Zandsculpturen: Van eeuwenoude ambacht tot hedendaagse kunst

Zandsculpturen: Van eeuwenoude ambacht tot hedendaagse kunst Zandsculpturen zijn meters grote zandkastelen. Deze imposante kustwerken van zand worden gemaakt van speciaal rivierzand. Hierdoor blijven de zandsculpturen ook tijdens een regenachtige periode in tact. Diverse Nederlandse en Belgische plaatsen organiseren jaarlijks zandsculpturen festivals. Het bezoeken van een zandsculpturen festival is dan ook een zeer leuke uittip voor het hele gezin.

Geschiedenis

Het bouwen van zandsculpturen is een eeuwenoude kunstvorm die al 4000 jaar voor Christus werd beoefend door de oude Egyptenaren. De oude Egyptenaren maakten gebruik van zandsculpturen i.p.v. kartonnen maquettes zoals we die tegenwoordig maken. Toch duurde het nog duizenden jaren voordat er een kunstenaar kwam die zijn beroep maakte van deze kunstvorm. De Amerikaan Gerry Kirk was de eerste ter wereld die zandsculpturen echt als kunstvorm zag en introduceerde deze techniek door middel van een zandsculptuur in Japan.

In februari 1991 werd de Amerikaan uitgenodigd om in Scheveningen te komen en daar het eerste Europese zandkasteel te bouwen. Samen met een groep studenten werd uiteindelijk het eerste Europese zandsculptuur en het eerste International Sand Sculpture Festival een feit.

Zand

Zandsculpturen worden gebouwd van een speciaal soort rivierzand. Hierbij is de structuur van het zand heel belangrijk. Niet alle soorten zand zijn geschikt om het zand te "stapelen". Het zand wat gebruikt wordt voor vele Nederlandse zandsculpturen is afkomstig uit de Maas. Dit ideale sculptuurzand is met het rivierwater meegevoerd uit de Alpen. Door gebruik te maken van dit zand kan een zandkasteel zelfs overleven tijdens een hevige regenbui. In Nederland werd destijds in Madurodam een zandsculptuur gebouwd die zelf 21 maanden in tact bleef. Het wereldrecord is in in handen van Californië. Daar bleef een zandsculptuur ruim 2 jaar in de buitenlucht staan.

Grootste zandsculptuur ter wereld

Het grootste zandkasteel ter wereld is gebouwd door een Nederlands team in China tijdens het China Zhoushan International Sand Sculpture Festival 2010. Het zandsculptuur is gebouwd in 17 dagen en heeft een hoogte van 25 meter. In Nederland werd eerder een zandsculptuur gebouwd aan het Almeerderstrand met een hoogte van ruim 21 m.

Zandsculpturen festival

International Sand Sculpture Festival Scheveningen
Vanaf 1991 wordt er in Scheveningen jaarlijks een zandsculpturenfestival gehouden. Dit International Sand Sculpture Festival wordt in 2013 niet georganiseerd. Het thema van het 20e Internationale Sand Sculpture Festival in Scheveningen in 2011 was: Geef de aarde door!

Zandsculpturen festival Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek organiseerde van 21 juni t/m 6 november 2011 het historische zandsculpturenfestival. Prachtige zandsculpturen met allen het thema 'Meesterwerken' waren nabij het kasteel tentoongesteld worden. Tijdens de open monumenten dagen op 10 en 11 september 2011 was Kasteel Hoensbroek zelfs gratis te bezoeken.

Zandsculptuur Blankenberge Festival 2011

Het Zandsculptuur Festival in Blankenberg pakte in 2011 zeer groots uit. Het festival had te maken met een wereldprimeur. Nooit eerder werd de magische wereld van Walt Disney uitgebeeld in immens grote zandkastelen.
Het Zandsculptuur Blankenberge Festival 2011 vond plaats van 10 juni t/m 12 september 2011
© 2011 - 2021 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zandkasteel en zandsculptuur op het strandZandkasteel en zandsculptuur op het strandHet strand is bij uitstek geschikt voor het maken van zandkastelen. Er is ruimte en zand in overvloed. In de zomer worde…
Zand in vele kleuren waar je heel wat mee kan!Zand in vele kleuren waar je heel wat mee kan!Wat is er nu leuker dan met je blote voeten op een zonovergoten strand te lopen tijdens de zomermaanden? Maar je hebt za…
Wat te doen op het strand?Wat te doen op het strand?Eindelijk ligt u op het zo naar uitgekeken strand en uiteindelijk weet u nog niet wat u moet doen. Dit komt helaas vaak…
Efteling Bosrijk, sprookjesachtig logerenEfteling Bosrijk, sprookjesachtig logerenEfteling Bosrijk of Vakantiepark Bosrijk is het nieuwe vakantiepark dat naast de Efteling is neergezet. Overnachten in e…

De tegenstelling tussen oost en west in 'De berg van licht'De tegenstelling tussen oost en west in 'De berg van licht'Een verhandeling over de manifestatie van de bij Couperus terugkerende thematiek van de tegenstelling tussen het oosten…
Bronnen en referenties
  • www.zandsculptures.nl
Reactie

Beeldentuin, 18-04-2012
Op zaterdag 21 april opent het Zandsculpturenfestijn 2012 bij De Beeldentuin in Garderen. Van 21 tot en met 27 oktober 2012 wordt voor de vierde keer het Zandsculpturen¬festijn georganiseerd. Maar liefst 35 zandsculpturen vertellen de geschiedenis van het Koninklijk Huis. De beelden zijn te bewonderen van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Bij De Beeldentuin in Garderen, begint de geschiedenis van het Koninklijk Huis met Juliana van Stolberg. Alle stadhouders, koningen en koninginnen vanaf de 19e eeuw vormen een levend beeld van de Nederlandse geschiedenis. Ook de nieuwe generatie van de 21ste eeuw worden niet vergeten. Twintig zandkunstenaars uit vier verschillende landen hebben een mooie rondwandeling gemaakt op een uitgebreid binnen- en buitenterrein. Passend bij de thematiek ‘Het Koninklijk Huis’ heeft de organisatie de handen ineen geslagen met de Oranjevereniging en is er een bijzondere tentoonstelling Koninklijke Kunst met waardevolle stukken uit privé-collecties.
Maandenlange voorbereidingen gingen eraan vooral. Veertig vrachtwagens vol zand zijn door zandkunstenaars omgevormd tot levendige beelden van het Koninklijk Huis. Voor de bouw wordt speciaal jong rivierzand gebruikt, dat door de vierkante structuur goed bruikbaar is voor het maken van zandsculpturen.
De zandsculpturen zijn te bewonderen van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur. Zondags gesloten. Toegangsprijs voor kinderen van 6 t/m 12 jaar 4, 50 euro, volwassenen 8, 50 euro en voor de 65-plusser 8 euro. Kinderen tot en met 5 jaar hebben gratis toegang. De Beeldentuin en het Showroomdorp zijn gratis toegankelijk. Op het terrein van het festijn is voldoende gratis parkeerruimte. De Beeldentuin. Oude Barnevelderweg 5, Garderen. Kijk op www.zandsculpturenfestijn.nl voor meer informatie. Reactie infoteur, 14-05-2012
Dank voor deze waardevolle reactie.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (413 artikelen)
Laatste update: 09-09-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!