The Passion 2020, live op tv en livestream

The Passion 2020, live op tv en livestream Op donderdag 9 april 2020 wordt de tiende editie uitgezonden van The Passion. Oorspronkelijk zou dit evenement op die avond live met een groot publiek in de Limburgse stad Roermond plaatsvinden. Vanwege het coronavirus kan dit evenement echter niet volgens de oorspronkelijke planning doorgaan. Men zendt op die avond van 9 april een alternatieve versie uit op tv, waarbij een verteller de kijkers meeneemt naar muzikale hoogtepunten uit de geschiedenis van The Passion. Dit muzikale evenement is op de avond van donderdag 9 april 2020 niet alleen op tv, maar ook via een livestream op het internet te bekijken.

Coronavirus: alternatieve versie

Bij de organiserende omroepen en de gemeente Roermond hield men nog lange tijd de hoop dat The Passion in 2020 wel in Roermond plaats kon vinden, maar dan zonder publiek. Op 24 maart werd bekend dat er toch van dat plan werd afgezien. Op 30 maart werd duidelijk dat men koos voor een soort 'The Best Of'-versie van dit muzikale evenement, waarbij Johnny de Mol als verteller optreedt.

De oorsprong: het passiespel

In de middeleeuwen ontstonden er in veel streken van Europa 'passiespelen'. Dit waren toneelstukken waarin men de Bijbelse lijdensverhalen van Jezus Christus uitbeeldde: zijn laatste avondmaal, het verraad door Judas, de arrestatie, het proces bij Pontius Pilatus en de kruisiging.

Die passiespelen waren dikwijls gigantische evenementen, waar soms zelfs vele honderden acteurs aan deelnamen en die soms vele dagen duurden. Deze passiespelen vonden logischerwijs plaats in de paasperiode, aangezien Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen de herdenkingsdagen zijn ter ere van het lijdensverhaal en de wederopstanding van Jezus.

In de zestiende eeuw kwam er om verschillende redenen in veel streken een einde aan de traditie van de passiespelen. Deels kwam dit doordat de katholieke kerk de spelen vaak te 'seculier' vond en ze daarom tegenwerkte. Paradoxaal gezien verdwenen de passiespelen in veel andere streken juist, omdat daar de protestanten aan de macht kwamen en die deze toneelstukken juist te katholiek vonden.

Wederopstanding

In latere eeuwen zijn de passiespelen in diverse (met name katholieke) streken van Europa weer teruggekeerd en opnieuw tot grote bloei gekomen. In Nederland worden bijvoorbeeld sinds 1931 de Tegelse Passiespelen gehouden in het Limburgse Tegelen.

Passiespel met popmuziek: Manchester Passion (2006)

In Engeland had men in 2006 het idee om een moderne versie van een passiespel te ontwikkelen. Dit werd de Manchester Passion, die uitgezonden werd op de tv-zender BBC 3. Hierbij gebruikte men popmuziek van onder meer Joy Division, Oasis, New Order en The Stone Roses om het lijdensverhaal van Jezus Christus te vertellen. Dit moderne passiespel in Manchester was een eenmalig evenement.

The Passion in Nederland

Door dat evenement in Manchester ontstond het idee om ook in Nederland zoiets op te zetten. Uiteindelijk werd de eerste Nederlandse editie gehouden in 2011. Deze werd georganiseerd door de omroepen EO en RKK. Dit werd een enorm succes. Sindsdien is The Passion in Nederland een jaarlijkse traditie geworden en is het ieder jaar een kijkcijferhit. Anno 2020 wordt dit tv-programma geproduceerd door de EO en de KRO-NCRV. (In 2016 is de katholieke omroep RKK namelijk opgegaan in de KRO-NCRV.) Bij de Nederlandse versie gebruikt men Nederlandstalige popsongs.

The Passion in andere landen

Sinds 2014 wordt The Passion ook in Vlaanderen georganiseerd. Daar is het echter niet een jaarlijks evenement, maar vindt het eens in de twee jaar plaats. In 2016 werd er ook (eenmalig) een Passion in Amerika georganiseerd. In 2020 zou er voor het eerst ook een Passion in Duitsland worden georganiseerd, maar dat gaat vanwege het coronavirus niet door.

Coronavirus en Roermond in 2020

Het coronavirus heeft in het voorjaar van 2020 een grote invloed op allerlei geplande evenementen, waaronder dus ook The Passion. Dit festijn zou plaatsvinden met een groot publiek in Roermond. Vanwege de coronacrisis is het sowieso verboden om dit festijn nog met publiek door te laten gaan.

De EO en KRO-NCRV zijn echter vastbesloten om de tv-uitzending van The Passion in 2020 wel door te laten gaan. "Juist nu we elkaar niet kunnen ontmoeten, zoeken we in het verhaal van The Passion naar troost en houvast", zo redeneren zij. Deze omroepen ontwikkelen daarom voor deze editie een alternatieve editie van The Passion, waarmee dan toch "het verhaal van de liefde die alles overwint in vele woonkamers te horen" is.

Thema 2020: Geef mij nu je angst

Het thema van de editie van 2020 is: '10 jaar The Passion: Geef mij nu je angst.'

Cast van The Passion 2020?

Johnny de Mol

Welke acteurs waren uiterverkoren om mee te doe aan The Passion 2020? Hieronder vindt u een overzicht van de hoofdrolspelers. Aangezien men vanwege het coronavirus een alternatieve versie maakt, die grotendeels uit compilaties van oudere edities bestaat, doen zij uiteindelijk helaas bijna allemaal niet mee aan deze editie. Wie wel meedoet is Johnny de Mol. Hij is in de editie van 2020 de verteller van het bijbelverhaal en koppelt de muzikale fragmenten aan elkaar.

Oorspronkelijke cast?

Wie waren de acteurs die volgens de oorspronkelijke planning de hoofdrollen zouden hebben in The Passion 2020 in Roermond?Tim Akkerman zou Jezus spelen, Soy Kroon zou Judas spelen, Roué Verveer zou Pilatus zijn. De rol van Maria was voor Trijntje Oosterhuis en de rol van Petrus voor Jan Kooijman. Bert van Leeuwen zou een rol als verslaggever hebben en Johnny de Mol zou de verteller zijn. Acteurs die kleinere rollen in deze musical zouden hebben, waren onder meer Tijs van den Brink, Tooske Ragas, Cas Jansen, Pip Pellens, Lucille Werner en Klaas van Eerden.

Online processie

Bij dit evenement vindt op donderdag 9 april 2020 ook een 'online processie' plaats, waarvoor mensen uit heel Nederland hun online video's mogen insturen.

Meezingen met slotlied

Er bestaat ook de mogelijkheid voor mensen uit heel Nederland om thuis mee te zingen met het slotlied van deze jubileumeditie. Die video kan men maken op de website ThePassion.nl.

Live op tv: 9 april 2020, hoe laat en welke zender?

Wanneer op tv?

The Passion 2020 wordt op tv uitgezonden op donderdag 9 april ('Witte Donderdag').

Opzet van de tv-uitzending?

Doorgaans is The Passion grotendeels een live-uitzending, waarin men ook enkele opgenomen fragmenten gebruikt. Vanwege de speciale omstandigheden (het coronavirus) wordt er in 2020 echter een versie uitgezonden die grotendeels bestaat uit oude hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar van dit evenement.

Hoe laat? Welke zender?

Hoe laat begint de live-uitzending? En op welke tv-zender kan men deze bekijken? De tv-uitzending vindt op 9 april 2020 plaats op de zender NPO1 en begint om circa 20u38.

Livestream The Passion 2020

De uitzending van The Passion 2020 is ook op het internet te volgen via een stream. Daarmee is deze musical dus te bekijken op een smartphone of computer. Er zijn diverse mogelijkheden om 'The Passion 2020: Geef mij nu je angst' op 9 april via een livestream te volgen.

Livestream NPO Start (gratis)

Er wordt op de avond van donderdag 9 april 2020 een gratis livestream beschikbaar gesteld door NPO Start. Dit is de streamingdienst van de NPO, waarop men gratis per livestream naar de hoofdzenders van de Nederlandse publieke omroep kan kijken. De livestream begint daarop dus ook om 20u30, tegelijkertijd met de live tv-uitzending van 'The Passion 2020: Geef mij nu je angst'.

De livestream van dit muzikale evenement is op een desktop computer of laptop te bekijken op de site van NPO Start. Wie op een smartphone of tablet dit lijdensverhaal van Christus wil bekijken, kan de livestream beter volgen via de gratis NPO Start App. Bij zowel de site als de app kan men ook de NPO-producties, waaronder The Passion, zeven dagen lang via een stream terugkijken. De livestream van NPO Start is wel geo-restricted: men kan deze religieuze musical bij hen officieel alleen in Nederland per livestream bekijken. Buiten Nederland is die livestream van dit evenement officieel geo-blocked.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om deze religieuze musical op 9 april 2020 te bekijken via een livestream bij NLziet. Om bij hen dit evenement per livestream te kunnen bekijken, dient wel een betaald abonnement op die streamingdienst te hebben. Deze livestream is te bekijken in de hele EU. Men kan deze stream een bij hen 365 dagen terugkijken.

Livestream NPO Plus

De betaalde streamingdienst NPO Plus biedt ook een livestream aan van dit evenement. Deze heeft weinig voordelen vergeleken met de gratis livestream van NPO Start. De beeldkwaliteit van de livestream van NPO Plus is doorgaans wel wat beter. De livestream kan bij hen wel in de hele EU bekeken worden. Een ander voordeel dat NPO Plus doorgaans heeft, is dat men bij hen elke stream minstens 365 dagen kan terugkijken. Elders op het internet kunnen fans echter geheel legaal elke editie van dit muziekevenement niet slechts 1 jaar, maar vele jaren via een stream terugkijken (zie verderop).

Livestream Ziggo Go

Daarnaast is dit evenement ook online te bekijken via een livestream op een tv-app, zoals de Ziggo Go App. Met die app kunnen klanten van Ziggo live alle zenders via een livestream bekijken, die zij ook thuis op tv kunnen bekijken. Zo kunnen zij via die app op de avond van 'Witte Donderdag' (9 april 2020) ook per livestream naar dit religieuze evenement kijken. Deze livestream van het lijdensverhaal is in de hele EU te bekijken. (In diverse landen buiten de EU kan men deze livestream van dit tv-programma op die app ook geheel legaal bekijken, waaronder Noorwegen, IJsland en Groot-Brittannië.) Ook kan men de stream van deze musical 7 dagen lang terugkijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen de live tv-uitzending van deze musical over het lijdensverhaal van Jezus Christus op de avond van donderdag 9 april 2020 bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een livestream die geschikt is voor een smartphone of tablet. Om die livestream van dit moderne passiespel via die app te kunnen gebruiken, dient u wel een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij KPN. Deze livestream van NPO1 is in de hele EU te bekijken. In de meeste landen buiten de EU is die stream 'geo-blocked'.

Livestream Interactieve Tv

Dit muzikale passieverhaal kunnen klanten van de KPN ook op de site van Interactieve Tv via een livestream bekijken. Deze livestream is geschikt voor een desktop computer of laptop. De livestream op die site is in principe ook bruikbaar op een smartphone, maar op zo'n telefoon is het handiger om de livestream van de iTV-app van KPN te gebruiken.

Terugkijken van The Passion 2020? Geheel gratis via stream

Hoe kan men deze jubileumeditie terugkijken? Na afloop wordt een stream van de tv-uitzending integraal geplaatst op de website van The Passion, die iedereen zo dus kan terugkijken op een computer of smartphone. Op die site kan iedereen geheel gratis ook elke andere editie van dit evenement via een stream terugkijken.
© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kickboksen: Enfusion Live in 2020 via een livestreamKickboksen: Enfusion Live in 2020 via een livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
Voetbal 2020: KAS Eupen-Club Brugge, live tv en livestreamVoetbal 2020: KAS Eupen-Club Brugge, live tv en livestreamOp zondag 16 augustus 2020 wordt de wedstrijd Eupen-Club Brugge gespeeld. Dit is een wedstrijd in de Belgische Jupiler P…
Voetbal 2020: Nederland-Mexico, live tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Mexico, live tv en livestreamOp woensdag 7 oktober 2020 speelt Nederland een interland tegen Mexico. Dit is een oefenduel. De wedstrijd Nederland-Mex…

Het UNESCO-Werelderfgoed KinderdijkHet UNESCO-Werelderfgoed KinderdijkHet Zuid-Hollandse Kinderdijk staat met het molengebied al jaren op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het gaat om een uniek…
Eurovisie Songfestival 2021, live op tv en livestreamEurovisie Songfestival 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 22 mei 2021 wordt de finale gehouden van het Eurovisie Songfestival. Op dinsdag 18 mei en donderdag 20 mei w…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Passiespel
  • https://www.mediacourant.nl/2020/03/the-passion-gaat-niet-door-alternatief-in-de-maak/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_Passion

Reageer op het artikel "The Passion 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-04-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!