Besnijdenis van jongens en meisjes

Besnijdenis van jongens en meisjes Het besnijden van jongens komt vaak voor. Maar voor sommigen is het onduidelijk waarom het nou precies gedaan wordt. Dan komt ook de besnijdenis van meisjes. Dit is voor de meeste mensen helemaal onbegrijpelijk

Besnijdenis van jongens

Een besnijdenis van een man is het verwijderen van de voorhuid van de penis. Dit is een vrij eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd. In sommige culturen zijn er ingrijpender vormen van een besnijdenis gangbaar.

Er zijn verschillende culturen waar elke man wordt besneden. Dit kan door een religieus voorschrift komen, zoals bij joden. In de Islam is besnijdenis niet verplicht maar wel gebruikelijk, omdat de profeet Mohammed besneden was. De leeftijd waarop een moslimjongen besneden wordt is sterk afhankelijk van lokale gewoonten. Vaak gebeurt dit op de zevende dag na de geboorte, maar in ieder geval vor het 13de levensjaar. Volgens het jodendom moet dit op de achtste levensdag gebeuren, als er geen medische reden is dit uit te stellen.

Ook kan een besnijdenis worden uitgevoerd om redenen van hygiëne. Het zou eenvoudiger zijn om een besneden penis schoon te houden. Ook komt het voor dat de voorhuid te nauw is, en de eikel niet kan worden ontbloot. In zo'n geval is het niet alleen moeilijk schoonhouden, maar kan het ook pijnlijk zijn om een erectie te krijgen en om geslachtsgemeenschap te hebben.

Een besnijdenis heeft invloed op de gevoeligheid van de eikel, en kan zo het gevoel dat de man aan de seks beleeft veranderen. Sommige mannen zeggen dat de besnijdenis de seksualiteit beter maakt, en anderen zeggen dat het het gevoel vermindert of zelfs verdwijnt.

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat besneden mannen voor sommige seksueel overdraagbare aandoeningen minder gevoelig zijn. Mogelijk dat dt effect ook door de betere hygiëne komt.

Besnijdenis bij meisjes

In sommige culturen komen ook nog besnijdenissen bij meisjes voor. In Nederland en België is dit verboden. Maar in landen zoals Oost Afrika komt meisjes besnijdenissen nog vrij veel voor. Ouders laten de besnijdenis voornamelijk uit liefde uitvoeren, om het kind te beschermen en om haar toekomst veilig te stellen.

De meest voorkomende reden om een meisje te besnijden is:

  • het bepaald de indentiteit van het meisje.
  • beschermt de maagdelijkheid
  • verdroot de huwelijkskansen
  • geeft haar status in haar gemeenschap
  • maakt de vrouw mooier
  • een teken van goede opvoeding
  • het zou een islamitisch voorschrift zijn voor reinheid
© 2008 - 2020 Mirjam, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis bij jongens: hygienisch, maar niet zonder gevaarOver vrouwenbesnijdenis wordt tegenwoordig veel gesproken en de roep om deze genitale mutilatie uit te bannen weerklinkt…
De symbolische besnijdenis van Mozes, Exodus 4: 24-26De symbolische besnijdenis van Mozes, Exodus 4: 24-26Exodus 4: 24-26 beschrijft hoe Mozes in de nacht door wordt God aangevallen. Er volgt een doodsstrijd van Mozes. Hij bli…
Wat is Briet mila - Betekenis van de Joodse besnijdenis?Wat is Briet mila - Betekenis van de Joodse besnijdenis?Abram is 99 jaar oud wanneer hij van God te opdracht krijgt zichzelf te besnijden. Dit als teken van een speciale relati…

Griekse beeld en bouwkunstIn dit artikel word beschreven wat klassieken stijlen zijn. Klassieken stijlen zijn stijlen die in blijven en klassiek b…
Tips voor je eerste tattooTips voor je eerste tattooAls je je eerst tattoo neemt heb je daar vast goed over nagedacht. Toch kun je nog met veel vragen zitten. Wat is de pri…

Reageer op het artikel "Besnijdenis van jongens en meisjes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Abdul, 13-10-2014 21:49 #2
Vrouwen besnijdenis is een cultuur.Heeft niks met religie te maken. Waarom ze dat doen weet ik niet. In de koran mogen jongens wel besneden worden. Maar wat meisjes betreft is een verminking. Daarom mogen moslims geen piercing of tatoeages.

Ster, 16-04-2014 21:48 #1
Besnijdenis jongen… Iedereen die een zoon heeft, ongeacht afkomst, heeft wel eens meegemaakt, dat bij het kind, de voorhuid gekleefd is aan de eikel, dit snijden ze los, maar de kans dat het weer terugkomt bestaat. Brengt alle nodige infecties met zich mee, door die voorhuid! Als de voorhuid lang is, kan er urine achterblijven, wat irritatie geeft en ontstekingen! Dus als je hier dan de voorhuid wegneemt… Is het medisch gezien verstandig. Het wegsnijden van de voorhuid is wellicht van religieuze afkomst, maar het heeft een reden!

Besnijdenis van meisjes? Dat is gewoon ZIEK! Het lichaam van een meisje/vrouw is zo geschapen, dat het 100% perfect is! Van een jongen/man daarentegen, geeft de voorhuid soms problemen! En om dit te voorkomen, verwijderen ze de voorhuid! Het verwijderen van de clitoris bij een meisje, is ZIEK! God heeft de man geschapen en de vrouw, om samen van elkaar te genieten! Maar die gestoorde vrouwen die hun eigen kind verminken, vragen zij zichzelf dan niet af? Wat er zal gebeuren na de DOOD? wie zijn hun, om hetgeen wat door GOD IS GESCHAPEN, AAN TE PASSEN! Bij mannen/jongens doet men besnijden uit gezondheidsredenen, gezien er aan het geslacht toch veel klachten kunnen ontstaan! Een ontsteking proberen ze zo te vermijden. Maar meisjes BESNIJDEN? Welk ziek mens heeft dit bedacht? Ze moeten gewoon van hun lijfje afblijven! Degene die dit heeft bedacht, had zeker een probleem! Of een man heeft dit bedacht! Als het meisje/vrouw niets voelt, zal ze ook zeker niet vreemdgaan! Maar ze vergeten 1ding, ze besnijden een klein meisje, iets wat van haar is, ze zal dat ook niet zo snel vergeten! Gestoorde mensen zijn het die dit hun dochter aandoen! Ik hoop dat heel de wereld ingrijpt! Nogmaals, besnijdenis van jongen staat wel in de KORAN, maar de KORAN VERMINKT DE MENSHEID NIET! Een handleiding om als beter mens te leven is DE KORAN! Gebruiksaanwijzing voor de mensheid?

Infoteur: Mirjam
Gepubliceerd: 20-08-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Schrijf mee!