InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Intocht van Sinterklaas in Amsterdam: Programma en tijden

Intocht van Sinterklaas in Amsterdam: Programma en tijden

Intocht van Sinterklaas in Amsterdam: Programma en tijden Op zaterdag 16 november 2013 zet Sinterklaas samen met zijn Zwarte Pieten voet aan wal in Groningen tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Een dag later, op zondag 17 november 2013, gaat de Sint naar Amsterdam. De intocht van Sinterklaas in Amsterdam wordt in 2013 voor de 75e keer georganiseerd. De inschatting is dat ongeveer 400.000 mensen een bezoek zullen brengen aan de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

sinterklaas vaart door de Amsterdamse grachten

Intocht van Sinterklaas in Amsterdam

Ieder jaar zijn er rond de 400.000 kinderen en volwassenen die de intocht van Sinterklaas bijwonen. De aankomst van Sinterklaas in een plaats is vaak hét hoogtepunt van een jaar. In Amsterdam vaart de stoomboot van Sinterklaas ieder jaar de Amstel op en wordt Sinterklaas opgewacht door de Amsterdamse burgemeester. In Amsterdam is de intocht van Sinterklaas ieder jaar weer een heel spektakel.

De Geschiedenis

In 1934 werd de allereerste intocht van Sinterklaas in Amsterdam gevierd. De Sint kwam toen met zeven Pieten naar de Nederlandse hoofdstad. De route die Sinterklaas destijds door de stad aflegde bestond uit 3 kilometer. Wanneer men kijkt naar de jaartallen, dan zou men verwachten dat er in 2013 voor de 76e maal een intocht in Amsterdam gevierd zou worden. Dit is echter niet het geval. Door de Tweede Wereldoorlog zag men in 1944 geen mogelijkheden om de intocht van Sinterklaas door te laten gaan. Kolonel Gilday van de Canadese bevrijders vond dit zo erg dat hij 1945 de intocht van Sinterklaas extra uitgebreid wou vieren. Zijn wens was een intocht met zestien Sinterklazen. Dit kon natuurlijk geen doorgang vinden, want er is maar één Sinterklaas.

Intocht 2013

In 2013, wanneer de intocht voor de 75e maal wordt georganiseerd, is de intocht uitgegroeid tot de grootste intocht ter wereld. Samen met Sinterklaas komen ruim 600 mee naar Amsterdam. De tocht over water is maar liefst 5,5 kilometer lang geworden en over land zelfs 6 kilometer. De stoet van praalwagens heeft een lengte van 1.000 meter. De route over de Amstel gaat langs de Nieuwe Amstelbrug, de Torontobrug, de Sarphatistraat, de Hoge Sluis bij Carré en de Magere brug en de stoomboot van Sinterklaas vaart vervolgens de Nieuwe Herengracht op. Daarna is er nog een route door de Amsterdamse straten. Zittende op het paard Amigo gaat de Goedheiligman via de prins Hendrikkade en het Damrak naar de Dam en vervolgens langs het Rokin, het Muntplein, het Rembrandtplein, de Utrechtsestraat, het Weteringcircuit naar het Leidseplein.

Programma en tijden

 • 10:00 Sinterklaas vaart Amsterdam binnen en is voor het eerst te zien bij de Omval
 • 10:45 Amstelsluizen bij Theater Carré
 • 10:55 Nieuwe Herengracht
 • 11:30 Aankomst bij het Scheepvaartmuseum
 • 12.30 Sinterklaas vertrekt vanaf het Scheepvaartmuseum richting de Prins Hendrikkade
 • 13:20 Aankomst Sinterklaas op de Dam
 • De stoet zal verder lopen en Sinterklaas zal na het programma op de Dam achter de stoet aansluiten. Onderstaande tijden gaan over de kop van de stoet:
 • 13:50 Muntplein
 • 14.00 Rembrandtplein
 • 14:15 Frederiksplein
 • 14:25 Weteringcircuit
 • 14:45 Leidseplein
 • 15:15 Aankomst staart van de stoet en Sinterklaas op het Leidseplein
 • 15.30 Toespraak Sinterklaas vanaf het bordes van de Stadsschouwburg

World Smart Cities Award 2012

Om de mensen in Amsterdam te helpen met hun weg te vinden heeft de Amsterdamse Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) een open data programma ontwikkeld om gebruikers goedkope parkeerplaatsen te laten vinden en ook te informeren over realtime files en waar je de fiets hebt achtergelaten of je fiets kunt parkeren. Vooral bij de intocht van Sinterklaas is dit een uitstekend hulpmiddel. Met behulp van deze informatie is het voor een bezoeker of inwoner van Amsterdam eenvoudig mogelijk om gewenste informatie over taxistandplaatsen, parkeertarieven, parkeergebieden, parkeertijden, strooiroutes, taxistandplaatsen, touringcarhaltes, fietspaden en fietsstallingen te krijgen. Door de koppeling van de informatie is voor iedereen die gebruikmaakt van de auto, fiets of openbaar vervoer op een eenvoudige wijze de gewenste reisinformatie te vinden en een keuze maken op basis van reistijd en van de daarbij behorende reiskosten. De gemeente Amsterdam heeft voor de ontwikkeling van deze nuttige (reis)informatie de World Smart Cities Awards 2012 gewonnen. Ook voor de Zwarte Pieten is dit een belangrijk hulpmiddel bij het bezorgen van de vele pakjes.

Meer over Sinterklaas is hier te lezen.

Lees verder

© 2012 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Zwarte Piet zonder oorringen - cosmetische aanpassingenZwarte Piet zonder oorringen - cosmetische aanpassingenHet zag er even naar uit dat Sinterklaas zonder zwarte Zwarte Piet de intocht in Amsterdam zou vieren. In november 2013…
Sinterklaasintocht met undercover Zwarte PietenSinterklaasintocht met undercover Zwarte PietenSinterklaas is een kinderfeest met een Sint, een stoomboot, paard Amerigo en heel veel Zwarte Pieten. Over die Pieten is…
Sinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Schoorsteenpieten bij de Sinterklaasintocht 2015 in MeppelSchoorsteenpieten bij de Sinterklaasintocht 2015 in MeppelDe landelijke intocht van Sinterklaas vond in 2015 plaats in Meppel. De organisatiecomités van Meppel en enkele andere p…
Bronnen en referenties
 • Stadsblad De Echo
 • Metro
 • www.zuid.amsterdam.nl
 • www.kadaster.nl
 • www.sintinamsterdam.nl

Reageer op het artikel "Intocht van Sinterklaas in Amsterdam: Programma en tijden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 05-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!