Sesamstraat: ontstaan-tentoonstelling-theatervoorstelling

Sesamstraat: ontstaan-tentoonstelling-theatervoorstelling Wie kent niet de beroemdste straat van de wereld: Sesamstraat. Deze straat heeft al miljoenen kinderen op onze aardbol heel veel plezier gebracht. In 2011 vierde de Nederlandse Sesamstraat haar 35-jarig jubileum. In het Stedelijk Museum Alkmaar kon je een tentoonstelling bezoeken over Sesamstraat vanaf 16 oktober 2010 tot en met 6 maart 2011. Tot eind januari 2011 was de theatervoorstelling Het mooiste van Sesamstraat te zien in meer dan 40 Nederlandse theaters.

Het ontstaan van Sesamstraat

In 1969 maakt Children’s Television Workshop de eerste aflevering van Sesame Street. Het doel is om kinderen tussen de drie en de zes jaar op speelse wijze te leren rekenen, lezen, maar ook waarden als respect en tolerantie over te brengen. Het programma wordt een groot succes en het leidt zelfs tot een internationaal symposium. Een ontwikkelingspsycholoog uit Nederland die bij het symposium aanwezig is, denkt dat Sesamstraat in ons land kan bijdragen aan het verminderen van taalachterstand bij kinderen.

Sesamstraat in Nederland

In 1974 wordt er een proefaflevering van Sesamplein opgenomen op een locatie in Amsterdam-Noord. Twee jaar later, in 1976, gaat Sesamstraat echt van start, het is dan een samenwerkingsproject van de NOS en de Vlaamse BRT. Vanaf 1978 is Sesamstraat dagelijks op de televisie en wordt het opgenomen in de studio. Als na een paar jaar de samenwerking met België stopt, wordt het een Nederlands/Amerikaanse productie.

Iedere aflevering duurt 25 minuten. De helft van de items bestaat uit Amerikaans materiaal, de andere helft maakt de NPS zelf. Ieder jaar zijn er nieuwe opnames, de studioscènes worden opgenomen tussen september en april. Er worden 120 afleveringen samengesteld, iedere aflevering is drie keer te zien tijdens een uitzendjaar. Dat herhalen werkt bij kinderen vaak goed, ze kunnen steeds beter voorspellen wat er komen gaat.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Een wereldwijd begrip

Sesamstraat is wereldwijd een begrip geworden voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het programma wordt in meer dan 140 landen en in 25 verschillende internationale versies uitgezonden.

De acteurs

Sommige acteurs doen al heel lang mee aan Sesamstraat. Sien Diels, een Belgische actrice, doet vanaf het begin mee. Piet Hendriks (opa), Annet van Heusden (kleuterjuf) en Mieke Verstraete (oma) zijn haar eerste medebewoners. Een paar jaar later komt Frank Groothof in Sesamstraat en als tegendraads type wordt Aart Staartjes als meneer Aart aan de cast toegevoegd. Sesamstraat wil een weerspiegeling zijn van de wereld waarin kinderen leven, een multiculturele samenleving. Gerda Havertong verscheen in Sesamstraat en Elvan Akyldiz. De nieuwste bewoners zijn: Buurman Baasje, varkentje Purk, Mamoun en Arjan.

De filmpjes

De filmpjes met Bert en Ernie, Grover en Koekiemonster komen uit Amerika. De teksten worden in Nederland vertaald en daarna worden ze ingesproken. Bert en Ernie worden ingesproken door Paul Haenen en Wim T. Schippers. Deze heren zijn verantwoordelijk voor nog meer stemmen in Sesamstraat. Wim T. Schippers doet de stem van Kermit, graaf Tel, Simon Sound en Henk Glimlach. Paul Haenen is Grover, dokter Nobel Prijs en het paard van de familie van Vergeetachtige Jan.

Het bespelen van de poppen

 • De zwaarste pop om te bespelen is Pino. De poppenspeelster Renée Menschaar zit in het pak, haar linkerarm regelt de linkervleugel, haar rechterarm steekt in de vogelkop, haar rechterhand beweegt de bek.
 • Tommie is een handpop, Bert Plagman beweegt de linkerhand en de mond van de pop. Hij doet ook de stem van Tommie. Er is meestal een tweede speler die Tommies rechter hand beweegt. Je ziet Tommie soms een glas limonade drinken, het glas gaat uiteindelijk leeg. Niet Tommie drinkt (dat zou een vieze boel worden), maar aan de onderkant van het glas zit ook een rietje, de poppenspeler drinkt het glas vanaf de onderkant leeg.
 • Ieniemienie is net als Tommie een handpop. Catherine van Woerden verzorgt de stem en ze beweegt het lichaam en de kop. In 1996 krijgt Ieniemienie beentjes. De handen en de armen bewegen door middel van staafjes. Dit wordt gedaan door Marieke Koek of Lindai Boogerman.
 • Purk, wordt bespeeld door Judith Broersen, de handjes door Marieke Koek of Lindai Boogerman.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Het decor

Het decor is behoorlijk veranderd in 35 jaar. Het begon met bakstenen huisjes en klokgevels, sinds 2005 is het de blokkendoosstijl, ontworpen door Erly Brugmans. De straat zou beter passen bij de speelwereld van kinderen en meer aan hun fantasie overlaten. Broccolibomen en het nest van Pino is een duinlandschap.

De tentoonstelling Sesamstraat Schuif gezellig aan!

De tentoonstelling was een gezamenlijk project van het Gemeentemuseum Helmond en het Stedelijk Museum Alkmaar. De tentoonstelling was al te zien geweest in Helmond van maart tot en met september 2010, van 16 oktober 2010 tot en met 6 maart 2011 in Stedelijk Museum Alkmaar (Noord-Holland). Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een museumcafé en een museumwinkel. Het museum ligt op loopafstand van het station.

Adresgegevens

Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
Tel. 072-5489789
www. stedelijkmuseumalkmaar.nl


Toegangsprijzen waren

 • Jongeren tot en met 18 jaar: gratis
 • Volwassenen: 6 euro
 • 65+ /CJP: 3 euro
 • AlkmaarPas, Museumkaart, Vrienden van het museum en Vereniging Rembrandt: gratis

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur
Wat was er te doen tijdens de tentoonstelling
Er stonden heel veel decorstukken: de grote broccolibomen, de auto van Tommie, de winkel van Sien en de toren van Buurman Baasje. Je kon er knutselen in de Ieniemienie Knutselclub, je kon de hoofddeksels van Tommie passen, Ieniemienie een mooie jurk aangeven. Gluren vanaf de toren van Buurman Baasje met een verrekijker. Je kon originele illustraties en animaties zien die speciaal voor het televisieprogramma zijn gemaakt zoals Dikkie Dik en Prins Vads. De tentoonstelling richtte zich op kinderen vanaf drie jaar, maar was ook zeker de moeite waard voor volwassenen.

Theatervoorstelling Het mooiste van Sesamstraat

Deze muzikale voorstelling ging op 19 september 2010 in première in Amsterdam. In de familievoorstelling gaan Bert, Ernie, Tommie, Pino en Elmo op zoek naar het mooiste van Sesamstraat. Het script van Sjoerd Kuyper, de muziek van Tjeerd Oosterhuis, de regie lag in handen van Albert-Jan van Rees. De voorstelling was tot en met eind januari 2011 te zien in meer dan veertig Nederlandse theaters.

Schuif gezellig aan bij Sesamstraat!
© 2010 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pino, een biografieSesamstraat wordt in veel landen uitgezonden. Elk land heeft zijn eigen versie met items en poppen die uniek zijn. Zo oo…
Tommie, een biografieTommie, het vrolijke fantasiebeest uit Sesamstraat, zul je alleen in de Nederlandse versie van het programma tegenkomen.…
Hoe kunnen kinderen leren van Sesamstraat?Hoe kunnen kinderen leren van Sesamstraat?Het Amerikaanse programma Sesame Street werd in 1969 bedacht om kinderen met onderwijsachterstanden te helpen. De serie…
Pino: de blauwe vogel uit SesamstraatPino: de blauwe vogel uit SesamstraatVeel kinderen kennen de sympathieke blauwe vogel, maar ook voor veel volwassenen is het geen onbekende. Pino is namelijk…

De wikipedia van PliniusDe Wereld of Naturalis Historia is de titel van een vertaling van een ruime selectie van de 37 boeken die Plinius de Oud…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • Informatie die werd gegeven in het Stedelijk Museum Alkmaar (tentoonstelling)
 • De folder van de tentoonstelling
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 3: Foto infoteur

Reageer op het artikel "Sesamstraat: ontstaan-tentoonstelling-theatervoorstelling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 10-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!