Waarom steken we met oud en nieuw vuurwerk af?

We steken allemaal elk jaar met oud en nieuw vuurwerk af. Waarom steken we vuurwerk af en hoe is vuurwerk ontstaan?

Oud en nieuw


Vuurwerk

De geschiedenis

Vuurwerk is waarschijnlijk per ongeluk uitgevonden doordat iemand per ongelijk salpeter morste tijdens het koken.

Waarvoor werd het gebruikt?

Het werd gebruikt om de kwade en boze geesten in de lucht weg te jagen zodat je er geen last meer van had en helefris het nieuwe jaar in kon gaan.

De demonen en geesten van de overledenen moesten ook worden verjaagd. Deze geesten konden rond oud en nieuw tevoorschijn komen. Het verjagen van deze geesten moest met veel lawaai gedaan worden zodat de geesten schrokken en weg bleven.

Er werd geloofd dat deze geesten ook nuttig konden zijn en dat ze mensen en het vee vruchtbaar konden maken en dat ze
de gewassen konden laten groeien. Zo kan het dat men nu nog steeds vuurwerk afsteekt met oud en nieuw. Het vuurwerk dat bij de jaarwisseling afgestoken wordt lijkt een beetje op de traditionele kerstbomenverbranding. Ook hiermee werd het oude jaar afgesloten en het nieuwe jaar begonnen.

De wet

Omdat met verkeerd gebruik van vuurwerk heel veel ongelukken gebeuren zijn er regels voor het afsteken van vuurwerk. Zo is het verboden om vuurwerk af te steken laat staan bij je te hebben voor een bepaalde datum (afsteekdatum).

Vuurwerk mag officieel 153 decibel geluid produceren op een afstand van 2 meter. En dat terwijl de pijngrens van een mens op ongeveer 120 decibel zit.

Er wordt in sommige landen een heel grote vuurpijl afgeschoten in een soort van ceremonie om de vruchtbaarheid te vergroten. Hierbij vallen elk jaar weer veel slachtoffers.

Oliebollen/ appelflappen

Dit zijn vette hapjes die vaak een week voor oudejaarsdag gebakken worden en vooral oudejaarsavond gegeten worden.

Champagne

Dit word ingeschonken enkele minuten voordat we het nieuwe jaar in gaan. Er word dan champagne gedronken en iedereen wenst elkaar gelukkig Nieuwjaar.

Nieuwjaarsduik

Hierbij gaan een heleboel mensen nieuwjaarsdag het ijskoude water in. De Nieuwjaarsduik wordt op verschillende plaatsen in Nederland gehouden.

Goede voornemens

Goede voornemens zijn dingen die mensen perse in het nieuwe jaar iets willen doen. Een heleboel mensen hebben stoppen met roken als goede voornemen. Met goede voornemens gaat iedereen het nieuwe jaar goed in.
© 2007 - 2020 Donkertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen…
Oud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsOud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsBen jij al klaar voor de jaarwisseling? Traditiegetrouw het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Het recept voor l…
Oliebollen en appelflappenOliebollen en appelflappenÉén ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze…
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…

Geschiedenis van de kerstmanDe kerstman hoort bij de kerst, maar dit is niet altijd zo geweest. Wanneer en hoe is de kerstman verbonden geraakt aan…
Klassieke kerstliedjesDe klassieke kerstliedjes, iedereen kent ze. U leest hier de teksten van de volgende liedjes: De Herdertjes Lagen Bij Na…

Reageer op het artikel "Waarom steken we met oud en nieuw vuurwerk af?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bea, 31-12-2016 12:25 #4
Peter: inderdaadů mee eens.

Feenstra, 29-12-2013 18:40 #3
Vuurwerk is geen traditie, het is pas de laatste jaren zo.
Niet z lang geleden was het verslepen van dingen, ik ben niet zo oud en dit heb ik mee gemaakt.
Pas in de jaren 70 begon het met een beetje vuurwerk wat tot een explosie is uitgeroepen.
Maar traditie is het zeker niet, alleen de laatste jaren.

Robert, 01-01-2013 03:01 #2
Ik ben de mening toegedaan dat vuurwerk afsteken alleen gebeurd onder mensen die de herkomst en bedoelingen er van niet begrijpen, of zich inderdaad druk maken over het feit dat men met véél vuurwerk demonen die zich in de lucht bevinden hiermee bang kunnen maken en vér van hun bed houden, een bijgeloof dus, want dat is het in feite.( zie beschrijvingen op internet)
Ik denk dat wáre christenen zich hier absoluut niet aan over geven, daar zij in een God van de bijbel geloven, en deze, rite van oud en nieuw, als bijgeloof beschouwen, en hier niet aan mee doen!

Peter, 22-12-2011 21:13 #1
Vuurwerk heel gevaarlijk en wie gelooft er nu nog in "boze geesten" die weggejaagd moeten worden? Die tokkies-figuren die vuurwerk afsteken? Geloof ik niet. Die weten echt niet waarom ze bepaalde dingen doen. Gewoon letsel dat opgelopen wordt door vuurwerk laten betalen door de slachtoffers zelf. Dat trouwens in geval van letsel door andere maffe sporten en onnodige bezigheden.

Infoteur: Donkertje
Gepubliceerd: 03-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 4
Schrijf mee!