Lord Byron: De omzwervingen van jonker Harold

Lord Byron was een jonge Britse edelman, die begin 19e eeuw zijn puriteinse vaderland Engeland de rug toekeerde om op reis te gaan door Zuid-Europa en Klein-Azië. Hij legde zijn omzwervingen vast in een lang gedicht "Childe Harold's Pilgrimage" met als leitmotiv de vrijheid. In de canto's komt van alles aan bod: liefde, lofzang op natuur en cultuur, maar vooral ook kritiek op iedere vorm van onderdrukking en de oproep om zich daarvan te bevrijden. De boodschap van een geëngageerd toerist.

Lord Byron

Lord Byron's oorspronkelijke naam was George Gordon. Hij leefde van 1788 tot 1824. Hij had een ongelukkige jeugd en een horrelvoet. Op zijn tiende erfde hij de adelstitel van zijn oudoom. Hij genoot uitstekend onderwijs en studeerde zo'n kleine twee jaar in Cambridge. Tijdens zijn studietijd publiceerde hij al gedichten. Na zijn studie reisde hij door Engeland, stak zich in de schulden, experimenteerde op sexueel gebied en werd een aantal keren verliefd op zowel meisjes als jongens. Het Engeland van toen moest niets hebben van homoseksualiteit. Zodra Lord Byron financieel onafhankelijk was, ging hij op reis om het hem benauwende Engeland te ontvluchten. In die tijd was het voor aristocratische jongeren niet ongebruikelijk om een reis door Frankrijk en Italië te maken. Maar Lord Byron droomde van veel verdere reizen. Met zijn vriend John Cam Hobhouse en enkele bedienden voer hij op 2 juli 1809 uit Cornwall weg. De reis bracht het gezelschap naar Portugal, Spanje, Italië, Griekenland en Constantinopel. Het verslag van deze reis is terug te vinden in het lange gedicht "Childe Harold's Pilgrimage".

In juli 1823 vertrok Lord Byron naar Griekenland om de Grieken te helpen bij hun vrijheidsstrijd tegen de Turken. Lord Byron overleefde dit avontuur niet en bezweek aan moeraskoorts, waarna zijn lichaam naar Engeland werd overgebracht. Daardoor bleef zijn werk "Don Juan" onvoltooid.

Voor een uitgebreide beschrijving van het leven en het werk van Lord Byron verwijs ik naar wikipedia/Lord Byron.

De omzwervingen van Jonker Harold

De oorspronkelijke titel luidt "Childe Harold's Pilgrimage", wat in 1812 in Engeland verscheen. Bij uitgeverij Athenaeum verscheen in 2009 een vertaling door Ike Cialona van dit lange gedicht. Ike Cialona is een bekend vertaalster van poëzie. Zij vertaalde o.a. werken van Dante, Petrarca etc. Het boek bevat illustraties van William en Edward Finden (illustrators uit de tijd van Lord Byron).

Childe Harold is een melancholieke jongeman, die na een losbandig leven afleiding zoekt in buitenlandse reizen. Harold is eigenlijk een weerspiegeling van Lord Byron zelf, alhoewel Byron dit aanvankelijk ontkende. Childe Harold wordt neergezet als een romantisch, heldhaftig en amoureus personage. Hij is geestdriftig, maar ook laatdunkend. In zijn canto's bezingt hij zijn toeristische bevindingen. Maar centraal staat de aanklacht tegen onderdrukking.

De canto's

Het gedicht bestaat uit vier canto's. In het eerste en tweede canto spreekt de dichter over de onvrijheid van Spanje en Griekenland. Het derde canto bevat lofzang en kritiek op Napoleon en in het vierde canto becommentarieert Byron het (verval van het) Romeinse Rijk. Het gedicht is gegoten in een 16e eeuwse vorm en is daardoor in zekere zin neogotisch. Het rijmpatroon is: ababbcbcc. Ter illustratie hierbij een willekeurig vers uit één van de canto's:
Aurora rijst, dauwfris en wonderschoon,
Haar adem wierook, rozenrood haar wang
Zij lacht de wolken weg met speelse hoon
Of er geen dood bestaat, vol levensdrang.
Dan gloeit zij aan tot daglicht, en eerlang
Hernemen wij de mars van ons bestaan.
Mooi Lac Léman, u reikt mij op mijn gang
Voldoende stof tot overpeinzing aan


De canto's lezen is geen sinecure. Slechts enkele strofes, zoals die hierboven, spreken voor zich. Maar een groot deel van de verzen behoeft commentaar. Byron verwijst in bedekte poëzie naar allerlei omstandigheden, geschiedenis en wetenswaardigheden. In de uitgave van Athenaeum is commentaar opgenomen van zowel Lord Byron en diens vriend als van de vertaalster. In het commentaar van Lord Byron zijn weer nummers opgenomen die verwijzen naar uitleg op het commentaar van Lord Byron. Al met al betekent dat dat je continue aan het heen en weer bladeren bent. Drie boekenleggers in dit boek is geen overbodige luxe. Na deze worsteling kun je het beste de canto's nog eens lezen met alle inmiddels opgedane kennis. Want poëzie moet gesavoureerd worden en als je te druk bent met proberen te begrijpen waar het over gaat, lukt dat niet zo goed.
© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jean-Jacques Rousseau en de RomantiekIn 2012 is het 300 jaar geleden dat de filosoof, pedagoog en schrijver Jean-Jacques Rousseau werd geboren. Alhoewel Rous…
Veel gelezen schrijver Harold RobbinsVeel gelezen schrijver Harold RobbinsDe schrijver Harold Robbins is door menigeen gelezen, met name vrouwen kon zijn romans wel op prijs stellen. Veel van zi…
Apocalyps 2011 - de voorspellingen van Harold CampingApocalyps 2011 - de voorspellingen van Harold CampingHoewel 2012 te boek staat als rampjaar, voorspelde de Amerikaanse radiopresentator bij het christelijke Family Radio Har…
Harriet Beecher Stowe en de Negerhut van Oom TomHarriet Beecher Stowe werd wereldberoemd met haar roman “De negerhut van oom Tom”, waarin zij de slavernij aan de kaak s…

Zandsculpturen: Van eeuwenoude ambacht tot hedendaagse kunstZandsculpturen: Van eeuwenoude ambacht tot hedendaagse kunstZandsculpturen zijn meters grote zandkastelen. Deze imposante kustwerken van zand worden gemaakt van speciaal rivierzand…
Wat is een quipu?De Inca's worden vaak genoemd als de hoogst ontwikkelde beschaving van Zuid-Amerika dankzij allerhande verwezenlijkingen…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Lord Byron: De omzwervingen van jonker Harold"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!