Carte blanche als kerstwens

Carte blanche als kerstwens Gewoonlijk sturen we met kerst iedereen die we kennen een kerstkaart met goede wensen daarop gedrukt. Je kunt hier echter veel meer van maken. Minder is meer. De bedoeling van een gewone kerstkaart is duidelijk: we wensen de andere mensen alle goeds. Een dergelijke kaart kun je kopen, je kunt 'm zelf maken, maar als je al die kaarten aan een touwtje bij elkaar ziet hangen, dan valt onmiddellijk op dat geen enkele van die kaarten afkomstig is van iemand zoals jij. Alle wensen zijn ongeveer hetzelfde en alle kaarten zien er, hoe mooi ze ook zijn, ongeveer hetzelfde uit. En wat nog belangrijker is, ze worden nauwelijks gelezen want iedereen weet al wat erop staat en er wordt ook zeer beslist niet over die goede wensen nagedacht.

Carte Blanche

Dat kan allemaal ook heel anders: je kunt overwegen het risico te nemen iemand een carte blanche te sturen. Een carte blanche betekent dat iemand alles mag en nergens straf voor krijgt.

Hoe maak je een carte blanche

Een carte blanche is heel gemakkelijk gemaakt. In plaats van een kerstkaart koop je een wit correspondentiekaartje. Je schrijft helemaal niets op. Als je wilt dat de ontvanger weet dat deze goede wens van jou afkomstig is, schrijf je je naam op de achterkant van de enveloppe. Postzegel erop, klaar.

Risico's

Niet iedereen is in staat een carte blanche met gepaste waardering te ontvangen. Sommige mensen die een carte blanche krijgen, denken dat je ze niets te zeggen hebt en kunnen daarom verdrietig of boos worden. Het versturen van een carte blanche brengt dit risico met zich mee. Dit is jouw risico want jij verstuurt die carte blanche. Je bent niet verantwoordelijk voor wat de ontvanger denkt als hij of zij die kaart krijgt, maar als het verkeerd wordt opgevat, krijg je wel de gevolgen.

En jij hebt dan een carte blanche naar die persoon gestuurd, dus die ander mag alles en krijgt nergens straf voor. Dat betekent dat als de ontvanger het niet begrijpt en er boos om wordt, dat jij je dan niet verdedigen mag, want als alles mag, mag boos worden ook! Je mag wel uitleggen wat de bedoeling en de betekenis van de carte blanche is, maar je mag je niet verdedigen of zeggen dat de ander onsportief is of zoiets.

Jij bent een nieuweling op dit toverpad, wees daarom heel voorzichtig.

Extra instructie voor mensen die zich nooit verdedigen

Als jij iemand bent die zich nooit verdedigt, dan geef je eigenlijk altijd, zonder dat je het zelf wist, aan iedereen een carte blanche. Dat is niet verkeerd, maar het is wel belangrijk dat je weet dat je dat doet en dat je daar achter staat.

Rode kaarten

Als je er over nadenkt en er eigenlijk niet achter staat, kun je overwegen deze kerst een paar rode kaarten te versturen. Als je een rode kaart verstuurt, maak je gebruikt algemeen bekend cultureel gedachtegoed, want rode kaarten worden in de sport gebruikt. Maar realiseer je wel dat hoewel rood een kleur is die bij kerst past, de gedachte achter een rode kaart niet echt een kerstgedachte is.

Gele kaarten

Geel is geen kleur die bij kerst hoort, maar juist daarom mag je verwachten dat een gele kaart extra op zal vallen. Ook als je een gele kaart verstuurt maak je gebruikt van algemeen bekend cultureel gedachtegoed, want ook gele kaarten worden in de sport gebruikt.

Opvallen en nadenken

En reken maar dat jouw kerstkaart op zal vallen. Hierbij maakt het niet uit of je een witte kaart, een gele kaar of een rode kaart verstuurt. Het is wel essentieel dat je er niets opschrijft, want als je er iets opschrijft verandert je kaart in feite in een gewoon correspondentiekaartje. En een gewoon correspondentiekaartje ziet er met kerst uit als een kerstkaart waar weinig aandacht aan besteed is.
© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Zelf je kerstkaarten maken + tipsZelf je kerstkaarten maken + tipsWie vindt het nou niet leuk om nog een kaart te ontvangen met kerst? Tegenwoordig worden er veel minder brieven gestuurd…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…

Hoe geniet ik het meest van de kerstboom?Het hoeft helemaal geen hard werken te zijn, om een Kerstboom te kopen en te versieren. Maak er een speciale gelegenheid…
Tien tips om een mooi sinterklaasgedicht te makenTien tips om een mooi sinterklaasgedicht te makenVoor de een is het een eitje, maar voor de ander een noodzakelijk kwaad of een regelrechte marteling: het sinterklaasged…
Bronnen en referenties
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.