InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Boekenweek 2012

Boekenweek 2012

Boekenweek 2012 Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. Dat klinkt mooi, maar het onderhouden van een levenslange vriendschap kan heel lastig zijn. Dit jaar word de 77ste editie van de Boekenweek gehouden van 14 t/m 24 maart. De Boekenweek 2012 draait om vriendschap in alle verschijningsvormen onder het motto: “vriendschap en andere ongemakken”. De Belgische auteur Tom Lanoye, behoort tot de meeste gelezen Belgische schrijvers van dit moment, schrijft het Boekenweekgeschenk 2012: Heldere Hemel Sinds 1932 is de Boekenweek een jaarlijks terugkerende week van 10 dagen in maart om het Nederlandse boek te promoten.
Ook dit jaar organiseert de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek de Boekenweek. Deze word gehouden van 14 t/m 24 maart. In de Boekenweek staat literaire (non-)fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema, dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Het thema van dit jaar is: “Vriendschap en andere ongemakken”.

In 1955 organiseerde de CPNB naast de Boekenweek ook de Kinderboekenweek. Deze vind ieder jaar plaats in oktober. Dit jaar word de 58ste editie gehouden van 3 t/m 13 oktober. Het motto is; “Hallo Wereld” .

Boekenbal

Naast alle lezingen, debatten en signeersessies word ook het jaarlijkse boekenbal georganiseerd. Dit is het traditionele openingsbal die gehouden word op de vooravond van de Boekenweek. Het eerste Boekenbal vond plaats in 1947 en werd vrijwel gelijk een traditie. In de jaren tachtig groeide het bal uit tot een mediaspektakel, dit kwam door de aanwezigheid van vele feestende schrijvers. Omdat het bal alleen voor genodigden is en er een mediaverslag van word gemaakt geldt het Boekenbal als elitair evenement.

Als de Boekenweek zijn tiende dag is ingegaan is er ’s avonds een afsluitend feest voor alle lezers en liefhebbers van literatuur. Dit jaar word de lebuïnuskerk in boekenstad Deventer vanaf 19.30 uur omgetoverd voor het lezersfeest Schrijvers zoeken vrienden. Op dit festijn zullen schrijvers optreden en in discussie treden. Het begint met een gezamenlijk programma, daarna kunnen bezoekers rondlopen, boekenprogramma’s bijwonen, iets drinken, meegesleept worden door muziek en tekst, en ander vermaak.

Schrijvers die gaan optreden zijn o.a. Tom Lanoye, Joost Zwagerman, Willem Jan Otten, Stine Jensen, Franca Treur, Nico Dijkshoorn, Tommy Wieringa en A.L. Snijders.

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk is een jaarlijkse uitgave in het kader van de Nederlandse Boekenweek. Tijdens deze week word het boek door Nederlandse boekhandelaars gratis aangeboden aan klanten die voor een bepaald bedrag een boek aanschaffen.
Het Boekenweekgeschenk is meestal een novelle, essay of roman dat ieder jaar door een andere schrijver speciaal voor de Boekenweek wordt geschreven. Daarbij hoeft de auteur niet per se rekening te houden met het thema.

Dit jaar gaat het Boekenweekgeschenk de grens over. Het word voor het eerst in Vlaanderen aangeboden. In Vlaanderen zal de actie plaatsvinden tijdens de Literaire Lente, ook in maart 2012. Het is de eerste keer dat de Nederlandse en de Vlaamse boekensector op deze manier samen promotie maken.

Tevens is het Boekenweekgeschenk ook als e-boek en als luisterboek beschikbaar.

Heldere Hemel

Het Boekenweekgeschenk van 2012 is geschreven door Tom Lanoye en heet: Heldere hemel.

Deze novelle is gebaseerd op een waar gebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemande Sovjet-Russische straaljager stort neer in een Belgisch gehucht. Een kleine gebeurtenis op het wereldtoneel, maar een noodlottig drama voor een familie.

Tom Emiel Gerardine Aloïs Lanoye (Sint-Niklaas, 1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij
is een veel bekroond columnist, dichter, romancier, scenarist en theaterauteur. Hij behoort tot de meest gelezen Belgische schrijvers van dit moment. De in Sint Niklaas geboren schrijver debuteerde in 1980 met de poëziebundel: "Maar nog zo goed als nieuw". In 2007 ontving Tom de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre en voor zijn laatste roman "Sprakeloos" (2009) ontving hij zowel de Henriette Roland Holst-prijs als de Gouden Uil Publieksprijs.
© 2012 - 2019 Fleur-de-papier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekenweek 2014Boekenweek 2014In 2014 vindt de 79e Boekenweek plaats. Vanaf dit jaar zal de Boekenweek niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaandere…
Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Boekenweek 2013Boekenweek 2013Nederland heeft zowel roemrijke perioden als tijden van rampspoed gekend. Het thema van de Boekenweek 2013 staat in het…
Het boekenweekgeschenkIedereen kent de boekenweekgeschenken wel. De kleine boeken die je rond november gratis krijgt bij aankoop van een boek.…
Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…
Bronnen en referenties
  • www.boekenweek.nl

Reageer op het artikel "Boekenweek 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fleur-de-papier
Gepubliceerd: 17-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!