InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Oerol, de voorstellingen en feesten vanaf 1996 tot 2001

Oerol, de voorstellingen en feesten vanaf 1996 tot 2001

Alweer 27 jaar lang bestaat het Oerolfestival op Terschelling. De kleinschaligheid die het begin kenmerkte bestaat al lang niet meer. Wie vroeger gewoon op de bonnefooi op zoek ging naar cultuur, moet daar nu voor in de rij staan of digitaal kaarten bestellen. De plaatselijke drumband heeft plaatsgemaakt voor wereldmuziek en de gezelschappen werden groter van naam en faam. De geschiedenis van Oerol. En waarom Oerol het al zo lang volhoudt.
De highlights van de voorstellingen vanaf 1996 waren groot in aantal, maar er waren ook mindere jaren. Vooral de strijd om geld is altijd een probleem geweest. Het kunstenplan redde Oerol in 1996, daar waar het er eerst op leek dat er onvoldoende geld zou zijn om het festival door te laten gaan. Het weer was echter slecht dat jaar, waardoor muziekgroepen van het Groene Strand naar de Walvis moesten verhuizen. Ook voorstellingen op het wad verliepen in de stromende regen. Ook in 1996 weer een keur aan beeldende kunst, waaronder een beeldende kunstroute die door het landschap voerde. Op locatie blonk Telder met ,,Sterk water’’ uit in klasse. Ericka Voortman zwoegde dat jaar als zeemeermin over het wad tijdens haar voorstelling A Pool of Tears, waarbij het altijd regende. Verder waren Plien & Bianca van de partij, maar ook Anton Groothuis. Zij speelden in de schuurtjes. Op locatie waren slechts 4 gezelschappen ingepland.

Van achter de wolken kwam de wind

In 1997 was de titel van het Festival ,,Van achter de wolken kwam de wind’’. Daar maakte ondermeer ,,Het oog van de cycloon’’ van Zur deel van uit. Maar ook de aboriginal voorstelling van the Marregeku Company was dat jaar opvallend. Omdat aboriginals communiceren via de wind was deze voorstelling onontbeerlijk voor het festival. Bovendien werd dat jaar de bodem gelegd voor de samenwerking met Tryater. Dit Friese theatergezelschap begon in een schuurtje, maar zette vervolgens de meest ongelofelijke producties op voor het festival. Dit jaar stond Tryater met Twa op Oerol. Bovendien werd in 1997 een seminar gehouden over locatietheater. Verder stond in 1997 Compagnie Barrevoet op het theater, maar ook H2O & Zn. Ellen ten Damme liet zich voor het eerst vocaal horen, naast nog 30 andere groepen of solisten. Voor De Kift en Sjoerd Wagenaar, namen die later vaker zouden opduiken werd in het schuurtjestheater plaats ingeruimd. Ook was Derevo weer van de partij en een keur aan straattheaterartiesten. Toer of Doetjes was daar één van, ook een gezelschap dat veelvuldig het festival zou blijven opsieren. Ook The Lunatics gaven acte de présence zij het in de vorm van straattheater.

Dogtroep terug na vreselijk ongeluk

In 1998 vond de première plaats van een stuk van de Dogtroep. Het gezelschap had de winter daarvoor 2 leden verloren tijdens een verschrikkelijk ongeluk, maar kwam dit jaar weer helemaal terug met Hotazel. Verder speelde Silotheater, De Muzen met hun prachtige poppen, Kris Niklison, Rauw, Theater na Water, Les Arts Sauts, Derevo, Suver Nuver & Growing up in Public en Tryater. Pak ‘m Stanzi van het laatste gezelschap was een bijzondere voorstelling over een meisje dat de zaken in eigen hand neemt en dit vechtend doet. In een heuse boksring slaat ze iedereen knock out, maar overwint vooral zichzelf. De luchtspiegeling van Linda Verkaaik, een tientallen meters lang doek dat er voor moest zorgen dat fietsers het gevoel hadden zich onder water te bevinden. Shopping Bag Horses, was tevens een installatie met kaarslichtproject en geluid waarbij paarden de hoofdtoon voerden.

Peer Gynt

Voetsporen in het zand was het thema van 1990. Hoogtepunt dat jaar was de voorstelling van Tryater die de titel Peer Gynt droeg. Vele duizenden zagen deze voorstelling, terwijl ze rillend van de kou onder uitgedeelde dekens aan het strand van Oosterend een soort sprookje voorbij zagen komen. Het stuk handelt over de geschiedenis en de taalstrijd van de Noren, maar was speciaal voor Oerol herschreven naar de situatie van de Terschellingers. Het werd opgevoerd met de plaatselijke bevolking en het Terschellings was de voertaal. Naast dit spektakel dat overigens ook nog eens uren duurde, waren er The Lunatics met hun voorstellingen www.sandman.nl het Silotheater, maar ook Compagnie Barrevoets, Derevo met Sud-Grenze, Growing up in public, De Muzen, Kris Niklison en Zep. Ook Stichting Tuig met Hoefslagwerk en Zur met point de vue waren met hun theater op locatie meer dan aanwezig. Opvallend dat jaar was ook het optreden van de verstandelijk gehandicapte acteurs van Maatwerk. Zij lieten het Ros Beayaert door de straten van Terschelling rennen in het verhaal van De Vier Heemskinderen. Eveneens heel bijzonder was het optreden van Stalker Theater Company met Blood Vessel. Dit gezelschap dat bij Paal 8 veranderde ’s avonds een soort steiger in een schip dat in stormen terechtkomt, de strijd moet aangaan en die al sinds mensenheugenis de waterwereld bestrijdt.

Teatro del Silencio en Ex Nihilo

In het millenniumjaar 2000 werd Oerol overlopen door een hittegolf, gevolgd door het slechtste weer dat een mens zich maar kan voorstellen. Met het thema ,,Als het tij keert’’ leek dat bijna voorbestemd. Grote namen ook dit jaar weer met Compagnie Barrevoet, Ex Nihilo en de Stichting Tuig met hun stuk Kippedrift. Het Silotheater, Teatro del Silencio met Alice Underground, Vis a Vis met Picnic en Victory Boggie Woogie (Bericht van Elders) maakten het festijn weer tot een topper. Meest opvallende voorstelling was echter die van Generik Vapeur & Serge Noyelle. Zij brachten Kronos Cortege, een stuk dat weinigen begrepen en verwarrend. Joop Mulder (festivaldirecteur) deed dat in het boek over 20 jaar Oerol af met de woorden dat dit ook niet anders kan, omdat tijd zijn eigen vrijheid heeft. ,,Tijd is soms moeilijk te volgen, Kronos dus ook,’’ meende hij. In dit jaar was ook Hendrick-Jan de Stuntman aanwezig op Oerol. Jaren later zou hij tijdens een act gewond raken, maar de Stuntman kwam gewoon terug. In dat jaar trok Meindert Talsma overigens ook met zijn Negroes in een SRV wagen met elektromotor door Terschelling. Dit volgde op het feit dat Talsma zijn liedje Versmobiel-ondernemer wereldkundig had gemaakt.

Crying Baby van Marregeku

Omringd door zee was het thema van 2001. Hoewel de programmering dat jaar minder uitgebreid was dan voorgaanden, waren er wel echt juweeltjes te bewonderen. Compagnie Barrevoets, Derevo, Huis van Bourgondië, maar vooral Grotest maru, The Lunatics, Marregeku en ZappSnacks stalen de show. Crying Baby van Marregeku vertelde het verhaal van de gestolen generatie Aboriginal kinderen, maar ook het uitmoorden van deze groep mensen en hun strijd in het dagelijkse bestaan. Het babygehuil van gestolen kinderen, leek daarbij te weerklinken tot over landsgrenzen heen. Oerol had weer een voorstellingen naar Nederland gehaald die de gemoederen bezighield, maar vooral tot tranen toe roerde. Zoals dat op z’n Oerols gebruikelijk is.

Lees verder

© 2009 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oerol, de feesten en de voorstellingen tot 1995Grote en mooie voorstellingen sierden de afgelopen 27 jaar het Oerol festival op Terschelling. Wat klein begon met voors…
Griekse goden/godinnen en hun volgelingenDe Griekse goden en godinnen werden voor velen aanbeden. Niet alleen door mensen, maar ook door wezens. Vele godheden ha…
Kaarten voor OerolvoorstellingenIn 2009 vindt van 13 tot en met 22 juni het Oerol festival plaats op Terschelling. Het thema van dit jaar is Gras tussen…
Henrik Ibsen, vader van het moderne toneelHenrik Ibsen (1828 - 1906) is één van de grootste namen uit de wereldliteratuur en wordt wel gezien als de vader van het…
Peer-to-peer-lening: via internet lenen van 'n privé-persoonPeer-to-peer-lening: via internet lenen van 'n privé-persoonDe peer-to-peer-lening of P2P-lening is een leenformule die in de tweede helft van de jaren 2000 is ontstaan in de Angel…
Bronnen en referenties
  • Terschelling voor vogels, 20 jaar Oerol
  • www.oerol.nl

Reageer op het artikel "Oerol, de voorstellingen en feesten vanaf 1996 tot 2001"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Zoha Ayari, 20-11-2013 21:34 #1
Ik ben op zoek naar de naam van een poppentheater waarbij de speelster de poppen met haar armen en benen bewoog. Het werd aangekondigd als… Lejo van Sesamstraat kan het met zijn vingers, maar dit is nog spectaculairder. Ik dacht dat zij uit Italië kwam! Het was waanzinnig.zijzelf was in het zwart. Ze danste de tango en nog veel meer. Ik weet niet meer welk jaar! Pleace help me! Reactie infoteur, 04-12-2013
Ik ken heel veel voorstellingen van Oerol, maar deze dan weer niet. Ik zou gewoon contact opnemen met de organisatie van Oerol. Zij hebben een website.

Infoteur: Singalees
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Oerol
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!