InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Wanneer is het Pasen 2014?

Wanneer is het Pasen 2014?

Wanneer is het Pasen 2014? Nederland kent in 2014 de volgende officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis. Waar sommige feestdagen ieder jaar op dezelfde datum gevierd worden, wordt Pasen ieder jaar op een andere datum gevierd. Wanneer Pasen in 2014 wordt gevierd is afhankelijk van de maanstand. Eerste Paasdag wordt namelijk gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

Betekenis van Pasen

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag van het liturgische jaar. Tijdens Pasen viert men, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is, de opstanding van Jezus uit de dood.
Naast een christelijk feest wordt Pasen ook gezien als een gezellig lentefeest. Pasen wordt gezien als een gezellig feest van samenzijn met vrienden en familie. De tradities bij het Paasfeest zijn de paashaas en het verstoppen van eieren. Deze tradities nemen in veel gezinnen een belangrijke plaats in. Ook wordt het Paasweekend vaak gezien als een geschikt weekend om met het gezin er eens een lang weekend tussenuit te gaan.

Pasen en de maanstand

Wanneer het Pasen kan worden gevierd, hangt vooral af van de maanstand. Doordat de maanstand nooit hetzelfde is, wordt Pasen ieder jaar op een andere datum gevierd. Overigens wordt Pasen wel ieder jaar op een zondag en maandag gevierd. Eerste Paasdag wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. De lente begint altijd op 20 of 21 maart.

Statistieken

Het Paasfeest kan ieder jaar in een periode van 35 dagen vallen. Pasen kan in 2013 dus op zijn vroegst gevierd worden op 22 en 23 maart. In dit geval moet volle maan dan plaatsvinden op zaterdag 21 maart. Pasen zal echter pas in 2285 op 22 en 23 maart worden gevierd. Het laatste weekend waarin Pasen gevierd kan worden is op 25 en 26 april. In het totaal zijn er voor Eerste Paasdag, Paaszondag, dus 35 verschillende data mogelijkheden. Wanneer er wordt gekeken naar de statistieken, dan blijkt dat er in de periode tussen 18 en 25 april een piek te zien is. Een piek als het gaat om de dagen waarop Pasen het meest is voorgekomen. Paaszondag is in de geschiedenis het vaakst gevierd op 19 april (220.400 maal) en het minst vaak op 22 maart (27.550 maal).

Pasen 2014

In 2014 is Pasen op zondag 20 april maandag 21 april. Pasen is noch steeds één van de officiële nationale feestdagen in Nederland. Voor mensen die deelnemen aan het arbeidsproces wil een officiële feestdag niet gelijk automatisch betekenen dat men dan ook vrij is tijdens Pasen 2014. Of men vrij is hangt af van iemands cao of arbeidsovereenkomst. Wanneer men wil weten hij of zij recht heeft op een vrije dag tijdens Pasen 2014 of recht op een extra vergoeding, wanneer men werkt tijdens Pasen 2014, kan de desbetreffende cao of arbeidsovereenkomst het beste geraadpleegd worden.

Pasen in 2015 en 2016

In onderstaand schema kan men aflezen wanneer Pasen gevierd wordt in 2015 en 2016.

JaarData
2015
  • 1e Paasdag: Zondag 5 april 2015
  • 2e Paasdag: Maandag 6 april 2015
2016
  • 1e Paasdag: Zondag 27 maart 2016
  • 2e Paasdag: Maandag 28 maart april 2016
© 2013 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schoolvakanties in BelgiëIn België vallen de schoolvakanties op andere data dan in Nederland. Er zijn een aantal vaste vakanties: de herfstvakant…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is ech…
Pasen belangrijkste christelijke feest met minder commerciePasen belangrijkste christelijke feest met minder commercieHoewel velen meer betrokken zijn bij Kerstmis is Pasen het belangrijkste christelijke feest. Pasen volgt in het liturgis…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Wanneer is het Carnaval en Carnavalsvakantie in 2017Wanneer is het Carnaval en Carnavalsvakantie in 2017Jaarlijks vieren vele Nederlanders carnaval. Carnaval wordt echter niet ieder jaar op de zelfde datum gevierd. Wel valt…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.rijksoverheid.nl

Reageer op het artikel "Wanneer is het Pasen 2014?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!