Hoogste gebouw ter wereld: kantoor, woning en ziekenhuis

Hoogste gebouw ter wereld: kantoor, woning en ziekenhuis Wat is het hoogste gebouw ter wereld? Het hoogste gebouw ter wereld is de Burj Khalifa te Dubai. Burj is Arabisch voor toren. Het gebouw is 828 meter hoog. Het is een multifunctioneel gebouw, naast appartementen, herbergt het kantoren, restaurants en een hotel. De hoogste woontoren staat sinds 2015 in New York en het hoogste ziekenhuis staat sinds 1974 in Londen.

Hoogste gebouw ter wereld: kantoor, woning en ziekenhuis


Het hoogste kantoorgebouw

Burj Khalifa (in aanbouw) / Bron: Imre Solt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Burj Khalifa (in aanbouw) / Bron: Imre Solt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Burj Khalifa

Het hoogste kantoorgebouw ter wereld is de Burj Khalifa te Dubai. Deze wolkenkrabber in de stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill uit Chicago. Het is sinds 2007 het hoogste (kantoor)gebouw ter wereld. De bouw startte op 21 september 2004. Op 21 juli 2007 nam de Burj Khalifa de titel 'hoogste gebouw ter wereld' over van de Abraj Al Bait-toren in Mekka. Op 17 januari 2009 bereikte de toren haar hoogste punt, met een hoogte van 828 meter. Het gebouw werd geopend op 4 januari 2010.

Het uitzicht vanuit de Tokyo Skytree is fenomenaal / Bron: Kakidai, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het uitzicht vanuit de Tokyo Skytree is fenomenaal / Bron: Kakidai, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tokyo Skytree
De Tokyo Skytree is een televisietoren in Sumida, Tokio, Japan en tevens het hoogste bouwwerk van Japan. Ze heeft een hoogte van 634 meter. De bouw van deze gigantische zendmast is op 14 juli 2008 aangevangen en heeft iets minder dan vier jaar geduurd. De toren opende zijn deuren op 22 mei 2012 voor toeristen. De zendmast is te vinden is in de wijk Sumida en is bijna vanuit heel Tokyo te zien.

Taipei 101

De Taipei 101 in Taipei, Taiwan, is het op twee na hoogste kantoorgebouw ter wereld. Het gebouw is in 2004 opgeleverd en is 509 meter hoog en bestaat uit 101 verdiepingen. Het ontwerp is geïnspireerd door traditionele Chinese architectuur met een vorm dat lijkt op een pagode. Een pagode is een gebouw in de vorm van een toren die bestaat uit meerdere, steeds kleiner wordende verdiepingen met elk een eigen dak. Veel boeddhistische tempels in Azië zijn pagodes. De Taipei 101 heeft ook iets weg van een bamboeplant, die staat voor kracht, veerkracht en elegantie.

Taipei 101 / Bron: Peellden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Taipei 101 / Bron: Peellden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Belangrijke elementen in het gebouw zijn gebaseerd op het Chinese geluksnummer '8'. Het gebouw bestaat bijvoorbeeld uit acht pagode-achtige secties. Ook is het gebouw helemaal volgens de regels van Feng Shui ontworpen. Feng Shui is een oude leer over hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. De leef- of werkomgeving van de mens kan door vormen, kleuren en elementen op zo'n manier ingericht worden dat er harmonie is.

De liften in de toren zijn de snelste ter wereld; ze stijgen met 1008 meter per minuut, dat is 60.48 km per uur en ze dalen met 610 meter per minuut. De liften zijn dubbeldeks en dat komt niet vaak voor. De liften zijn van het Finse bedrijf KONE, dat alom bekend staat om technische hoogstandjes en innovatieve kracht op het gebied van roltrappen en liften.

De architect is het bureau C.Y. Lee & Partners, die eerder opdrachten heeft uitgevoerd in Taipei, waaronder het Hung Kuo Gebouw die in 1989 werd gerealiseerd.

Q1 Tower / Bron: Benchill, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Q1 Tower / Bron: Benchill, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

De hoogste woontoren

Q1 Tower

De Q1 Tower in Gold Coast City, Queensland, Australië, was van 2005 tot 2011 de hoogste woontoren ter wereld. Q1 staat voor 'Queensland Number One': Queensland nummer één. De wolkenkrabber is 323 meter hoog, bestaat uit 78 verdiepingen en is in 2005 gereed gekomen. Deze toren heeft het hoogste zwembad in Australië, op de 74e verdieping, 217 meter boven de grond. Ook hebben de appartementen op deze verdieping de hoogste externe balkonnen van het land. De liften die door het bedrijf KONE zijn gefabriceerd, zijn de snelste in Australië en gaan met een snelheid van 9 meter per seconde omhoog.

De architecten zijn Sunland Group Ltd. en The Buchan Group, die reeds talloze projecten in Australië hebben gerealiseerd. De vorm van het gebouw is geïnspireerd door onder andere het Opera House in Sydney, New South Wales, Australië. Bijna iedereen kent dit gebouw door de kenmerkende expressionistisch moderne uitstraling. De daken van het gebouw vormen een subtiel patroon van golvende constructies die lijken op scheepszeilen.
432 Park Avenue / Bron: Louis Brickman, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)432 Park Avenue / Bron: Louis Brickman, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
Gold Coast heeft in totaal 57 kilometer zandstrand en is een zeer populaire bestemming voor surfers. De kuststrook wordt daarom ook wel Surfers Paradise genoemd. Adembenemend uitzicht over de zee is er vanaf het observatiedek van de Q1 Tower.

Princess Tower, 23 Marina en Elite Residence

Tegenwoordig staat de Australische toren op nummer 5. Op de plekken 2 tot en met 4 staan woontorens in de steenrijke woestijnstaat Dubai. Op nummer 2 staat de Princess Tower, welke in 2012 is afgeleverd en maar liefst 414 meter hoog is. Op nummer 3 23 Marina met 392 meter en op nummer 4 Elite Residence met 381 meter.

432 Park Avenue
O'Quinn Medical Tower / Bron: A J Butler, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)O'Quinn Medical Tower / Bron: A J Butler, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
De onbetwistbare nummer 1 is vanaf 2015 de woontoren 432 Park Avenue (ook 440 Park Avenue) in Midtown Manhattan in New York City. Het gebouw is gelegen aan Park Avenue tussen East 57th Street en East 56th Street. Het heeft een hoogte van 426 meter en is daarmee het op één na hoogste gebouw van New York City na het One World Trade Center in Lower Manhattan (zie boven). Het gebouw telt 85 verdiepingen en het is bijna vijftien keer (14,85) zo hoog als breed, (426 meter hoog, en 28,67 meter breed) waarmee het de smalste wolkenkrabber ter wereld is van die hoogte.

Het hoogste ziekenhuis

Het O'Quinn Medical Tower in Houston, Texas, Verenigde Staten, is het op drie na hoogste ziekenhuis op aarde. Het gebouw dateert uit 1990 en telt 29 verdiepingen en is 145,3 meter hoog. Het gebouw heeft twee stoere, robuuste torens. De acht verdiepingen tellende parkeergarage biedt plaats aan 1100 auto's. Het Hong Kong Sanatorium & Hospital Li Shu Pui Building in Hong Kong is evenwel 148,5 meter hoog. Beide gebouwen worden de loef afgestoken door de toren van het Guy's Hospital (1974) in Londen, die 148,65 meter hoog is.

Bron: Pieter Brueghel the Elder (1526/1530-1569), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pieter Brueghel the Elder (1526/1530-1569), Wikimedia Commons (Publiek domein)

De toren van Babel

Genesis 11:1-9

1 Ooit werd er op de hele aarde één enkele taal gesproken. 2 Toen de mensen in oostelijke richting trokken, kwamen ze in Sinear bij een vlakte, en daar vestigden ze zich. 3 Ze zeiden tegen elkaar: ‘Laten we van klei blokken vormen en die goed bakken in het vuur.’ De kleiblokken gebruikten ze als stenen, en aardpek als specie. 4 Ze zeiden: ‘Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal ons beroemd maken, en dan zullen we niet over de hele aarde verspreid raken.’ 5 Maar toen daalde de HEER af om te kijken naar de stad en de toren die de mensen aan het bouwen waren. 6 Dit is één volk en ze spreken allemaal een en dezelfde taal, dacht de HEER, en wat ze nu doen is nog maar het begin. Alles wat ze verder nog van plan zijn, ligt nu binnen hun bereik. 7 Laten wij naar hen toe gaan en spraakverwarring onder hen teweegbrengen, zodat ze elkaar niet meer verstaan. 8 De HEER verspreidde hen van daar over de hele aarde, en de bouw van de stad werd gestaakt. 9 Zo komt het dat die stad Babel heet, want daar bracht de HEER verwarring in de taal die op de hele aarde gesproken werd, en van daar verspreidde hij de mensen over de hele aarde.(NBV)

Lees verder

© 2009 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Burj Khalifa: arbeiders kregen bijna niets betaaldnieuws uitgelichtDe Burj Khalifa: arbeiders kregen bijna niets betaaldOp 4 januari 2010 werd de Burj Khalifa (Khalifa-Toren) geopend in Dubai. Het is het hoogste gebouw ter wereld en met 828…
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…

Ontstaan van de schrikkeldag 29 februariOntstaan van de schrikkeldag 29 februariEens in de vier jaar duurt februari een dagje langer; we spreken over een schrikkeljaar. We hebben deze dag nodig om de…
Februari wetenswaardighedenFebruari wetenswaardighedenDe maand februari is een zeer bijzondere maand. Het wordt ook wel sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hoogste gebouw ter wereld: kantoor, woning en ziekenhuis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!