Het verhaal van de weerwolf

Het begrip weerwolf kent iedereen. Langzaam is de weerwolf van angstaanjagend schepsel uitgegroeid tot een even populair ‘monster’ als de vampier. De weerwolf wordt vaak zelfs in dezelfde verhalen genoemd als de vampier. In veel verhalen uit het Victoriaanse tijdperk werd al gesproken over de weerwolf, maar wat is dit fenomeen en hoe komt het dat de weerwolf vandaag de dag minder angstaanjagend is en juist gezien wordt als een mooi wezen?

Herkomst

Weerwolven (Engels: Werewolf) komt voort uit mythen en volkoren van over de hele wereld. Verhalen over mensen die veranderen in een weerwolf, meestal bij volle maan, en dan op jacht gaan en mensen en dieren verslinden. Om de herkomst te bepalen moeten we een heel eind terug gaan in de tijd. Een van de oudste schilderijen, genaamd Lycaon, geeft een tekening weer van een weerwolf. Volgens het schilderij zou Lycaon door de oppergod Zeus zijn veranderd in een wolf toen hij Zeus een maaltijd van mensenvlees voorzette. Ook in sprookjes komt het verhaal van een wolf (ogenschijnlijk weerwolf) terug. Namelijk in die van rood kapje.

Ondanks het feit dat de eerste verhalen uit Europa en Amerika, net als de heksenvervolging, stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw, moet de oorsprong van dit alles ergens vandaan komen. Niet alleen uit het feit dat mensen graag bang gemaakt willen worden, maar uit feitelijk verhalen waarin men werkelijk weerwolven heeft waargenomen.

Het kan komen van overmatige lichaamsbeharing, dat hypertichosis wordt genoemd. Hierbij zijn vele delen van een menselijk lichaam begroeid met haar, waardoor de persoon een wolfachtige uitstraling krijgt. Daarnaast kan hondsdolheid (waar vroeger geen inenting voor was) een oorzaak zijn. Hondsdolheid is overdraagbaar aan mensen. Een derde en laatste oorzaak zou ‘klinische lycantropie’ kunnen zijn. Een geestelijke aandoening waarbij een persoon denkt een wolf te zijn, dit komt vaak tot uiting bij volle maan.

Weerwolven in fictie

Waar het ontstaan van de weerwolf ook ligt, het vormt een goed verhaal voor een griezelroman of film. Robert Louis Stevenson was een van de eersten die een variant op de weerwolf bedacht. Dokter Jekyll en Mr. Hide. Een transformatie van mens in monster. Ook bleven vele bekende schrijvers als Stephen King, Kelley Armstrong, Guy Endore, niet uit. Zij werden geïnspireerd door het weerwolf ‘genre’ en als snel volgden er ook verschillende films als The Wolfman, An American Werewolf in London en dergelijke.

Hedendaagse weerwolf

Later werden weerwolven (door de film Underworld) samengevoegd met vampieren die als twee verschillende wezens tegen elkaar streden als grootste vijanden. Ook zien we dit terug in de recentere boeken en films van de Twilight-serie. Waar vampieren de hoofdrol spelen en de echte bijrollen zijn weggelegd voor de weerwolf.

Het weerwolf genre zal zich ontwikkeling en veel meer laten zien. Niet voor niets is de film The Wolfman verfilmd en is de figuur Wolverine uit X-Men gebaseerd op de weerwolf. Het zal niet het laatste en zeker niet het enige zijn dat we nog van de ‘weerwolf’ zullen vernemen.
© 2012 - 2020 Edwin666, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slanker dankzij de maan? Het Weerwolf dieetSommige beroemdheden, zoals actrice Demi Moore en zangeres Madonna, zijn in hun zoektocht naar het perfecte lichaamsgewi…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
De Weerwolf Een mythe?Er kwam een grommend geluid over zijn lippen en zijn ogen waren bloeddoorlopen. Je hoorde de naden van zijn spijkerbroek…
Filmrecensie: Silver BulletrecensieFilmrecensie: Silver BulletSilver Bullet is een van de vele horrorfilms in de reeks geschreven door meester horrorschrijver Stephen King. Het is mi…

TRACK artistieke, sociale ontdekkingstocht door GentVan 12 mei tot 16 september staat Gent in het teken van TRACK. Na Chambres d’Amis (1986) en Over the Edges (2000) is dit…
Porselein en aardewerkHeel lang waren alleen de Chinezen en Japanners in staat porselein te maken. Dat maakte het erg kostbaar. Begin achttien…

Reageer op het artikel "Het verhaal van de weerwolf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Edwin666
Gepubliceerd: 09-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!