Holland Boulevard: de kunst van het aangenaam verpozen

Holland Boulevard: de kunst van het aangenaam verpozen Reizigers die vanaf de Amsterdamse luchthaven Schiphol naar een bestemming buiten de Schengenzone reizen, kunnen de wachttijd voor hun vlucht veraangenamen met een bezoek aan de Holland Boulevard. Het Rijksmuseum Schiphol en de Airport Library, beide onderdeel van die boulevard, dragen mede bij aan de kunst van het aangenaam verpozen.

Holland Boulevard: Nederlands visitekaartje

In 2010 leverde Schiphol zijn visitekaartje voor Nederland af met de vernieuwde Holland Boulevard: de passage die de E- en F-pier met elkaar verbindt. Dit gedeelte van de luchthaven is bestemd voor reizigers met een bestemming buiten de Schengenzone of die van daaruit arriveren. Wie gehaast is of zich niet de tijd gunt goed rond te kijken, kan de niet al te brede doorgang opvatten als Holland op zijn smalst. De enorme lampenkappen die de boulevard markeren, een knipoog naar de beroemde Delftsblauwe tegeltjes, zijn een opvallende blikvanger maar ogen tegelijk ook enigszins stereotype. Wie echter de tijd heeft of neemt, ziet niet alleen de eigentijdse aanpassing van de verlichting, maar ervaart tevens dat het achter die lange doorgang ruim en comfortabel vertoeven is. Diverse Nederlandse ontwerpers, waaronder Marcel Wanders, creëerden hier een huiselijke sfeer in Hollandse designstijl. De vermoeide reiziger kan hier wachten of uitrusten, naar de tv-schermen of in de digitale vlammen van de open haard staren. Misschien wordt het verblijf nog veraangenaamd wanneer een medereiziger achter de daarvoor bestemde piano plaatsneemt en welluidende klanken produceert.

Consumeren

Behalve de gezelligheid van een Hollandse huiskamer biedt de passage voorzieningen voor de allerjongsten. Ook de (iets) oudere kinderen vinden hier afleiding en vermaak; zij kunnen zich naar hartenlust uitleven op de speeltoestellen. Natuurlijk biedt het concept ook de mogelijkheid tot consumeren, bijvoorbeeld in het restaurant met onder andere loveseats, die in een enorme uitvergroting van een Delftsblauw servies, bestaand uit een theepot en theekopjes, geplaatst zijn. Op het menu staan natuurlijk ook diverse Hollandse specialiteiten. Een alcoholische versnapering kan in de jeneverbar genuttigd worden. Verder kan de reiziger hier terecht voor souvenirs en geschenken als chocola, tulpen- en andere bollensoorten. Voor verdere ontspanning en vermaak zijn er het casino, een de mogelijkheid van een verkwikkende massage. Buitenlandse passagiers kunnen desgewenst een excursie naar de hoofdstad boeken.

Kunstig ‘hangen’

Voor wie naast vermaak tevens op zoek is naar ‘lering’ is de Airport Library een aanrader: de allereerste bibliotheek die gevestigd is op een luchthaven. Het aanbod bestaat uit literatuur, muziek en films, met gratis downloadmogelijkheid. Tussen de boektitels in bijna dertig talen is veel vertaalde Nederlandse literatuur te vinden. In de fraaie open boekenkasten staan ook (foto)boeken over Amsterdam, design en grafische vormgeving en Nederlandse kunst(enaars). Ook specifiek Nederlandse strips zijn in diverse talen in de schappen te vinden. Wie met zijn boek aan de leestafel gaat zitten, zal zeker zijn horizon met het gebodene kunnen verbreden.

Naast de samenwerking tussen Schiphol en de Nederlandse Openbare Bibliotheken is er nog een bijzondere vorm van samenwerking op de Holland Boulevard te vinden: het Rijksmuseum Schiphol. Dit is een gezamenlijk en uniek initiatief van het Rijksmuseum Amsterdam en de luchthaven. Bij de opening eind 2002 was sprake van een unicum in twee opzichten: voor de eerste maal had een museum een vestiging op een luchthaven, waardoor Schiphol het eerste vliegveld met een museum in een van zijn terminals werd. Het Rijksmuseum Schiphol wordt gesponsord door ING.

Vanuit de museumshop voert een trap (of desgewenst de lift) naar de expositieruimte boven de Holland Boulevard. Op twee wanden worden achter glas, bij gedempt licht en afgezonderd van de drukke passagiersdoorgang, een kleine twintig kunstwerken getoond. Bewaking van de meesterwerken is op Schiphol geen probleem; de luchthaven wordt immers vanzelfsprekend al goed bewaakt.

Tentoonstellingsthematiek: het beste van Nederland

In het Rijksmuseum Schiphol ligt het zwaartepunt op authentieke meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Een zijde van de ‘museumzaal’ wordt hiervoor meestal benut. Het zijn niet de minsten die hier worden getoond, grote namen als Jan Steen en Jacob van Ruisdael zijn goed vertegenwoordigd. De tegenoverliggende zijde van de museumruimte toont regelmatig een kleine thematische expositie, waarin de Gouden Eeuw niet per se centraal staat. Hier ligt de nadruk op wat voor ons land kenmerkend of belangrijk is en was.

In de loop der jaren werden onder andere werken van Vincent van Gogh, Mondriaan en De Stijl, de Hollandse Realisten zoals Carel Willink, Dick Ket en Raoul Hynckes getoond, afgewisseld door exposities met een thematiek uit de Gouden Eeuw, zoals zeeslagen geschilderd door vader en zoon (beide met de voornaam Willem) Van der Velde of een expositie waarbij bloemmotieven uit de Gouden Eeuw centraal stonden. Hierbij werden niet alleen schilderijen met bloemstillevens getoond, maar ook aardewerken tulpenvazen, glaswerk en objecten van textiel. Een tentoonstelling rond het thema boeken in Rembrandt’s tijd liet niet alleen portretten van lezende figuren zien, maar toonde tevens de originele boeken die de geportretteerden lazen.

Open en kopen

De museumwinkel biedt een ruim assortiment aan betaalbare en originele museumsouvenirs en -geschenken. Duurder zijn de verschillende designproducten, zoals de tassen van gekleurd leer in de vorm van een tulp en het Delfts aardewerk.

De bibliotheek en het Rijksmuseum zijn gratis te bezoeken. Een bijzonder entreebewijs is echter wel een vereiste. Om beide locaties achter de paspoortcontrole te kunnen bezoeken is immers een geldige instapkaart (voor een vlucht buiten de Schengenzone) vereist. Het museum is dagelijks open van 6.00 tot 20.00 uur. De Holland Boulevard is dagelijks anderhalf uur voor vertrek van de eerste vlucht geopend en sluit een half uur na vertrek van de laatste vlucht.

Lees verder

© 2011 - 2020 Sierkunst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wachten op Schiphol: wat te doen voor en achter de douane?Wachten op Schiphol: wat te doen voor en achter de douane?Het is vervelend als je lang moeten wachten op Schiphol, maar soms is het noodzakelijk. Omdat je vlucht vertraagd is, je…
De groei van Amsterdam SchipholOf je nu naar Parijs wilt, naar Buenos Aires of naar Jakarta, het is allemaal mogelijk. We zijn er bijna allemaal weleen…
Hotelovernachtingen nabij de luchthaven van Düsseldorf (DUS)Hotelovernachtingen nabij de luchthaven van Düsseldorf (DUS)Als een van dé steden van het welvarende Duitse Ruhrgebied is Düsseldorf een belangrijk trefpunt voor zakenmensen. Maar…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…

Bezuinigen op boeken: tips om geld te besparenBezuinigen op boeken: tips om geld te besparenAls het om bezuinigen gaat, denkt niemand gelijk aan boeken. Zet de tv maar aan en kijk naar 'Een dubbeltje op zijn kant…
Jean-Jacques Rousseau en de RomantiekIn 2012 is het 300 jaar geleden dat de filosoof, pedagoog en schrijver Jean-Jacques Rousseau werd geboren. Alhoewel Rous…
Bronnen en referenties
  • www.rijksmuseum.nl
  • www.schiphol.nl

Reageer op het artikel "Holland Boulevard: de kunst van het aangenaam verpozen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierkunst
Gepubliceerd: 27-11-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!