Journalistiek: Lokaal nieuws

Journalistiek: Lokaal nieuws Er zijn verschillende vormen van journalistiek, waaronder lokale journalistiek. Lokale journalistiek spitst zich toe op een klein (meestal regionaal) gebied en heeft vaak, naast informeren, als doel te zorgen voor het saamhorigheids- en identiteitsgevoel binnen de regio. Veel lokale nieuwsvoorzieners hebben problemen, voornamelijk omdat zij traditioneel lokale kranten uitgeven en er inmiddels andere en meer complete media zijn die nieuws kunnen brengen.

Wat is lokale journalistiek?

Lokale journalistiek is journalistiek die zich richt op lokale buurten en gemeenschappen. Wat lokale journalisten hiermee willen bereiken is ten eerste meer saamhorigheid creëren en mensen een identiteitsgevoel bieden. Daarnaast willen ze graag informatie bieden die mensen uit een bepaalde gemeenschap nodig hebben om volledig op te gaan in de democratie, de samenleving en in hun streek. Tradioneel worden vaak kranten gebruikt om lokaal nieuws over te brengen.

Waar kun je lokale journalisten vinden?

 • Bij lokale kranten (hier zal het in het grootste gedeelte van dit artikel op worden ingegaan)
 • Bij lokale radio of tv
 • Online: bij lokale of 'hyperlocal' websites

Waar richt de lokale journalistiek zich op?

Lokale journalisten hebben een aantal gebieden waar ze vaak over berichtgeven. Natuurlijk zijn dit allemaal gebeurtenissen die spelen in de gemeenschap. De onderwerpen zijn over het algemeen in te delen in deze categorieën:
 • Het sociale en politieke leven
 • Lokale evenementen
 • Gemeenschapszaken (zoals geboortes, huwelijken en sterftegevallen)
 • Onderzoekend verslag doen over verhalen die spelen in de gemeenschap

Wat is het belang van lokaal nieuws?

 • Kennis opdoen over jouw gemeenschap
 • Als lokaal journalist ben je zichtbaar, staat meer in de gemeenschap
 • Wanneer er onderzoekend verslag wordt gedaan (onderzoeksjournalistiek)
 • Het creëert ruimte voor een debat
 • Het biedt 'normaal' nieuws en 'normale' verhalen uit de gemeenschap

De crisis in lokaal nieuws

In de lokale journalistiek heerst een crisis. Dit heeft een aantal oorzaken. De eerste én belangrijkste oorzaak hiervan is de financiële problemen. De inkomsten van lokaal nieuws nemen af, ten eerste door de verminderde inkomsten van advertenties en ten tweede door de vermindering van het aantal lezers. Daarnaast komen veel gratis kranten uit op de markt (vooral op de lokale markt), deze beconcurreren de lokale kranten. Ten derde zijn er veel tv-zenders bijgekomen die 24 uur per dag nieuws kunnen uitzenden, waardoor dus veel sneller en illustratiever het nieuws kan worden ontvangen. In de meeste gevallen is dit ook goedkoper dan een lokale krant.

Maar een heel belangrijke oorzaak is dat er veel online en mobiele applicaties of websites bijgekomen zijn die elk moment van de dag te raadplegen zijn en ook vaak goedkoper zijn dan bijvoorbeeld lokale kranten. Wat ten slotte ook nog voor de crisis zorgt is dat lokale kranten vaak worden overgenomen door grotere bedrijven. Het aanbod van aanbieders op de regionale markt wordt steeds kleiner, de aanbieders die er nog zijn worden steeds groter. Het bezit van lokale kranten wordt dus geconcentreerd.

Lokaal nieuws nu en in de toekomst

Door de crisis in het lokale nieuws, zijn veel lokale kranten al in kwaliteit achteruitgegaan. Dit komt omdat veel kranten door de crisis een aantal van hun journalisten ontslaat. De journalisten die overblijven gebruiken steeds vaker nieuws dat afkomstig is van persbureaus (en herschrijven deze). De content in de kranten is minder origineel.

Het is een vicieuze cirkel. Vaak worden meer advertenties geplaatst in lokale kranten. De journalistieke inhoud gaat hierdoor achteruit, waardoor naar verwachting weer meer lezers afhaken. Hierdoor zullen weer minder journalisten in dienst komen, minder kwaliteit zal geboden worden en zo gaat het proces door.
© 2012 - 2020 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oorlogsjournalistiek: Nieuws over oorlogenOorlogsjournalistiek: Nieuws over oorlogenOver oorlogen is genoeg nieuws te vinden. Nieuwsberichten in de krant, televisie of op de radio. Oorlogsjournalisten beh…
De Journalistieke Code: Hoe wordt het nieuws gemaakt?De Journalistieke Code: Hoe wordt het nieuws gemaakt?Iedere dag zijn vele mensen beroepsmatig bezig met het verwerken van informatie. Denk aan programmamakers, televisieprod…
Journalistiek tijdens en na de Tweede WereldoorlogJournalistiek tijdens en na de Tweede WereldoorlogOmdat Nederland in de Tweede Wereldoorlog onder Duits regime viel, moesten journalisten zich aan bepaalde persvoorschrif…
Journalistiek: Infotainment & Zacht en hard nieuwsJournalistiek: Infotainment & Zacht en hard nieuwsInfotainment is een combinatie van de woorden 'informatie' en 'entertainment'. Vaak wordt dit ook aangeduid met een sche…

Schrijfster Karin AlvtegenSchrijfster Karin AlvtegenWie is de Zweedse Karin Alvtegen? Zij is schrijfster van misdaadromans en het achternichtje van Astrid Lindgren. Ze heef…
TRACK artistieke, sociale ontdekkingstocht door GentVan 12 mei tot 16 september staat Gent in het teken van TRACK. Na Chambres d’Amis (1986) en Over the Edges (2000) is dit…
Bronnen en referenties
 • College Local Journalism

Reageer op het artikel "Journalistiek: Lokaal nieuws"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shiny
Laatste update: September 2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!