Theater De Vest in Alkmaar

Theater De Vest in Alkmaar Alkmaar is Hollands kaasstad (kaasmarkt), maar het is ook een historische stad, met ruim vierhonderd monumenten. De Waag, het 16e eeuwse Stadhuis, de Grote Sint Laurenskerk en de vele hofjes, gevels en grachten geven de stad een aparte uitstraling. Het is de grootste stad in de regio en daarom ook het uitgaanscentrum, er zijn heel veel restaurants, terrassen en cafeetjes, maar ook musea en niet te vergeten mooie theaters. Het grootste theater heet De Vest.

Het theater

Theater De Vest ligt aan het Canadaplein en is omringd door het Stedelijk museum, een centrum voor beeldende kunsten (Artiance) en de openbare bibliotheek. Het is een gebouw uit de jaren zeventig, maar in 2000 is het gebouw grondig verbouwd en kreeg het een strakkere uitstraling door veel glas te gebruiken achter de bakstenen gevels. Vanuit de hal kijk je uit op het Canadaplein en de Grote Kerk.

Als je binnenkomt door de draaideuren beland je direct in de Victoria foyer (foto), in deze ruimte valt de prachtige trap op die naar de eerste verdieping loopt, de loketten om kaartjes te kopen of informatie te vragen bevinden zich ook in deze ruimte. Vanuit deze foyer loop je naar de grote foyer, hier kun je bij de garderobe gratis je jas laten ophangen. Verder zijn er wat zitjes en kun je iets drinken of iets lekkers kopen. Vanuit de foyer kun je de toiletten bereiken via een trap naar beneden, voor mensen die niet goed ter been zijn is er een toilet voor mindervaliden aanwezig op de begane grond. Erg handig is het bord in de foyer waarop je de pauze- en eindtijden van de voorstellingen kunt zien.

De verschillende zalen van De Vest

 • De grote zaal: in deze zaal heb je een vlak gedeelte voor het toneel en een amfi-gedeelte en balkons. In deze zaal zit je op comfortabele stoelen. Heb je een stoel in het amfi-gedeelte dan kun je altijd het toneel goed overzien, zit je vlak voor het toneel dan moet je mogelijk wat omhoogkijken.
 • De REAAl zaal: dit wordt ook wel de kleine zaal genoemd, voor de wat kleinere producties. De zaal heeft een vlakke grond en er staan 280 stoelen (een inschuifbare tribune). Vaak geen pauzes bij voorstellingen in deze zaal.
 • De TAQA zaal: in grootte de derde zaal van theater De Vest. Je bereikt de zaal via een overdekte loopbrug vanuit De Vest. Deze ruimte heeft een vaste tribune met 150 zitplaatsen. De zaal leent zich uitstekend voor kamerconcerten, lezingen en presentaties. Er zijn stoelen gereserveerd op de eerste rij waar iemand in een rolstoel en begeleider kan zitten.
 • De ERIKS zaal: heeft een parketvloer en een eigen bar. De ruimte is geschikt voor feesten, voor een dia- of filmpresentatie. Hier is ruimte voor 120 personen.
 • Verder zijn er nog twee vergaderzalen en op de eerste verdieping vind je de Randstad Foyer, aan weerszijden een bar, de ruimte is geschikt voor 250 personen.

Praktische informatie

 • Je kunt kaarten voor voorstellingen kopen via de website, aan de kassa en telefonisch. De openingstijden van de kassa kun je zien op de website van het theater. Telefonisch reserveren kan tijdens de openingsuren van de kassa.
 • Je kunt je fiets of auto stallen/parkeren dicht bij De Vest, onder het theater vind je een parkeergarage, deze is 24 uur per dag geopend. De actuele prijzen kun je vinden op www.alkmaar.nl. Onder het plein bij het theater is een gratis ondergrondse fietsenstalling. Deze stalling sluit altijd om 24.00 uur.
 • De Vest heeft aan mindervaliden gedacht, het gebouw is zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor mensen die wat minder mobiel zijn. Vanuit de parkeergarage kun je met een lift in het gebouw komen, de hoofdingang is voorzien van een speciale deur voor mensen in rolstoelen. In de twee grootste zalen zijn er speciale plaatsen voor mensen in rolstoelen en hun begeleiders. Drempels zijn waar mogelijk verwijderd, er is een invalidentoilet, slechthorenden met een gehoorapparaat kunnen gebruik maken van infrarood ontvangers met of zonder koptelefoon (borg 5 euro), de traptreden in de zalen zijn gemarkeerd voor slechtzienden. Bezoekers die vanwege een visuele handicap niet zonder begeleider het theater kunnen bezoeken, krijgen bij aankoop van een toegangskaart een vrijkaart voor de begeleider.
 • Ook aan kinderen heeft De Vest gedacht: de kindprijs geldt voor kinderen tot en met elf jaar. Tijdens voorstellingen kunnen kinderen gebruik maken van stoelverhogers, deze staan in de nabijheid van de personen die de kaartjes controleren.
 • Kun je onverwachts een voorstelling niet bijwonen dan kun je de kaarten tot uiterlijk twee dagen voor de voorstelling terugbrengen (je ontvangt een tegoedbon, minus 1 euro administratiekosten per kaart).
 • Bezoek je frequent voorstellingen in De Vest dan kun je overwegen om een Stipkaart aan te schaffen. Deze kaart geeft recht op een aantal voordelen, kijk op de site voor meer informatie.
 • Fotograferen of filmen is niet toegestaan tijdens de voorstelling. Het is ook verboden om je mobiele telefoon aan te laten staan.

Mijn mening

Ik woon ongeveer drie voorstellingen per theaterseizoen bij in De Vest. Mijn voorkeur gaat uit naar reserveren via internet omdat je dan kunt zien welke stoelen er nog beschikbaar zijn, ik wil graag recht op het toneel afkijken. Je moet wel snel zijn, direct de eerste dag, anders zijn er al voorstellingen uitverkocht. Ik bezoek De Vest graag, het is een mooi transparant gebouw waar je gezellig in de foyer kunt bijpraten. De voorstellingen die ik bijwoon worden altijd gehouden in een van de twee grootste zalen, de stoelen zitten comfortabel en alles ziet er netjes/schoon uit, de temperatuur is altijd aangenaam, medewerkers staan je altijd vriendelijk te woord. Na de voorstelling drinken we meestal nog iets in Grand Café De Studio, vanuit de foyer een deur door en je bent er. Hier heb je gezellige zitjes en de artiesten nuttigen hier ook vaak nog een drankje. Theater De Vest zou de komende jaren ingrijpend verbouwd worden zodat het daarna ook geschikt zou zijn voor de grote producties. Helaas is dit plan afgeblazen.

Theater De Vest
Canadaplein 2
1811 KE ALKMAAR
072-5489888 (algemeen)
www.theaterdevest.nl


© 2010 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stedelijk Museum Schiedam: Nederlandse kunst van na WOIIHet Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zich in de decennia sinds de Tw…
Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Een museum bezoeken met kinderen is erg leuk! Maar ieder kind is anders, het ene kind houdt van kijken naar schilderijen…
Sesamstraat: ontstaan-tentoonstelling-theatervoorstellingSesamstraat: ontstaan-tentoonstelling-theatervoorstellingWie kent niet de beroemdste straat van de wereld: Sesamstraat. Deze straat heeft al miljoenen kinderen op onze aardbol h…
Singer Museum in Laren: gevarieerde kunst voor iedereenHet Singer Museum in Laren biedt kunst voor elk wat wils. Bij je bezoek valt direct op dat Singer Museum er niet een is…

Zenboedhisme: de verlichtingEen van de vormen van boedhisme is het zenboedhisme. Sommigen zeggen dat zenboedhisme het verstoten kind is van het boed…
Enkhuizen: de kerkenEnkhuizen is ontstaan uit twee dorpen die niet ver van elkaar liggen: Gommerkerspel (het gedeelte van de huidige stad ro…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • www.theaterdevest.nl

Reageer op het artikel "Theater De Vest in Alkmaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: April 2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!