Lowlands, een festival om nooit te vergeten

Lowlands, een festival om nooit te vergeten Lowlands (eigenlijk "A Campingflight To Lowlands") is voor veel mensen het festival van het jaar. Een heerlijk festival om lang naar uit te kijken. Drie dagen vol muziek, dans, kunst, cabaret en vooral heel veel gezelligheid. De circa 60.000 kaartjes gaan elk jaar weer als warme broodjes over de toonbank, het is meestal uitverkocht binnen een paar uur. Maar wat houdt Lowlands nou precies in? Wat mag u ervan verwachten? In dit artikel leest u het allemaal.

Indeling


Lowlands, waar en wanneer?

Lowlands vindt elk jaar plaats in de maand augustus, meestal richting het einde van de maand. Hoewel dit theoretisch gezien een periode moet zijn waarin Nederland te maken heeft met warme temperaturen en veel zon wordt Lowlands helaas vaak geteisterd door regen. Lowlands duurt altijd van vrijdag tot en met zondag, maar het terrein gaat al open op donderdag en maandagochtend worden de laatste feestgangers pas van het terrein verjaagd. De locatie waar het Lowlandsfestival plaatsvindt is Biddinghuizen, op het evenemententerrein van Walibi World. Dit ligt in de provincie Flevoland.

Het programma

Lowlands komt elk jaar weer met een nieuw programma, maar één ding geldt jaarlijks weer: er is voor ieder wat wils. Van harde rock tot yogasessies, van techno tot cabaret, van jazz tot zang. Lowlands heeft er een handje van om het iedereen die naar het festival toe komt naar de zin te maken met hun gevarieerde programma. En dat lukt ze jaar in jaar uit. De grootste podia zijn de Alpha (met twee grasweides aan weerszijden), de Bravo (voor de wat hardere dance/techno/electronische muziek) en de Grolsch (het alternatieve podium). Daarnaast zijn er nog veel meer tenten (in totaal 11) met elk hun eigen stijl en sfeer.

A Campingflight To Lowlands

Wie Lowlands zegt, zegt kamperen. De werkelijke naam van het festival Lowlands is dan ook A Campingflight To Lowlands. Er zijn verschillende campingterreinen die elk een eigen nummer hebben (1 t/m 8), deze terreinen hebben elk hun eigen sanitaire ruimte met douches en toiletten. Deze campingterreinen zijn met geasfalteerde looppaden verbonden met het festivalterrein. Elke camping heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hoe dichter de camping bij het festivalterrein staat, hoe minder lang je hoeft te lopen. Maar aan de andere kant zorgt dat natuurlijk ook voor meer geluidsoverlast. Camping 2 t/m 4 liggen vrij centraal. De overige campings liggen iets verder weg. Een plekje veroveren op één van de kampeerterreinen is misschien wel de zwaarste opgave van het hele festival. Want hoewel de organisatie jaar in jaar uit verkondigt dat het terrein pas op donderdag om 18:00 uur geopend wordt, staat er elk jaar weer een gigantische massa mensen te wachten voor de dichte poorten om zo snel mogelijk het terrein op te kunnen. Om het beste tentplekje te veroveren moet je namelijk wel als één van de eersten dat terrein op. Om heel eerlijk te zijn, de poorten openen veel eerder dan 18:00 uur, maar niet doorvertellen... Anders staan er straks nog meer mensen.

Muntjes

Lowlands is een klein dorp. Je hebt er alles. Van een kapper tot een kampeerwinkel, van eettentjes tot een internetcafé. Maar de meeste dingen kosten wel geld, of beter gezegd muntjes. Want op Lowlands betaal je met speciale Lowlandsmuntjes die je kunt verkrijgen bij één van de vele afneempunten (dit kan met cash of met een pinpas). Gelukkig zitten de kosten voor de camping en toegang tot het festivalterrein (inclusief alle optredens) in het kaartje inbegrepen, maar voor de extra's moet uiteraard betaald worden. Onder de extra's wordt ook douchen gerekend. Eén muntje kost 2,50 euro. En om een indruk te geven van een aantal prijzen:
 • Biertje: 1 muntje
 • Groot biertje: 1,5 muntje
 • Cola: 1 muntje
 • Thaise wokschotel: 4 muntjes
 • Bami met kipsaté: 4 muntjes
 • Douchen: 1 muntje
 • Vlaamse friet met saus: 1,5 muntje

Tips en trucs

Goed, het idee van Lowlands is duidelijk. Een driedaags festival, dat voor de echte diehards al begint op donderdag en pas eindigt op maandag, vol muziek en ander entertainment. Een kleine wereld op zich waar mensen met verschillende smaken samen komen om van verschillende dingen te genieten. Maar wat moet je nou vooral niet vergeten als je naar Lowlands gaat?
 • Wees lief voor elkaar. Het klinkt misschien gek, maar Lowlands is een plek waar heel veel verschillende mensen naast elkaar leven zonder dat dit tot problemen leidt. Hou dit zo en wees dus lief voor elkaar. Lowlands is leven en laten leven.
 • Alles wat je meeneemt kan kapot. Het kan regenen, je kan vallen, je kan te dronken worden om voor jezelf in te staan en er kan van je gestolen worden (hoewel dit zeer weinig voorkomt). Denk er dus om dat je niet al te dure spullen meeneemt en trek vooral niet je pas gekochte peperdure merkbroek aan want die kun je na Lowlands direct weggooien.
 • Douchen is een luxeproduct op Lowlands. Douchen kan op Lowlands maar het kost geld en er staan vaak lange rijen. Voor veel mensen is dit een reden om een paar dagen niet te douchen. Verfrissingsdoekjes, deodorant en een washandje kunnen veel goedmaken maar reken er op dat je vies zult worden en ook wel een tijdje vies zult blijven. Dat hoort er een beetje bij.
 • Eten en drinken kost geld. Het kost geld om te eten en te drinken, dat is thuis ook zo. Het eten op het festivalterrein is zalig en ontzettend veelzijdig maar als je een gaspitje meeneemt om wat noedels of wat knakworsten in op te warmen ben je een stuk goedkoper uit. Dat geld kun je dan weer besteden aan de drankjes bijvoorbeeld.
 • Kom vroeg. Kom op donderdag en kom vroeg. Er staat de hele middag al een flinke rij en voor de tentplekken geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. En zeg nou zelf, niemand wil toch in die ene greppel staan waar al die dronken mensen midden in de nacht altijd staan te urineren.
© 2011 - 2020 Ikn280, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De stille discoDe stille discoJe hoort het steeds vaker, een stille disco of de silent disco. Deze disco wordt ingehuurd op bedrijfsfeesten, festivals…
Sid Vicious, de verloren Sex PistolThe Sex Pistols zijn bezig met een tour langs verschillende festivals in Europa, de ‘Combine Harvest tour.’ In augustus…
Kinderen Tegen Kinderen, NeverkindrecensieKinderen Tegen Kinderen, NeverkindKinderen Tegen Kinderen bracht op 24 maart 2010 de cd Neverkind uit. De uit louter volwassenen bestaande band kreeg volo…
Single malt whisky: Een introductieSingle malt whisky: Een introductieIn dit eerste deel van de special over single malt whisky wordt kort stil gestaan bij de geschiedenis van de Schotse sin…

Zombies (de levende doden)“zom•bie de; m,v -s 1 weer tot leven gewekte dode”. De zombie kennen we allemaal. Een dode die opstaat en zich voed met…
Kunststroom RoerdalenDe eerste gedachte die bij iemand opkomt is: "Wat houdt "Kunststroom Roerdalen" in? Achterliggend idee ervan beoogt de k…

Reageer op het artikel "Lowlands, een festival om nooit te vergeten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ikn280
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!