InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Lord of the Rings: De ringen zijn gewoon verkrijgbaar!

Lord of the Rings: De ringen zijn gewoon verkrijgbaar!

Lord of the Rings: De ringen zijn gewoon verkrijgbaar! Wie kent de films niet? De drie Lord of the Rings films die zo’n gigantisch succes werden? Deze prachtige fantasy films zijn niet meer weg te denken uit de cinemateken. Niet alleen vanwege het uitzonderlijke verhaal, de mooie filmtechnieken en de goede acteurs en actrices, maar ook omdat het geheel zo super mooi is aangekleed. Kleding, wapens en.. sierraden! Goed nieuws is dan ook dat de sierraden gewoon verkrijgbaar zijn. De meeste althans. Handig voor de verzamalaars onder ons! In dit artikel zal ik wat vertellen over verschillende ringen die te zien zijn in the Lord of the Rings films of beter gezegd nog: welke er voorkomen in de boeken.

The One Ring

Het sierraad waar het allemaal om draait in de film is natuurlijk de enige echte Ring. De Ring werd in het verhaal gesmeed door de duistere heer Sauron. Deze droeg de ring omdat hij hem onverslaanbare krachten gaf. Hij kreeg het bijna voor elkaar heel Midden Aarde aan zijn voeten te krijgen. Zijn opmars werd echter bruut verstoord toen Isildur, zoon van Elendil, hem aanviel en daarbij zijn hand afhakte. Aan een van zijn vingers zat zijn ring.

Zo verloor Sauron de ring. Isildur had de ring moeten vernietigen in Mount Doom. Dit was de enige plaats waar dat zou kunnen, maar hij faalde daarin. De ring speelde namelijk met zijn geest. Isildur kon geen afstand doen van het sierraad en besloot het te gaan dragen, rond een ketting om zijn nek.

Dit bracht ook Isildur de dood. Hij werd aangevallen en de ring verdween. Er werd niets meer van het juweel vernomen totdat de Hobbit Deagol heb opraapte. Uit jaloezie pakte zijn vriend Smeagol hem af en vermoorde daarvoor de arme Deagol. Smeagol was nu de ringdrager. Hij veranderde in een vreselijk schepsel genaamd Gollum. De ring maakte hem gek en mergelde hem uit. Uiteindelijk raakte ook hij de ring kwijt. Aan een ander hobbit: Bilbo Balings. Deze vond de ring in de grot van Smeagol en gaf hem later door aan Frodo. Frodo is uiteindelijk degene geweest die de Ring wist te vernietigen na veel moeilijkheden doorstaan te hebben. Zijn verhaal wordt in Lord of the Rings besproken.

Aangezien het verhaal zo’n succes is geworden, wilden mensen graag replica’s van de ring dragen. Deze zijn in vele vormen verkrijgbaar. De echte gouden zijn aanzienlijk veel duurder dan de vergulden varianten. In de ringen staat de inscriptie in Tengwar gegraveerd. Deze verschijnt in de boeken en films op het moment dat de ring verhit wordt.

De Elvenringen

Nenya

Nenya is de ring van adamant ofwel de ring van het water. Dat is ook wat de naam van de ring letterlijk betekend: Nen is water in het Quenya, een van de elfentalen. De ring is gemaakt van het fictionele mitrhil, een edelstaal dat nooit verweerd en ongelofelijk sterk is. Verder is de ring ingezet met een prachtige witte steen. Deze is van adamant. De ring Nenya was het eigendom van Galadriel, de vrouwe van Lothlórien. Zolang de ring In Lothlórien was, zou het land beschermd zijn tegen duistere invloeden. Toen de vrouwe het land verliet en daarbij de ring meenam, verging de magie die al die jaren over het mooie Lórien geheerst had.

De ring Nenya is ook verkrijgbaar tegenwoordig. Er zijn verschillende soorten, maar allen lijken op de ring zoals hij is uitgebeeld in de film. Daar is hij zichtbaar aan de hand van vrouwe Galadriel. Duidelijk is te zien dat de ring de vorm van een bloem heeft in de film.

Narya

Narya is de ring van vuur. Hij wordt ook wel de rode ring genoemd, vermoedelijk omdat de ring gesierd is met een rode edelsteen, een robijn. De ring zelf is gemaakt van goud. De eerste drager van de ring was de elf Círdan, de heer van de havens. Deze was lange tijd de bewaarder van de ring maar besloot hem op een gegeven moment door te geven aan Gandalf, een tovenaar. Zo komt het dat Narya midden aarden verliet tegelijkertijd met Nenya.

De ring Narya komt slechts kort voor in de film, desondanks is hij verkrijgbaar in Lord of the Rings winkels.

Vilya

Vilya is de derde elfenring. Het is de ring van de lucht ofwel de ring van saffier. Dit heeft te maken met het feit dat de ring van goud is en ingezet is met een saffier. Het is gezegd dat deze ring van de drie de krachtigste was. Misschien dat hij daarom allereerst in handen was van Gil-galad, de grote elvenkoning. Deze gaf hem later door aan heer Elrond, de heerser over het elfenrijk Rivendel. De ring verliet samen de andere twee midden aarde toen heer Elrond, vrouwe Galadriel en Gandalf gelijktijdig wegvoeren uit de havens.

Ook Vilya is verkrijgbaar in winkels tegenwoordig.

Mensenring

De ring van Barahir

De strijder Aragorn draagt een ring aan zijn hand. Deze geeft goed aan wat zijn afkomst is. Hij lijkt dan wel een zwerver te zijn, in werkelijkheid is hij een koningszoon. Aan zijn hand draagt hij de ring van Barahir. Barahir kreeg deze ring als teken van vriendschap tussen mensen en elfen nadat hij de elfenkoning Finrod Felagund redde. Barahir stierf spoedig daarna en de ring werd van hem afgepakt door een van de Orks. Deze werd de ring daarna weer afhandig gemaakt door de zoon van Barahir: Beren. Beren was de man die ooit met de mooiste der elven trouwde: Lúthien was de naam van deze prinses. Voordat hij dit kon doen moest hij een aantal taken uitvoeren. Zo moest hij een silmaril, een mooi juweel, uit de kroon van de tiran Morgoth stelen. Dit lukte hem. Uiteindelijk kwam de ring via via terecht bij Elendil en zo bij Aragorn, de erfgenaam van Elendils zoon Isildur.

In de film draagt Aragorn de zilverkleurige ring aan zijn hand. Hij is ingezet met een groene steen. Ook van deze ring zijn replica’s verkrijgbaar.
© 2009 - 2019 Niamh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Lord of the Rings: De ringen zijn gewoon verkrijgbaar!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Niamh
Gepubliceerd: 22-07-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!