InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Kerst: het vredescontract

Kerst: het vredescontract

Kerst: het vredescontract Er is niets op tegen dit jaar te beëindigen zoals je ieder voorgaand jaar beëindigd hebt. Met kerst sluiten we vrede, we maken een lijstje met vage goede voornemens waar we ons niet aan houden en met het nieuwe jaar gaan we weer gewoon doen. Je kunt het dit jaar ook anders doen. Als je dat werkelijk wilt, kun het hele jaar vrede vieren door je met kerst contractueel te verplichten.

Relaties

Als je ervoor kiest met kerst een vredescontract te sluiten, dan doe je gelijktijdig nog iets anders: je verandert het doel van je relaties. Want laten we eerlijk zijn, over het algemeen hebben we onze relaties grotendeels omwille van onze eigen behoeften. En als de ander niet aan die behoeften voldoet, maken we een hoop herrie en beëindigen misschien zelfs die relatie, om op jacht te gaan naar iemand anders, die wel aan onze behoeften voldoet.

Vredescontract

Het sluiten van een vredescontract betekent daarom dat je bereid bent niet je behoeften, maar je persoonlijke groei tot het doel van je relatie te laten zijn. Durf jij dat aan?

Voor wie?

Een vredescontract kan gesloten worden door twee of meer mensen die een serieuze relatie met elkaar hebben en die deze relatie graag willen benutten ten behoeve van hun eigen persoonlijke groei.

Inhoud voor wie boos is

Je belooft in het contract om, wanneer je boos bent, de volgende regels als richtlijn voor je gedrag te nemen:
 • Je belooft niets te zeggen of te doen dat je boosheid kan verergeren of dat op welke manier dan ook schade kan doen.
 • Je belooft je boosheid niet te onderdrukken of te ontkennen (!)
 • Je belooft je aandacht op je ademhaling te richten, om weer tot jezelf te komen.
 • Je belooft om degene op wie je boos bent, binnen 24 uur te laten weten dat je boos bent en het er moeilijk mee hebt. Dat kun je doen door het op een rustige manier te zeggen, of door een klein 'vredesbriefje' te sturen.
 • Je belooft om een afspraak met die persoon te maken (dit kun je ook in dat briefje voorstellen) op een iets later tijdstip, maar wel dezelfde week.

Tot zover de eerste maatregelen. Maar je belooft nog meer, je belooft naar binnen te kijken om te zien:
 • In welk opzicht je zelf niet altijd even handig omgaat met je relaties
 • Hoe je de ander noodzaakt om te gaan met jouw hebbelijkheden
 • Dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw boosheid (andere mensen worden in dezelfde omstandigheden niet boos, dus waarom jij wel?)
 • Dat de ander slechts de aanleiding is (als jij geleerd hebt de ander te laten zijn zoals hij of zij is, word jij niet meer boos)
 • Dat de ander zichzelf probeerde te helpen op een manier die jou niet beviel
 • Dat jij zelf eigenlijk niet gelukkig bent zolang de ander lijdt

Als je dat allemaal gedaan heb zijn er drie mogelijkheden:
 1. Je ziet de situatie nog hetzelfde. In dat geval ga je het op de dag van de afspraak kalm uitspreken.
 2. Je ziet in dat de ander eigenlijk niets gedaan heeft, maar dat jij zelf iets gedaan hebt en dat je fout zat. Als je tot deze conclusie komt, dien je onmiddellijk je excuses aan te bieden.
 3. Je blijft van mening dat de ander fout zat en je bent nu nog veel bozer. In dat geval stel de afspraak uit tot je je kalm genoeg voelt.

Inhoud voor wie iemand boos gemaakt heeft

 • Je belooft de gevoelens van de ander te erkennen en te respecteren en je belooft de ander met rust te laten tot hij of zij gekalmeerd is.
 • Je belooft in te gaan op het verzoek van de ander (mondeling of schriftelijk) om een afspraak te maken om erover te praten en je bevestigt dat je er zult zijn.

Na deze praktische medewerking, ook voor jou het mentale gedeelte.
Je belooft naar binnen te keren om te zien:
 • Dat je gedrag in je hebt dat anderen ongelukkig maakt
 • Dat je misschien gedacht hebt dat je jezelf met dit gedrag hielp, maar dat dit niet zo blijkt te zijn.

Zodra je je onzorgvuldigheid inziet, bied je je excuses aan, zonder je te verdedigen of te rechtvaardigen. Hiermee wacht je niet tot het tijdstip van de afspraak.

Handtekening

Dit contract moet door alle betrokken getekend worden.
Het is niet te bedoeling er vervolgens op te letten of de ander het wel naleeft, als jij het naleeft, kun je erop vertrouwen dat de ander dit ook gaat doen.

Ik wens je een vredig kerstfeest.

Lees verder

© 2007 - 2019 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
Kerstcyclus: een periode vol feestdagenAls we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vo…
De Bijbel in de praktijk: Kerstmis ervarenDe Bijbel in de praktijk: Kerstmis ervarenWat betekent Kerstmis voor u? Een gezellig feest met de familie of meer? Misschien komen de woorden: verwondering, bewar…
Bronnen en referenties
 • Een cursus in wonderen
 • Thich Nhat Hanh, Vrede aanraken

Reageer op het artikel "Kerst: het vredescontract"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: December feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!