maken van porselein wordt hier ook het as van runderbeenderen aan toegevoegd.

De decors bestaan veelal uit bloem- of vruchtmotieven op een witte ondergrond zoals: ‘Gardenia’ en ‘Raspberry’, maar bekend is tevens het theeservies ‘Harlequin’, bestaande uit effen gekleurde schotels, kopjes met een witte buitenkant en gekleurde binnenkant en allen voorzien van een dunne goudkleurige rand.

Patronen bij Wedgwood

Enkele bekende ontwerpen van Susan bij Wedgwood zijn ‘Corn Poppy’; klaprozen op een witte ondergrond, en ‘Keystone’, een geometrisch patroon in zwart, groen, rood of zandkleur op een witte ondergrond.

Vormgeving

De vormgeving van haar serviezen zijn elegant en daarnaast functioneel; een deksel van een schaal is omgekeerd een kom en veel onderdelen van serviezen waren opstapelbaar.

De modellen die zij in de jaren dertig ontwierp zijn:‘Curlew’ (1930), ‘Falcon’ en ‘Jay’, ‘Kestrel’(1932), ‘Rex’, ‘Spiral’ (1938) en ‘Wren’. Het bekendste model is ‘Kestrel’, dat vanwege zijn populariteit tot in de jaren zestig in productie bleef. De vorm van dit model is zeer kenmerkend voor de Art-Deco periode.

In 1950 ontwierp Susan het eerste model in bone china: ‘Quail’. De hoge koffiepot van het servies heeft een gewelfde vorm; smaller van boven en breder naar onder toe, de tuit is lang en staat ‘los’ van de pot, het oor is groot en de deksel hoog en bol.
© 2017 - 2020 Vuurvlieg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Louis Regout en het zwiebelmusterserviesLouis Regout en het zwiebelmusterserviesHet blauw-witte porselein met het zwiebelmustermotief van Louis Regout laat zich makkelijk combineren met ander servies.…
De geschiedenis van porselein van WedgwoodDe geschiedenis van porselein van WedgwoodVoor veel mensen is de naam Wedgwood synoniem aan porselein. Toch is Wedgwood niet de enige producent van mooi porselein…

Moby Dick – boek van Herman Melville over de Witte WalvisMoby Dick – boek van Herman Melville over de Witte WalvisMoby Dick is het onsterfelijke verhaal van kapitein Ahab - in sommige uitgaven wordt hij Achab genoemd - die op jacht ga…
Ex libris: van bescherming tegen diefstal tot verzamelobjectEx libris: van bescherming tegen diefstal tot verzamelobjectEen fiets zet je op slot, een pand heeft daarbij een heel beveiligingssysteem, maar hoe bescherm je boeken tegen diefsta…
Bronnen en referenties
  • http://www.susiecooper.net/biography.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Susie_Cooper
  • http://gaukartifact.com/2013/03/27/susie-cooper-1902-1995-2/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stoke-on-Trent
  • http://www.grayspottery.co.uk/designer-cooper.htm
  • http://www.thepotteries.org/features/susie_cooper.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bone_china

Reageer op het artikel "Keramiekontwerpster Susie Cooper"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vuurvlieg
Gepubliceerd: 24-02-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!