Bloemencorso Lichtenvoorde, een b(l)oeiend spektakel

Bloemencorso Lichtenvoorde, een b(l)oeiend spektakel Op de tweede zondag in september vindt het jaarlijkse bloemencorso van Lichtenvoorde plaats. Lichtenvoorde ligt in de gemeente Oost-Gelre (Gelderland). Vanaf 14.00 uur trekt een kleurrijk en b(l)oeiend spektakel door de straten van Lichtenvoorde. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) en bestaat uit een optocht van 18 enorme praalwagens waar gemiddeld vier miljoen dahlia’s op verwerkt zijn. Het corso staat sinds 2013 vermeld op de Nationale erfgoedlijst voor Cultureel Immaterieel erfgoed en streeft sinds mei 2018 naar een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Bloemencorso

Legenda
A. Tentoonstellingsterrein. Start en eindpunt bloemencorso.
B. Tribune gemeentenhuis.
C. Tribune Richterslaan.
D. Toilet.
E. Toilet
F. Toilet
G. Invalidenparkeerplaats Ludgerhof.
H. Invalidenparkeerplaats Marianum.
I. Invalidenparkeerplaats Albert Heijn.
J. Corsotuin


Historie vanaf de negentiende eeuw

6 september 1898 werd op achttienjarige leeftijd Wilhelmina, de enige dochter van de Nederlandse koning Willem III en Koningin Emma, Koningin van Nederland. In het hele land werd feest gevierd en Lichtenvoorde vierde op die datum altijd haar jaarlijkse kermis. Besloten werd om dit extra te vieren met een bloemencorso. Omdat dit pas vanaf 1929 een jaarlijks terugkerend gegeven werd is besloten om 1929 als het officiële startjaar aan te houden van het bloemencorso Lichtenvoorde. Sinds 1929 bouwen jaarlijks duizenden vrijwilligers aan dit indrukwekkende schouwspel. Het verbindt de gemeenschap door de vrijwillige inzet van families, clubverbanden, straten en wijken om elk jaar het bloemencorso Lichtenvoorde te organiseren.

Tijdens de optocht.Tijdens de optocht.

Historie vanaf de twintigste eeuw

In 1957 besloot men dat de bloemenwagens alleen dahlia’s mochten bevatten. Geen grassen, heide en andere materialen meer. De afmeting van de wagens werden groter er werden showorkesten en straattheater toegevoegd aan het corso. Het bloemencorso werd begin jaren zeventig gesteund door een gemeentelijke subsidie en er ontstond een dahliaruilhandel met andere corsoplaatsen als Zundert, Vollenhoven, Winterswijk, Beltrum en st. Jansklooster. Het corso ontwikkelde zich vanaf 1990 van een statisch en stijf corso tot een dynamisch levendig corso met figuranten en bewegende bloemenwagens van wel 18 meter hoog in de daarop volgende jaren.

Materiaalgebruik van de corsowagen

In de beginjaren van het bloemencorso werd gebruik gemaakt van hout om de corsowagen te bouwen. Het hout werd beplakt met kranten of karton waar de dahlia ‘s met lijm opgeplakt werden. In de jaren zestig wordt er veel tempex gebruikt voor de fijne vormen en in de jaren zeventig wordt ijzer gebruikt. Het ijzeren geraamte wordt afgeplakt met kranten of wit papier, waar in het plakweekend de dahlia’s op gespijkerd of geplakt worden. In het eerste decennium van de 21ste eeuw neemt het gebruik van de techniek enorm toe. Technieken om delen van de bloemenwagen te laten bewegen of gebruik te maken van een aandrijving zodat de bloemenwagen zich voortbeweegt (hydraulisch). Ook is het toegestaan om alternatieve materialen te gebruiken om de bloemenwagen te versterken mits het ondergeschikt blijft aan het gebruik van dahlia’s. De vindingrijk in het gebruik van alternatieve materialen is onvoorstelbaar groot en de bouwers geven zo een extra dimensie aan de bloemenwagen. Figuranten in en om de bloemenwagen brengen het geheel tot leven en geven een interactie met het publiek.

Dahlia’s
De dahlia’s voor een bloemenwagen dragen de meest mooie namen. Namen als o.a:
 • Arabische nachten;
 • Tam tam;
 • Rietberger;
 • My love;
 • Nescio;
 • Deepest Yellow;
 • Suze;
 • Snow cap.

De bouw van een wagen

Het bouwen van een bloemenwagen is een bezigheid waar de vaste kern wagenbouwers bijna het hele jaar mee bezig is. Na het bloemencorso in september wordt er alweer nagedacht over een idee voor het jaar erop. Begin van het jaar worden de ideeën gepresenteerd aan de hele corsogroep. De corsotenten worden weer ingericht om de wagen te bouwen en eind april gaan de dahliaknollen de grond in. Tijdens de zomermarkt (begin van de zomervakantie) in Lichtenvoorde worden de deelnemende corsowagens in schaalmodel gepresenteerd en de donderdag voor het tweede weekend in september, begint het plakweekend met de ‘nacht van Lichtenvoorde’ op de nacht van zaterdag op zondag. Met man en macht wordt er gewerkt om de kontjes van de dahlia’s te ‘kniepen’*, te plakken of spijkeren en op de corsowagen zo netjes mogelijk te bevestigen. Er wordt dan net zolang doorgewerkt tot de corsowagen af is en om 11.00 uur zondagmorgen op het tentoonstellingsterrein kan zijn voor de eerste jurering. Is de corsowagen te laat op het tentoonstellingsterrein dan kost het 500 punten aftrek op het aantal punten.
*Kontjes kniepen. De groene blaadjes onder de dahlia moeten eraf om ingelijmd te kunnen worden.

Het kontje van de dahlia.Het kontje van de dahlia.

Corsokids

Naast de enorme bloemenwagens kunnen de kinderen meedoen met een bloemenwagen; de corsokids. Meedoen met een versierde fiets of skelter of een onderstel voor de corsowagen huren bij de SBL, is allemaal mogelijk. De corsokids (ongeveer van 5 tot 12 jaar) gaan zondagmiddag vooraf aan de grote bloemenwagens. Zondagochtend wordt er op het tentoonstellingsterrein bepaald welke wagen ingedeeld wordt in de opstapklasse (fiets of skelter), kiezelklasse (de jongste deelnemers) of keiklasse. De knuffelleeuw Dahleo is de mascotte van de corsokids. Voor de corsokids is een aparte jury aangesteld die uit volwassen en uit kinderen bestaat.

Drie jury‘s

De jury is onlosmakelijk verbonden met het bloemencorso Lichtenvoorde. Waar door alle wagenbouwers samen wordt gewerkt om er een b(l)oeiend spektakel van te maken op de tweede zondag in september, is het juryoordeel eveneens een drijfveer om een bloemenwagen te ontwerpen. Wie wint het bloemencorso? Het Lichtenvoordse bloemencorso bestaat uit een vakjury voor de 18 grote bloemenwagens, een corsokidsjury voor de bloemenwagens voor de kinderen en een figuratiejury voor het geheel. Op het tentoonstellingsterrein komen zondagmorgen alle bloemenwagens bij elkaar waar ze worden bekeken en beoordeeld door de jury. Tijdens het corso zelf zijn de juryleden verdeeld over de route en worden de bloemenwagens ook gejureerd. Er wordt o.a. gekeken naar het kleurgebruik, de vormgeving, lijnen, verhoudingen, gezichtsuitdrukkingen, dahliaopvulling en verhouding alternatieve materialen, bewegende onderdelen en de figuratie van de wagen. De bekendmaking van de jurering en de prijzen is op maandagmorgen. Een spannende morgen voor alle wagenbouwers waar na 0.700 uur de uitslag bekend wordt gemaakt. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Het publiek kan de stem uitbrengen via een papieren formulier zondagavond (op het tentoonstellingsterrein waar de bloemenwagens in lamplicht te bezichtigen zijn) of via de Corso App.

's Avonds op het tentoonstellingsterrein.'s Avonds op het tentoonstellingsterrein.

Entree bloemencorso

Vanaf 09.00 uur wordt er entree geheven bij de kassa's die rondom het centrum van Lichtenvoorde staan opgesteld. Een entreekaart voor de optocht kost € 7,50 per persoon en voor kinderen tot en met 16 jaar is het gratis. Vanaf 12.00 wordt Lichtenvoorde hermetisch afgesloten en in de omgeving van de corsoroute zijn diverse parkeerplaatsen ingericht waar het parkeren € 2,50 kost. Vanaf deze parkeerplaatsen rijden speciale bussen naar de route en terug. Ook is er een speciale fietsenstalling. Langs de route, in het dorp, zijn parkeerplaatsen ingericht die op vertoon van de Algemene Invaliden Parkeerkaart te bereiken zijn.

Entree tentoonstelling

De entree voor het tentoonstellingsterrein, waar de bloemenwagens na de optocht worden opgesteld is €2,50 per persoon. Voor kinderen tot en met 16 jaar is het gratis. Het terrein is geopend op zondag van ongeveer 16.30 uur tot 23.00 uur en op maandag van 12.00 uur tot 22.00 uur.

Tribune

Er zijn twee tribunes. Een bij het gemeentehuis en een bij de Richterslaan. Een tribunekaart kost €7,50 in voorkoop bij VVV in Lichtenvoorde en online via de site van SBL en de Facebookpagina. De eerste rij van de tribune is ingericht voor minder validen.

Plaatsing op lijst Cultureel Immaterieel erfgoed

Zondag 7 juli 2013 is de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde met het bloemencorso Lichtenvoorde toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, een lijst van erkende, waardevolle Nederlandse tradities. Samen met het bloemencorso in Eelde, Valkenswaard, Vollenhove en Zundert staat Lichtenvoorde op de lijst van het Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Ambitie naar werelderfgoedlijst

Nu de nationale lijst behaald is, heeft het Bloemencorso Lichtenvoorde in 2018 de ambitie om een plek te bemachtigen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Samen met zestien bloemencorso's in Nederland, Duitsland en België wordt er samengewerkt om een plek te bemachtigen op de internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco. Bloemencorso’s uit o.a. Aalten, Beltrum, Winterswijk, Rekken, Zundert, Loenhout (B) en Legden (D) hebben in 2018 de Corsokoepel opgericht om de belangen van de bloemencorso ‘s te behartigen.

De Corsotuin

De Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL), de gemeente Oost-Gelre en een platform waar kwetsbare mensen uit de samenleving terecht kunnen (perron 8), leggen in 2015 aan de Richterslaan (corsoroute) een corsotuin aan vol dahliaknollen. Onder begeleiding van de corsogroepen worden door de cliënten van perron 8 de dahliaknollen gepoot eind april, geschoffeld en dahlia ‘s geplukt voor de diverse corso’s in de omgeving.

De Dahlia-Allemansbloem

Donderdag 6 september 2018 is een kunstwerk onthuld in het hart van de corsotuin. Een kunstwerk in de vorm van een dahlia welke symbool staat voor het bloemencorso dat samen door de bevolking van Lichtenvoorde gemaakt wordt. Oud en jong, begaafd of minder begaafd. Het kunstwerk krijgt de naam: Dahlia-Allemansbloem.

Andere corso’s

Andere indrukwekkende bloemencorso’s in de buurt zijn:
 • Sint Jansklooster, Overijssel derde vrijdag van augustus;
 • Valkenswaard, ZO Brabant tweede zondag in september;
 • Vollenhove, NW-Overijssel laatste zaterdag in augustus;
 • Zundert, ZW-Brabant eerste zondag van september;
 • Beltrum, Achterhoek eerste zondag van september;
 • Winterswijk, Achterhoek laatste weekend van augustus waar om 10.00 uur vrijdag en zaterdag de start van het bloemencorso is;
 • Het fruitcorso in Tiel Gld.), het derde weekend van september, waar gebruik van fruit gemaakt wordt i.p.v. dahlia’s.
© 2018 - 2020 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bloemencorso ZundertBloemencorso ZundertHet bloemencorso in Zundert staat bekend als het grootste bloemencorso ter wereld. Twintig buurtschappen strijden om de…
Loenhout: sinds 1952 ieder jaar een prachtige bloemencorsoLoenhout: sinds 1952 ieder jaar een prachtige bloemencorsoIeder jaar op de tweede zondag van september gaat de bloemencorso van Loenhout uit. Sinds 1952 vindt de mooiste en groot…
Cane Corso ItalianoDe Cane Corso Italiano behoort tot de groep van Molossers en is een dogachtige. Hier zal kort geschreven worden over de…
Varend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feestVarend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feestHet Varend Corso Westland. Iedere zomer wordt het Varend Corso Westland gehouden. Het Varend Corso Westland is een vloot…

De (binnenhuis)architectuur bij een mediterraan klimaatDe (binnenhuis)architectuur bij een mediterraan klimaatDe (binnenhuis)architectuur neemt altijd een aantal regels in acht voor het creëren van een samenhangend en stijlvol int…
Augustinus, kerkvader voor zowel katholiek als protestantAurelius Augustinus werd geboren in 354 en overleed in 430. Hij was bisschop van Hippo (aan de kust in het huidige Alger…
Bronnen en referenties
 • https://bloemencorso.com/bezoekersinfo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:Martijnjansen_85/kladblok
 • https://www.immaterieelerfgoed.nl/image/2017/5/9/boek_passie.pdf
 • https://www.unesco.nl/nationale-inventaris-immaterieel-erfgoed

Reageer op het artikel "Bloemencorso Lichtenvoorde, een b(l)oeiend spektakel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Laatste update: September 2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!