De Broche, een sieraad in opkomst

De broche is een gebruiksvoorwerp wat al eeuwen gebruikt wordt, soms voor de sier en soms functioneel. Wat is de geschiedenis van de broche en waar doet deze nu dienst voor?

Geschiedenis

De broche gaat terug tot ver voor Christus, maar we kennen ze allemaal uit de tijd van de Romeinen. De doek- of mantelspeld (fibula) was destijds van brons, zilver of goud met een pen en een gaatje. Hier werden de gewaden (jurken, mantels, toga's) op de schouder mee vast gezet. Pas veel later werd de knoop de functionele vervanger van de broche.
Spreekt voor zich dat deze broches werden gedragen door de rijken der aarden van dat moment.

In iedere periode werd een ander type broche gedragen, vaak met "signatuur" regerende vorst, en bij de vele opgravingen kan men de periode van de vondst herleiden naar de broche.

Heden

Heden wordt de broche nagenoeg alleen gedragen als sieraad en vrijwel alleen door vrouwen, dit in tegenstelling tot de oudheid. De materialen zijn wel net als destijds veelal van een van deze edelmetalen en vaak in combinatie met een ander sieraad, bijvoorbeeld oorbellen, armband of ring.

Wellicht kunnen we bij de mannen hooguit spreken over de dasspeld of dasschuif die de rol van de broche van destijds enigszins heeft overgenomen. Dit sieraad heeft een beperkte functionele rol en is vooral een sieraad.

De prijzen van broches zijn uiteraard afhankelijk van het soort edelmetaal, eventueel verwerkte edelstenen en de exclusiviteit van het sieraad.

Eind jaren 80 begin jaren 90 is de broche even in de vorm van een "pen" functioneel ingezet. De mode kende toen nog de relatief grote schouderpartijen met dito revers en daar werden grote sjaals omheen gedrapeerd. Een dergelijke sjaal kon prima op de plaats gehouden worden door deze pen-broche. De pen is weer uit de mode en de kleine(re) chique broche op de revers, puur voor de sier, heeft de revers weer overgenomen.

Ter nagedachtenis overledene

De broche wordt tegenwoordig, evenals de ring en de hanger, gebruikt om van een overledene een tastbare nagedachtenis te hebben. Te denken valt aan een vingerafdruk, wat as of een plukje haar.

Bloemen als broche

Naast de broche van edelmetaal is er ook al weer enige tijd de stoffen broche. Veelal in de vorm van een grote bloem (vaak een soort roos die uitvergroot is) in een kleur. Soms voorzien van linten in dezelfde kleur. Deze stoffen broches variëren in prijs van enkele euro's tot z'n 50,- euro.

Tot slot

De broche heeft in de loop der tijd in functionele zin veel verloren, maar als sieraad een duidelijke plaats ingenomen en wint na jaren weer terrein.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De broche door de tijd heenDe broche is een eeuwen oud sieraad en heeft zo zijn tijden dat het populair is of juist niet. Toch is de broche ook een…
Zelf sieraden maken: de 'veterknoop' kettingKun je niet een leuke ketting vinden die je in gedachten hebt bij die ene blouse?? Maak dan gewoon zelf je eigen sieraad…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Mi Moneda: sieraden met een munt erin als nieuwe trendMi Moneda: sieraden met een munt erin als nieuwe trendHet merk Mi Moneda is de nieuwste trend op het gebied van sieraden. In de verschillende sieraden kan de drager een eigen…

Tips voor je eerste tattooTips voor je eerste tattooAls je je eerst tattoo neemt heb je daar vast goed over nagedacht. Toch kun je nog met veel vragen zitten. Wat is de pri…
Het tempelmausoleum van Angkor WatDeze prachtige tempel van Angkor was vroeger het hart van het machtige Khmerrijk en sinds meer dan 5 eeuwen het grootste…

Reageer op het artikel "De Broche, een sieraad in opkomst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 11-08-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Kleding & accessoires
Schrijf mee!