InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Het Noordelijk Film Festival 2010

Het Noordelijk Film Festival 2010

Van woensdag 10 tot en met zondag 14 november wordt in Leeuwarden het Noordelijk Film Festival gehouden. Het is het grootste regionale filmfestival van Nederland en wordt in 2010 voor de 32e keer gehouden. Het Noordelijk Filmfestival vindt plaats in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden. Het Noordelijk Filmfestival heeft bovendien altijd bijzondere openingen met bijzondere gasten.

Het Noordelijk Film Festival: 150 films

Tijdens het Noordelijk Film Festival in 2010 in Leeuwarden worden in vijf dagen meer dan 150 arthousefilms, premières, debuten, voorpremières, documentaires en korte films vertoond.

Opening Noordelijk Film Festival

De opening van het Noordelijk Film Festival is op woensdag 10 november. Ter ere daarvan worden 2 films vertoond:
  • Incident by a Bank van Ruben Östlund
  • Le Quattro Volte van Michelangelo Frammartino
Voor allebei films is de Nederlandse première in Leeuwarden. Regisseur Frammartino is bij de opening aanwezig.

Films op Noordelijk Film Festival die zijn onderscheiden op Cannes

Hoofdfilm Le Quattro Volte (The Four Times) werd in 2010 al met veel prijzen onderscheiden, waaronder op Cannes zelf. Zo kreeg Le Quattro Volte het Europa Cineas Label for best European Film en werd hij in Wroclaw onderscheiden met de publieksprijs. In Reykjavic was het the best film en kreeg het de Fipresci Prize en in Annecy werd hij onderscheiden met de Grand Prize.

Le Quattro Volte

Le Quattro Volte gaat over een ziel die in mensen, dieren, planten en bomen kruipt. Dit levert naast hele ontroerende beelden ook veel humor op.

Indicent by a Bank

De korte film Incident by a Bank heeft in 2010 de Gouden Beer voor de korte film in Berlijn. Deze film gaat over een mislukte bankoverval die in detail is opgenomen. De opnames zijn uniek omdat uitvoering en verteltechniek heel anders zijn dan anders. De film bestaat namelijk maar uit een enkel shot, terwijl 96 mensen daar in voorkomen.

Interregio Competitie Noordelijk Film Festival

Naast het vertonen van een groot scala aan film organiseert Het Noordelijk Filmfestival ook de Interregio Competitie. Daarbij wordt gestreden om de Matd’Or. De winnaar krijgt 10.000 euro. In 2010 is het thema van de Interregio Competitie ‘grens’waarin in beeld moet worden vastgelegd wat grens inhoudt in de Europese regio’s in tijd, ruimte en geest. Er doen acht films mee aan deze competitie. Zij zijn afkomstig uit:
  • Groot Brittannië
  • Estland
  • Servië

Films uit Scandinavië, groot-Europa en Azië

Naast de Interregio Competitie wordt een groot aantal filmprogramma’s gebracht met bijzondere films en documentaires uit ondermeer Scandinavië, groot-Europa en Azië. Ook zijn er workshops en filmcrossovers.
© 2010 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Korte film op een postzegelTer ere van het 30e Nederlandse Film Festival komt TNT Post met een postzegel met daarop een heel kort filmpje van 1 sec…
Paardrijden: Training met balken op de voltePaardrijden: Training met balken op de volteBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Een paard kan wel paardrijdenEen paard kan wel paardrijden, een ruiter moet het leren. Alle oefeningen bewegingen en gangen zijn aanwezig in elk gezo…
Audi TT, leukste auto van de jaren ´90Audi TT, leukste auto van de jaren ´90In september 2007 is de Audi TT door de ANWB auto uitgeroepen tot de leukste auto van de jaren ´90 van de vorige eeuw. D…
Dressuuroefeningen in de klasse L1Dressuuroefeningen in de klasse L1In de Nederlandse dressuursport komt na de klasse B, de L1. Je mag promoveren naar de L1 bij 10 winstpunten en je moet p…
Bronnen en referenties
  • Filmhuis Leeuwarden Noordelijk Film Festival

Reageer op het artikel "Het Noordelijk Film Festival 2010"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!