Kiezen tussen een kunstkerstboom of een echte kerstboom

Kiezen tussen een kunstkerstboom of een echte kerstboom Ieder jaar in december krijgt iedereen weer te maken met de vraag, nemen we een kunstkerstboom of een echte kerstboom. Een kunstkerstboom zou in verhouding goedkoper zijn en laat geen naalden vallen terwijl een voordeel van de echte kerstboom toch de ultieme gezelligheid blijkt te zijn. De kerstboom is, na Sinterklaas, de nummer twee op de lijst van de honderd meest favoriete tradities van Nederland. 80% van de Nederlandse huishoudens heeft dan ook rond de kerst een kerstboom in huis staan. De vraag of je nu beter kunt kiezen voor een kunstkerstboom of een echte kerstboom blijft echter moeilijk te beantwoorden. Wel kunnen de voordelen en nadelen van een kunstkerstboom en een echte kerstboom naast elkaar worden gezet.

De geschiedenis van de kerstboom

Volgens de meeste theorieën, zou de kerstboom een Oud-Germaanse oorsprong hebben. De oorsprong van de kerstboom zou beginnen bij een grote eik. Deze eik zou jaarlijks tijdens de midwinterviering op 21 december (de kortste dag van het jaar) centraal staan. Mogelijk werd de boom verlicht en zou deze, wanneer het een oude boom betrof, zelfs verbrand worden. Het heeft waarschijnlijk nog zeker tot de 17e eeuw geduurd, voordat de dennenboom of eigenlijk de sparrenboom een kerstritueel werd. In Duitsland plaatsten rijke mensen binnenshuis een sparrenboom. In 1841 werd dit gebruik ontdekt door Prins Albert, de echtgenoot van de Britse koningin Victoria. Hij liet een grote sparrenboom in Groot-Brittannië optuigen en de Engelse adel en het volk kopieerden deze traditie. Ondanks dat het kerstfeest een christelijk gebruik is, heeft de kerstboom niets te maken met de christelijke oorsprong van het kerstfeest. In de 20e eeuw zijn er echter nieuwe theorieën opgedoken, waarbij men er vanuit dat gaat, dat de kerstboom niet ouder is dan de 19e eeuw. De traditie van de kerstboom zou zijn komen overwaaien uit het 19e-eeuwse Duitsland en door immigranten naar Nederland zijn meegenomen. Anno 2016 is de kerstboom, met daaronder een stapel kerstcadeautjes, uitgegroeid tot een wereldwijde traditie. Een ongeschreven regel zegt dat je in Nederland geen kerstboom in huis haalt voordat Sinterklaas het land uit is en dat de boom niet langer mag staan dan tot Drie Koningen op 6 januari. Een kerstboom laten staan na Drie Koningen zou ongeluk veroorzaken.

Sparrenboom of dennenboom

O dennenboom, O dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon, is een wereldberoemd kerstliedje, maar toch zetten we rond kerst geen dennenboom in huis maar een spar. De Nordman spar is als kerstboom zeer favoriet. Ongeveer 3 miljoen Nederlandse huishoudens kochten in december 2015 een sparrenboom als kerstboom.

Kunstkerstboom

De kunstkerstboom heeft in de jaren zestig voor het eerst zijn intrede gemaakt in Nederland. Toch is de kunstkerstboom niet in de jaren zestig ontstaan. In Nederlands - Indië doken de eerste kerstbomen al op ver voor de Tweede Wereld Oorlog, in de jaren twintig en dertig. De inwoners in Nederlands - Indië konden, vanwege het klimaat in Nederlands - Indië, geen kerstboom in leven houden. In Nederlands - Indië kozen de mensen daarom voor een kunststof variant. Dit blijkt ondermeer uit een krantenartikel van 1926.

Nederland

In Nederland is de grootste reden om een kunstkerstboom in huis te halen het gegeven dat een kunstkerstboom geen naalden kan verliezen. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor een kunstkerstboom uit financieel oogpunt. De aanschaf van een kunstkerstboom is hoger dan een echte kerstboom, maar wanneer je meerdere jaren achtereen gebruik kunt maken van de zelfde kunstkerstboom, dan is deze toch in verhouding goedkoper. In 2016 bedroeg de gemiddelde prijs van een Nordman Spar 32,00. Terwijl de gemiddelde prijs van een kunstkerstboom tussen de 40 en 60 lag. Na 2 à 3 jaar zou de aanschaf van de kunstkerstboom er dus (financieel gezien) alweer uit zijn.

De voordelen van een echte kerstboom ten opzichte van een kunstkerstboom

Ondanks de voordelen van een kunstkerstboom, kozen in 2016, 2,9 miljoen Nederlanders voor een echte kerstboom. Na verwachting zal dit aantal in 2017 alleen maar toenemen en is de kunstkerstboom weer op zijn retour.

Het zou dan misschien wel gemakkelijker zijn om ieder jaar gewoon weer dezelfde kerstboom van zolder kunt halen, maar de meeste Nederlanders blijken het erg fijn te vinden om ieder jaar weer een nieuwe kerstboom te halen. Het kopen van een kerstboom blijkt het begin te zijn van een sfeervolle periode. Voor veel mensen blijkt het kopen van een kerstboom dan ook juist rust te geven. Dit in plaats dat het extra stress oplevert, zoals dat vaak gedacht wordt.

Een echte kerstboom zorgt, naast sfeer in huis, voor een heerlijke frisse geur. Een geur die niet valt te evenaren met een geur uit een "potje". Maar de belangrijkste reden voor het kopen van een echte kerstboom, in plaats van een kunstkerstboom, is het gevoel.

Wanneer het gevoel zegt dat er een echte kerstboom gekocht moet worden, dan zal men van een kunstkerstboom niet optimaal kunnen genieten.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kunstkerstboom kopen  De voordelen en tips bij het kopenKunstkerstboom kopen De voordelen en tips bij het kopenEen kunstkerstboom kopen is een veel gebruikte alternatief voor de aanschaf van een echte kerstboom. Een kerstboom kopen…
Een kunstboom of echte kerstboom?Kerstmis wordt al een lange tijd gevierd met een traditionele versierder kerstboom. Kocht vroeger nog iedereen een echte…
Een kunstkerstboom of toch maar een echte?Een kunstkerstboom of toch maar een echte?Hoewel in november de winkels nog vol liggen met sinterklaasgoed, begint bij sommigen dan al de kerstkoorts. Naarmate he…
Kunstkerstboom kopen: de mogelijkhedenKunstkerstboom kopen: de mogelijkhedenMet de kerst weer voor de deur gaan veel Nederlanders erop uit voor een kerstboom. In plaats van een echte boom kun je o…

De echte SinterklaasDe echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…
Synoniemen van Sint JuttemisSynoniemen van Sint Juttemis17 augustus is het Sint Juttemis. Althans, dat wordt beweerd. Maar als iets pas met Sint Juttemis gebeurt, dan wordt bed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: www.rubenholthuijsen.nl, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.wikipedia.org
  • www.nieuwsblad.be
  • www.kerstboombezorgen.com
  • www.detuingids.be
  • www.consumentenbond.nl
  • www.familiekenniscentrum.nl

Reageer op het artikel "Kiezen tussen een kunstkerstboom of een echte kerstboom"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 11-06-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!