Oud en nieuw: goede voornemens

Oud en nieuw: goede voornemens Het jaar nadert z'n einde en net als ieder jaar bezinnen we ons op de veranderingen die we in het nieuwe jaar in ons leven aan willen brengen. Wat jammer dat we ons nooit aan die goede voornemens houden. Dat kan ook anders.... Het probleem bij goede voornemens is dat we vaak rigoureus iets willen veranderen en die verandering voor de rest van ons leven vol willen houden.

Het probleem

Het probleem hierbij is dat deze doelstelling te groot en te veelomvattend is. Doordat de doelstelling te groot en te veelomvattend is, verliezen we gaandeweg onze motivatie en onze interesse, of we geven het op wanneer de obstakels zich aandienen.

Grote veranderingen

Grote veranderingen moeten echter anders aangepakt worden, op een manier waardoor je motivatie en je interesse wakker blijft. En als je een verandering de rest van je leven vol wilt houden, moet die verandering zo aangepakt worden dat het kan beklijven.

Subdoelen

Als je een groot doel stelt dat je pas na lange tijd of na veel inspanningen bereiken kunt, is het raadzaam dat lange traject dat je nog te gaan hebt, in stukjes te verdelen. Aan de hand van die stukjes formuleer je veel kleinere subdoelen die veel gemakkelijker haalbaar zijn.

Dat is beslist noodzakelijk omdat je anders, wanneer je het opgeeft, niets anders dan een mislukking op je mentale lijstje kunt schrijven. En die mislukking ondergraaft je zelfvertrouwen, waardoor je niet alleen je huidige doel niet bereikt, maar jezelf ook in de weg zit bij alle doelen die je jezelf ooit ergens in de toekomst nog wilt stellen.

Als je echter haalbare subdoelen stelt, dan onderwijs je jezelf telkens wanneer je zo'n subdoel bereikt, dat je het kunt. Je versterkt dan gaandeweg het lange traject telkens opnieuw ze zelfvertrouwen en je vernieuwt dan telkens opnieuw je motivatie.

Meetbaar maken

Om te weten in hoeverre je je doelstellingen bereikt hebt, is het nodig ze meetbaar te maken. Dit betekent dat je je doelen bindt aan tijd en/of ruimte. Anders gezegd, je maakt een schriftelijke afspraak met je jezelf welk doel je wanneer bereikt wilt hebben.

Op de afgesproken datum ga je evalueren. Evalueren betekent niet dat je jezelf op je kop moet geven als je je doel niet bereikt hebt. Het betekent dat je eerlijk kijkt waarom het niet gelukt is en dat je jezelf waardeert voor je subdoelen die je wel bereikt hebt. En daarna spreek je een nieuwe datum met jezelf af voor een nieuwe evaluatie en je gaat met goede moed verder.

Geloften afleggen

Een gelofte afleggen kan een extra steun voor je motivatie zijn. Je gelofte dien je dan af te leggen bij iemand voor wie je onvoorwaardelijk respect hebt. Het moet iemand zijn voor wie je zoveel respect hebt, dat je het echt vervelend zou vinden die persoon te vertellen dat je je niet aan je afspraak gehouden hebt.

Beklijven

Als grote veranderingen snel doorgevoerd worden, beklijven ze vaak niet. Het vraagt dan teveel inspanning en wanneer de problemen en obstakels zich aandienen, val je terug in oude patronen. Het is daarom belangrijk je veranderingen geleidelijk aan, aan de hand van je subdoelen, door te voeren, zodat je eraan kunt wennen en je veranderingen kunnen beklijven.
© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…

Kerst: meditatie op liefdevolle warmteKerst: meditatie op liefdevolle warmteMet kerst stoppen we alle oorlogen eventjes, maar is dat ook vrede? Jij kunt iets doen om de vrede in deze wereld uit te…
Strijker (vuurwerk)Dit artikel gaat over strijkers, vuurwerk dat in Nederland verboden is, maar waar wel een levendige handel in bestaat. H…
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.