InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Kerstwensen 2017, originele kerstwensen voor een kerstkaart

Kerstwensen 2017, originele kerstwensen voor een kerstkaart

Kerstwensen 2017, originele kerstwensen voor een kerstkaart Wereldwijd worden er in heel veel landen in de weken voor kerst, traditioneel de kerstkaarten verstuurd. Een kerstkaart is een wenskaart die wordt gekenmerkt door een kerstgroet en gelukswensen voor het komende nieuwe jaar. Ondanks een dalende trend versturen Nederlanders jaarlijks, tussen Sinterklaas en Kerst, 160 tot 170 miljoen kerstkaarten. Dit komt neer op ongeveer 40 kerstkaarten per gezin. Ook in 2017 zullen in de decembermaand er weer miljoenen kerstkaarten en persoonlijke gelukswensen voor 2018 worden verstuurd. Om het voor alle Nederlanders mogelijk te maken om in december zo voordelig mogelijk kerst- en nieuwjaarswensen te versturen, geeft PostNL ook in 2017 weer de bekende en speciale Decemberzegel uit. Een speciale kerstpostzegel heeft in 2017 een waarde van 0,73 eurocent.

Geschiedenis van de kerstkaart

Het versturen van wenskaarten en kerstkaarten kent al een eeuwenlange geschiedenis en is daardoor al vele jaren een ingeburgerde traditie. Voor de oorsprong van het versturen van de eerste wenskaarten in de geschiedenis moeten we hoogstwaarschijnlijk terug gaan naar het oude Egypte. De Egyptenaren schreven destijds al gelukswensen op vellen papyrus. Wanneer we ons beperken tot Europa, dan lijkt de geschiedenis van de wenskaart te beginnen in Middeleeuwen. Men begon er in die tijd mee om hun geliefden gevoelens te tonen door elkaar toe te zingen. Vanaf de 15e eeuw werd er voor gekozen om deze liefdesuitingen ook op papier op te schrijven, waarna al vrij snel de eerste handgemaakte wenskaarten aan elkaar gegeven werden. De eerste gedrukte wenskaarten werden gemaakt met behulp van houtsnijwerk en werden gemaakt in Duitsland. Deze wenskaarten stammen eveneens uit de 15e eeuw.

Eerste kerstkaart

Tussen de eerste gemaakte wenskaart en het versturen van kerstkaarten heeft nog honderden jaren gezeten. Men gaat er op dit moment vanuit dat de eerste verstuurde kerstkaart stamt uit 1843. Sir Henry Cole zou in dat jaar de artiest John Calcott ingehuurd hebben om een kerstkaart te ontwerpen.

Trends kerstkaarten 2017 - 2018

Wanneer we een verjaardagskaart kopen proberen we deze af te stemmen op de ontvanger. Zo kiezen we voor een fotokaart, een persoonlijke kaart of een hippe en trendy verjaardagskaart. Ook met betrekking tot kerstkaarten is er een grote keuze. Kerstkaarten zijn te koop in allerlei vormen en stijlen. Zo zijn er kerstkaarten hip en trendy, kerstkaarten met een magische uitstraling, maar ook traditionele kerstkaarten, de goede doelen kerstkaarten en natuurlijk de zakelijke kerstkaarten en daarnaast kan men natuurlijk ook zelf een kerstkaart maken.

Kersttrends 2017

Een traditionele kerstkaart met veel rood of een sneeuwlandschap zal het altijd goed doen, maar nog leuker is het om aan te sluiten bij de kersttrends van 2017.
De kersttrends van 2017 zijn:
  • Stoere materialen en warme kleuren
  • Industrieel, zacht & ambachtelijk
  • Kerst in winterse sferen

Fotokaarten

De fotokaart die in 2010 zijn hoogtepunt leek te beleven, zal in 2017 nog enthousiast worden ontvangen. Met behulp van speciale sites, zoals www.kaartje2go.nl maak je, met behulp van je eigen foto's, in een handomdraai je persoonlijke gelukswensen voor 2018.

Vanaf wanneer verstuur je, je kerstkaarten?

De vraag wanneer men zijn kerstkaarten precies moet versturen per post, valt lastig exact te beantwoorden. Een richttijd zou kunnen zijn de speciale decemberzegels. De decemberzegels zijn immers geldig van 20 november 2017 tot en met 6 januari 2018. Je zou dus kunnen zeggen dat je al je kerst- en nieuwjaarswensen tussen die beide datums zou kunnen versturen.

Kerstwensen versturen

Toch worden de meeste kerstwensen pas na 5 december verstuurd. Vanwege de extra kerstdrukte, waarmee PostNL te maken krijgt, is het wel raadzaam om de kerst- en nieuwjaarswensen minimaal zeven werkdagen, dus rond 18 december, voor kerst te versturen. Hiermee loop je minder het risico dat je kerstwensen pas na de kerstdagen bij de geadresseerde zullen aankomen.

Geldigheid van gekochte kerstzegels

Veel mensen kopen kerstzegels en de niet gebruikte kerstzegels worden ergens neergelegd. Zo gaat het vaak jaren achter elkaar. In 2017 koop je kerstzegels op een vel. Op het vel zitten 21 kerstzegels die hun geldigheid niet verliezen. De waarde van deze kerstzegel is 0,73 en als je oudere zegels hebt met een lagere waarde dan mag je deze kerstzegel nog steeds gebruiken als je maar bij plakt tot 0,73. Ben je echter nog in het bezit van kerstzegels met een waarde in guldens, dan mag je deze kerstzegel niet meer gebruiken voor het verzenden van je kerststukken of kerstpakketten.

Kestzegels

Tot en met 2009 stond er een specifieke waarde op de kerstzegel vermeld. In 2009 had de kerstpostzegel bijvoorbeeld een waarde van 0,34. Deze kerstpostzegel mag je dus nog gebruiken als je bijplakt met 0,39. Na 6 januari 2018 mag deze kerstzegel ook gebruikt worden voor het verzenden van "gewone" poststukken als er 0,49 wordt bijgeplakt. Het tarief van de kerstpostzegel ligt dus in 2017 0,10 lager dan de gebruikelijke frankeerwaarde.

Decemberzegels

Vanaf december 2010 staat er alleen het woord december op de postzegel, er staat geen waarde-aanduiding meer op de zegels. Alle decemberzegels van 2010 en daarna zijn dus bij kerstpost zonder bijplakken te gebruiken. Na 6 januari moet er, om de decemberzegel met het woord december op de zegel te kunnen gebruiken wel een postzegel van 0,10 worden bijgeplakt.

Lees verder

© 2012 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Bijzondere kerstkaarten: stuur eens iets anders!Bijzondere kerstkaarten: stuur eens iets anders!Stuur eens wat anders: een bijzondere kerstkaart van een zelfstandig ontwerper. Waarom? Misschien ben jij ook de standaa…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Bronnen en referenties
  • www,postnl.nl
  • www.christmaholic.nl

Reageer op het artikel "Kerstwensen 2017, originele kerstwensen voor een kerstkaart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 18-12-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Kerstwensen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!