Tong Tong Fair brengt Indonesië dichtbij

Tong Tong Fair brengt Indonesië dichtbij Tong Tong Fair is de huidige naam voor het grootste, jaarlijks in Den Haag gehouden, Indonesische festival in ons land. Het plan voor dit evenement ontstond in 1958, op voorstel van Mary Brückel-Beiten. Op mede-initiatief van schrijver Tjalie Robinson werd deze pasar malam besar in 1959 voor de eerste maal georganiseerd. In het voorjaar van 2014 vindt alweer de 56e editie plaats.

Historie

Een tong-tong is een uitgeholde boomstam, die gebruikt wordt om berichten door te geven met behulp van roffels op de stam. Het bericht over de Pasar Malam Tong Tong, zoals het evenement in 1959 nog heette, werd door heel wat belangstellenden opgepikt. Na een start in de Haagse dierentuin wordt de Pasar Malam Tong-Tong vanaf 1963 georganiseerd in de Haagse Houtrusthallen. De organisatie is nauw verbonden met Tong-Tong, het tijdschrift voor Indische Nederlanders, en redacteur/oprichter Tjalie Robinson.

In de loop der tijd veranderde de naam van dit jaarlijks terugkerende evenement in Pasar Malam Besar (grote avondmarkt) en sluit daarbij aan op het oorspronkelijke idee van rijsttafelgoeroe Mary Brückel-Beiten, eveneens nauw verbonden met de Indische Kunstkring Tong-Tong. Sinds 1988 wordt het festival gehouden op het Malieveld, waar elk jaar een heel tentendorp verrijst. Daar vierde de Pasar Malam Besar in 2008 ook zijn vijftigste jubileumeditie.
In 2009 is de oude naam terug te vinden in Tong Tong Fair, georganiseerd door stichting Tong Tong. De nostalgie van vroeger heeft inmiddels plaats gemaakt voor een eigentijds, groots opgezet, cultureel programma. De Tong Tong Fair slaat daarmee een brug tussen heden en verleden, Indonesië en Indië, Oost en West.

Over Tjalie Robinson

Tjalie Robinson is een pseudoniem voor Jan Johannes Theodorus Boon, geboren in 1911 in Nijmegen. Vader Cornelis Boon, een beroepsmilitair bij het KNIL, en moeder Fela Robinson, dochter van een Engelsman en een Javaanse, waren op dat moment met verlof in Nederland. Na verschillende journalistieke functies in het voormalige Nederlands-Indië en Indonesië vertrok Jan Boon in 1954 met zijn gezin naar Nederland.
Sinds 1956 is hij redacteur van het blad Onze Brug met als latere naam Tong Tong (later weer veranderd in Moesson), dat zich op de gemeenschap van Indische Nederlanders in Nederland richtte. Vanaf dat moment staat Jan Boon voornamelijk bekend onder zijn schrijversnaam Tjalie Robinson, auteur van honderden met name beschouwende artikelen over de identiteit van de Indo. Met het tijdschrift Tong Tong en de organisatie van het gelijknamige evenement wilde hij ‘levende monumenten van een onsterfelijk verleden’ neerzetten.

Jan Boon had nog een schrijverspseudoniem. Onder de naam Vincent Mahieu schreef hij verhalen, die zich afspelen in de wereld van de Indo-Europeaan in Indonesië. Zijn schrijfstijl is levendig en doorspekt met Maleise uitdrukkingen. De meeste van deze vertellingen ontstonden omstreeks 1952, toen hij op Borneo woonde.

Tjalie Robinson stierf in 1974. In 2008 verscheen het boek Tjalie Robinson: biografie van een Indo-schrijver, geschreven door kenner W. Willems. In augustus 2009 kwam Schrijven met je vuisten uit, een selectie uit brieven van zijn hand. In veel ervan keert Tjalie Robinson zich op geheel eigen wijze tegen het literaire klimaat in Nederland.
Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag op 10 januari 2011 is het eerste nummer van De Gids (een literair tijdschrift) in dat jaar gewijd aan Tjalie Robinson, met bijdragen van diverse auteurs. In mei 2011 verschenen nog twee uitgaven met gebundelde stukken van Tjalie Robinson, samengesteld door biograaf W. Willems en beide gepresenteerd in het Letterkundig Museum te Den Haag. Tijdens de Tong Tong Fair 2011 wordt Tjalie van 24 mei t/m 5 juni geëerd met een kleine expositie in dit museum.
Kind van Batavia bevat nooit eerder gepubliceerde artikelen over het leven van alledag in het Batavia van destijds. In Een land met gesloten deuren is een keuze uit de verhalen over Nederland opgenomen.

Het Tong Tong Festival, cultureel onderdeel van de Tong Tong Fair, besteedt eveneens extra aandacht aan de honderste geboortedag van de auteur in de vorm van een aantal lezingen, interviews en talkshows. Twee verhalen uit zijn bekende literaire bundels Tjies en Tjoek worden in een muzikale toneelbewerking door een Indonesische theatergroep opgevoerd.

Eetcultuur en de rol van Mary Brückel-Beiten

Het plan om de Indische cultuur in de vorm van een pasar malam voor het voetlicht te brengen is afkomstig van Mary Brückel-Beiten. Zij vindt steun voor haar initiatief bij Tjalie Robinson en andere bekende leden uit de Indische gemeenschap in Nederland. Alle aspecten van de Indische cultuur worden belicht, dus ook het Indische eten. Zo komen twee belangrijke elementen van de Indische kunst samen: literatuur en kookkunst. Voor het overige spreekt men beter van Indonesische kunst dan van Indische kunst.
Vanaf 1968 geeft Mary Brückel-Beiten, ‘de moeder van de pasar malam’, die het hele land afreist om de Indische rijsttafel te promoten, ook kookdemonstraties op de pasar malam. Zij houdt dit vol tot 1978. Sinds 1984 werd dit onderdeel ingevuld door Bea Berens-Sleebos, die ruim vijfentwintig jaar een groot deel van de kookdemonstraties voor haar rekening nam. Tijdens de editie van 2011 konden bezoekers haar tijdens het culinair spreekuur om advies vragen.

Voor wie meer wil lezen over het leven van Mary Brückel-Beiten is het boek Aan de zus van Anton - Dagboek, brieven en tekeningen uit Indië 1942 -1945 een aanrader. Naast de persoonlijke documenten uit de titel, is er ook een uitvoerige beschrijving van haar leven in dit boek te vinden.

Wat biedt de Tong Tong Fair?

Dit grootste Euraziatische festival ter wereld, dat gedurende twaalf dagen duizenden bezoekers en honderden programmaonderdelen herbergt, kiest elk jaar een aansprekend thema, waarbij zowel op de oosterse als de westerse bezoeker wordt gemikt. De 57e editie vindt plaats van 27 mei t/m 7 juni 2015.

De Tong Tong Fair is opgebouwd uit verschillende onderdelen, die allemaal zijn ondergebracht in paviljoens. Zowel commercieel als cultureel en culinair valt er veel te beleven. Een greep uit het enorme aanbod van deze overdekte markt:
 • winkelen op een Aziatische markt;
 • proeven van de Aziatische en met name Indonesische keuken in al zijn variaties;
 • muziek-, dans- en theatervoorstellingen bijwonen;
 • films, tentoonstellingen of kookdemonstraties bekijken (met proeven!),
 • maar ook zelf in actie komen bij workshops, lessen en andere activiteiten.

De 57e editie in 2015: een greep uit het enorme aanbod

Het enorme culinaire en culturele aanbod van dag tot dag is te vinden op de website van het festival.
Bijzondere aandacht gaat tijdens deze editie onder andere uit naar het wayangspel, mode, dans en muziek. Literatuur en poëzie maken als vanouds deel uit van het festival. Het verschijnsel goena-goena (een vorm van 'stille kracht') in Den Haag wordt besproken. Die stad staat overigens met speciaal aansluitende activiteiten volop in de belangstelling tijdens de Tong Tong Fair.

Aanvullende weetjes

De namen van Mary Brückel-Beiten en Tjalie Robinson komen terug in het stratenplan van de Tong Tong Fair.
De rol van beide kopstukken wordt belicht in het boek De Pasar Malam van Tong Tong, uitgebracht in de zomer van 2009 en geschreven door Florine Koning. Het boek - vol foto's en kijkjes achter de schermen - geeft een overzicht van vijftig jaar Haagse pasar malam.

Elk jaar wordt een speciale – gratis – publicatie over het evenement uitgebracht, een informatief tijdschriftje om alvast in de stemming te komen. Het op de Tong Tong Fair gratis verkrijgbare Boekoe Pienter gidst de bezoekers door het aanbod op de Fair, met onder meer een gedetailleerd programma voor alle onderdelen van het Tong Tong Festival.
Meer informatie is te vinden op de website van Tong Tong Fair.

Lees verder

© 2009 - 2020 Sierkunst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een landkaarttong?Wat is een landkaarttong?Een landkaarttong (lingua geographica) is de benaming voor een aandoening aan de tong. Wat is een landkaarttong en is er…
Stukje plastic op tong laten naaien, om af te vallenStukje plastic op tong laten naaien, om af te vallenHoe ver wil je gaan om af te vallen? Als een maagverkleining te rigoureus voor je is, dan is de Tong Patch (een stukje p…
Tongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenTongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen ontstoken tong is een vervelende aandoening, doordat de tong flink opzwelt en glad en rood wordt. Deze infectie staa…
Scheurtje of kloofje in de tongScheurtje of kloofje in de tongEen scheurtje in de tong komt vrij vaak voor. Het kan dan om één of meerdere scheurtjes of kloven gaan. Vaak is de oorza…

Bedden en matrassen uit Nederland: Auping en SilvanaGemiddeld vertoeven we eenderde van ons leven in een bed. Dat komt neer op zo een 200.000 uren per gemiddeld mensenleven…
Rappen leren, hoe?Rappen leren, hoe?Rappen leren. Rap is de afkorting van Rhythm And Poetry. Ritme en poëzie dus. Is het moeilijk om te leren rappen? Eigenl…
Bronnen en referenties
 • Pasarkrant, gratis programmakrant van het Tong Tong Festival 2009.
 • Pasarkrant, gratis programmakrant van het Tong Tong Festival 2010.
 • Pasarkrant, gratis programmakrant van het Tong Tong Festival 2011.
 • Pasarkrant, gratis programmakrant van het Tong Tong Festival 2011.
 • Magazine Tong Tong Fair/Tong Tong Festival 2015.
 • Mary Brückel-Beiten: Aan de zus van Anton - Dagboek, brieven en tekeningen uit Indië 1942 - 1945; bezorgd door Mariska Heijmans-van Bruggen (inleiding Esther Captain en voorwoord Lex Bückel jr.); Walburg Pers Zutphen 2004.
 • Pelitanieuws, jaargang 17, nr. 4 februari 2011, p. 10.
 • De Volkskrant, 14 mei 2011.

Reageer op het artikel "Tong Tong Fair brengt Indonesië dichtbij"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Elizabeth, 01-06-2012 18:07 #3
Zucht, het is weer voorbij, ik heb genoten, het is net vakantie op Bali, met al die winkels, je hoeft nooit te zoeken, alles heb je hier bij de hand, nu moet ik weer 1 jaar lang wachten
ik hoop dat het snel Mei zal zijn 2013.Dit is mijn leven, het is een aanvulling aan je vakantie in het Buitenland, ik heb prachtig Houtsnijwerk gekocht, was net te laat voor een Olieverf schilderij.op de Grand Pasar, maar laat volgend jaar, als opdracht dat schilderij opnieuw laten schilderen, een Rode achtergrond, van vuur waar een dame voor staat, hoop het volgend jaar te kunnen kopen.dat zal mijn laatste wens zijn, de Tong Tong Fair is Top, het heerlijke eten en het proeven, een klein Paradijs op aarde.

Geraldine Bruckel-Lang, 05-10-2009 17:41 #2
Het begin van de Pasar Malam opgericht door Mary Bruckel-Beiten met haar eigen inititief was niet in 1959, zoals het bekend is maar de waarheid is geweest in 1958. 50 jaar daarna vierden ze het in 2008 en niet 2009. Het zou goed voor het Indisch Historisch deze fout gecorrigeerd zal worden. Reactie infoteur, 05-10-2009
Dit artikel volgt de telling van de Tong Tong Fair en wijkt wellicht af van uw telling. De aanvulling dat uw moeder in 1958 het idee voor een pasar malam inbracht, staat hierbij genoteerd.

Geraldine Bruckel-Lang, 30-07-2009 05:29 #1
Het initiatief van het begin van de Pasar Malam werd door Mary Bruckel Beiten opgericht. Tjalie schreef Mary in 1957 om met hem samed te werken, zo hebben zei samed de Tong Tong opgericht, zij organiseerden de Tong Tong's uitvoeringen terwijl Tjalie in de Tong Tong schreef, hij was de editor van dit magazijn. Als U het bewijs van dit wil hebben zal ik het zeker opsturen. Reactie infoteur, 30-07-2009
Dank u wel voor uw reactie. Naar aanleiding hiervan heb ik aanvullende informatie gevonden, die ik op korte termijn in het artikel zal verwerken.

Infoteur: Sierkunst
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Reacties: 3
Schrijf mee!