The Passion 2020, live op tv en livestream

The Passion 2020, live op tv en livestream Op donderdag 9 april 2020 wordt de tiende editie uitgezonden van The Passion. Oorspronkelijk zou dit evenement op die avond live met een groot publiek in de Limburgse stad Roermond plaatsvinden. Vanwege het coronavirus kan dit evenement echter niet volgens de oorspronkelijke planning doorgaan. Men werkt daarom aan een alternatieve versie, die men op die avond van 9 april kan uitzenden op tv. Ook is dit muzikale evenement op de avond van donderdag 9 april 2020 via een livestream op het internet te bekijken.

Coronavirus: alternatieve versei

Bij de organiserende omroepen en de gemeente Roermond hield men nog lange tijd de hoop dat The Passion in 2020 wel in Roermond plaats kon vinden, maar dan zonder publiek. Op 24 maart werd bekend dat er toch van dat plan werd afgezien. Toch geeft men de hoop niet op dat men op 9 april een moderne versie het paasverhaal alsnog op tv kan uitzenden. De details hiervan zijn echter nog niet bekend.

De oorsprong: het passiespel

In de middeleeuwen ontstonden er in veel streken van Europa 'passiespelen'. Dit waren toneelstukken waarin men de Bijbelse lijdensverhalen van Jezus Christus uitbeeldde: zijn laatste avondmaal, het verraad door Judas, de arrestatie, het proces bij Pontius Pilatus en de kruisiging.

Die passiespelen waren dikwijls gigantische evenementen, waar soms zelfs vele honderden acteurs aan deelnamen en die soms vele dagen duurden. Deze passiespelen vonden logischerwijs plaats in de paasperiode, aangezien Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen de herdenkingsdagen zijn ter ere van het lijdensverhaal en de wederopstanding van Jezus.

In de zestiende eeuw kwam er om verschillende redenen in veel streken een einde aan de traditie van de passiespelen. Deels kwam dit doordat de katholieke kerk de spelen vaak te 'seculier' vond en ze daarom tegenwerkte. Paradoxaal gezien verdwenen de passiespelen in veel andere streken juist, omdat daar de protestanten aan de macht kwamen en die deze toneelstukken juist te katholiek vonden.

Wederopstanding

In latere eeuwen zijn de passiespelen in diverse (met name katholieke) streken van Europa weer teruggekeerd en opnieuw tot grote bloei gekomen. In Nederland worden bijvoorbeeld sinds 1931 de Tegelse Passiespelen gehouden in het Limburgse Tegelen.

Passiespel met popmuziek: Manchester Passion (2006)

In Engeland had men in 2006 het idee om een moderne versie van een passiespel te ontwikkelen. Dit werd de Manchester Passion, die uitgezonden werd op de tv-zender BBC 3. Hierbij gebruikte men popmuziek van onder meer Joy Division, Oasis, New Order en The Stone Roses om het lijdensverhaal van Jezus Christus te vertellen. Dit moderne passiespel in Manchester was een eenmalig evenement.

The Passion in Nederland

Door dat evenement in Manchester ontstond het idee om ook in Nederland zoiets op te zetten. Uiteindelijk werd de eerste Nederlandse editie gehouden in 2011. Deze werd georganiseerd door de omroepen EO en RKK. Dit werd een enorm succes. Sindsdien is The Passion in Nederland een jaarlijkse traditie geworden en is het ieder jaar een kijkcijferhit. Anno 2020 wordt dit tv-programma geproduceerd door de EO en de KRO-NCRV. (In 2016 is de katholieke omroep RKK namelijk opgegaan in de KRO-NCRV.) Bij de Nederlandse versie gebruikt men Nederlandstalige popsongs.

The Passion in andere landen

Sinds 2014 wordt The Passion ook in Vlaanderen georganiseerd. Daar is het echter niet een jaarlijks evenement, maar vindt het eens in de twee jaar plaats. In 2016 werd er ook (eenmalig) een Passion in Amerika georganiseerd. In 2020 zou er voor het eerst ook een Passion in Duitsland worden georganiseerd, maar dat gaat vanwege het coronavirus niet door.

Coronavirus en Roermond in 2020

Het coronavirus heeft in het voorjaar van 2020 een grote invloed op allerlei geplande evenementen, waaronder dus ook The Passion. Dit festijn zou plaatsvinden met een groot publiek in Roermond. Vanwege de coronacrisis is het sowieso verboden om dit festijn nog met publiek door te laten gaan.

De EO en KRO-NCRV zijn echter vastbesloten om de tv-uitzending van The Passion in 2020 wel door te laten gaan. "Juist nu we elkaar niet kunnen ontmoeten, zoeken we in het verhaal van The Passion naar troost en houvast", zo redeneren zij. Deze omroepen ontwikkelen daarom voor deze editie een alternatieve editie van The Passion, waarmee dan toch "het verhaal van de liefde die alles overwint in vele woonkamers te horen" zal zijn.

Cast van The Passion 2020?

Welke acteurs zijn uiterverkoren om mee te doe aan The Passion 2020? Hieronder vindt u een overzicht van de hoofdrolspelers. Aangezien men een alternatieve versie maakt, is het echter nog niet zeker of zij allen in die versie ook hun rol spelen, of dat de alternatieve versie deels uit compilaties van oudere edities bestaat. Dat laat men waarschijnlijk mede afhangen van de ontwikkelingen rondom de coronacrisis en de praktische omstandigheden waaronder men kan werken.

Wie waren de acteurs die volgens de oorspronkelijke planning de hoofdrollen zouden hebben in The Passion 2020 in Roermond?Tim Akkerman zou Jezus spelen, Soy Kroon zou Judas spelen, Roué Verveer zou Pilatus zijn. De rol van Maria was voor Trijntje Oosterhuis en de rol van Petrus voor Jan Kooijman. Bert van Leeuwen zou een rol als verslaggever hebben en Johnny de Mol zou de verteller zijn. Acteurs die kleinere rollen in deze musical zouden hebben, waren onder meer Tijs van den Brink, Tooske Ragas, Cas Jansen, Pip Pellens, Lucille Werner en Klaas van Eerden.

Live op tv: 9 april 2020, hoe laat en welke zender?

The Passion 2020 wordt uitgezonden op donderdag 9 april ('Witte Donderdag'). Doorgaans is The Passion grotendeels een live-uitzending, waarin men ook enkele opgenomen fragmenten gebruikt. Vanwege de speciale omstandigheden zal er in 2020 mogelijk echter een versie uitgezonden worden die grotendeels of geheel reeds van tevoren is opgenomen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt het hier gemeld. De tv-uitzending vindt plaats op de zender NPO1 en begint om circa 20u25.

Livestream The Passion 2020

Livestream NPO Start

De uitzending van The Passion 2020 is ook op het internet te volgen via een stream. Daarmee is deze musical dus te bekijken op een smartphone of computer. Er wordt op de avond van donderdag 9 april 2020 een gratis livestream beschikbaar gesteld door NPO Start. Dit is de streamingdienst van de NPO, waarop men gratis per livestream naar de hoofdzenders van de Nederlandse publieke omroep kan kijken.

De livestream van dit muzikale evenement is op een desktop computer of laptop te bekijken op de site van NPO Start. Wie op een smartphone of tablet dit lijdensverhaal van Christus wil bekijken, kan de livestream beter volgen via de gratis NPO Start App. Bij zowel de site als de app kan men ook de NPO-producties, waaronder The Passion, zeven dagen lang via een stream terugkijken. De livestream van NPO Start is wel geo-restricted: men kan deze religieuze musical bij hen officieel alleen in Nederland per livestrema bekijken.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om deze religieuze musical op 9 april 2020 te bekijken via een livestream bij NLziet. Om bij hen dit evenement per livestream te kunnen bekijken, dient wel een betaald abonnement op die streamingdienst te hebben. Deze livestream is te bekijken in de hele EU.

Livestream NPO Plus

De betaalde streamingdienst NPO Plus biedt ook een livestream aan van dit evenement. Deze heeft weinig voordelen vergeleken met de gratis livestream van NPO Start. De beeldkwaliteit van de livestream van NPO Plus is doorgaans wel wat beter. De livestream kan bij hen wel in de hele EU bekeken worden. Een ander voordeel dat NPO Plus doorgaans heeft, is dat men bij hen elke stream minstens 365 dagen kan terugkijken. Elders op het internet kunnen fans echter geheel legaal elke editie van dit muziekevenement niet slechts 1 jaar, maar vele jaren via een stream terugkijken (zie verderop).

Livestream Ziggo Go

Daarnaast is dit evenement ook online te bekijken via een livestream op een tv-app, zoals de Ziggo Go App. Met die app kunnen klanten van Ziggo live alle zenders via een livestream bekijken, die zij ook thuis op tv kunnen bekijken. Zo kunnen zij via die app op de avond van 'Witte Donderdag' (9 april 2020) ook per livestream naar dit religieuze evenement kijken. Deze livestream van het lijdensverhaal is in de hele EU te bekijken. Ook kan men de stream van deze musical 7 dagen lang terugkijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen deze musical over het lijdensverhaal van Jezus Christus op de avond van donderdag 9 april 2020 bekijken via een livestream op de iTV-app. Om die livestream van dit moderne passiespel via die app te kunnen gebruiken, dient u wel een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij KPN. Deze livestream van NPO1 kan men in de hele EU bekijken.

Terugkijken van The Passion 2020

Na afloop wordt de uitzending integraal geplaatst op de website van The Passion. Op die site kan iedereen geheel gratis ook alle andere edities van dit evenement terugkijken.
© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
Voetbal 2020: Eupen-Club Brugge, afgelast wegens coronavirusVoetbal 2020: Eupen-Club Brugge, afgelast wegens coronavirusOp zondag 15 maart 2020 zou de wedstrijd KAS Eupen-Club Brugge plaatsvinden. Dit is een duel in de Belgische Jupiler Lea…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Vietnam verreden. Deze race wordt gehouden op het Hanoi Street…
Voetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamOp donderdag 28 mei 2020 zou Nederland een interland spelen tegen Griekenland. De interland zou plaatsvinden in Enschede…

Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Passiespel
  • https://www.mediacourant.nl/2020/03/the-passion-gaat-niet-door-alternatief-in-de-maak/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_Passion

Reageer op het artikel "The Passion 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Maart 2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!