Kerst: meditatie op liefdevolle warmte

Kerst: meditatie op liefdevolle warmte Met kerst stoppen we alle oorlogen eventjes, maar is dat ook vrede? Jij kunt iets doen om de vrede in deze wereld uit te breiden. Dat kun jij, want jij maakt deel uit van deze wereld, dus als jij vrediger bent, is de wereld vrediger. Meditatie is een goede manier om jezelf en de wereld vrediger te maken. De meditatie die hier beschreven wordt komt uit het boeddhisme en heet de metta bhavana, of meditatie op liefdevolle warmte. Het is een meditatie in vijf fasen, iedere fase neemt ongeveer vijf minuten in beslag. Totaal kost je dit dus slechts 25 minuten. Dat moet zelfs voor jou haalbaar zijn, zeker met kerst want dan zit je je toch maar te vervelen of te overeten.

Zoek een plek waar je niet gestoord kunt worden en ga zitten op een manier die bij je past. Dat mag in kleermakerszit zijn (of in hele of halve lotus als je dat kunt), het mag op een meditatiebankje zijn, maar het mag ook op een stoel zijn. Het enige dat hierbij werkelijk van belang is, is dat je met een rechte, niet gesteunde rug zit.

Eerste fase: liefdevolle warmte voor jezelf

In oosterse landen kent men dit eerste stukje van deze meditatie niet, want daar kent men het idee van 'zelfhaat' niet. Dit eerste stukje is daarom speciaal voor westerse mensen. De bedoeling van deze fase is positieve energie in jezelf opwekken door je voor te stellen dat je omringt bent met liefdevolle warmte. Uit alle hoeken en gaten stroomt de liefdevolle warmte naar je toe. Ongeveer 5 minuten.

Tweede fase: liefdevolle warmte voor een goede vriend of vriendin

In deze tweede fase van de meditatie op liefdevolle warmte concentreer je je op een goede vriend of vriendin. Het is belangrijk dat je hiervoor iemand uitkiest tot wie je je niet seksueel aangetrokken voelt. Dat is belangrijk omdat je anders gemakkelijk liefdevolle warmte zou kunnen verwarren met begeerte.

Je concentreert je 5 minuten op je goede vriend of vriendin en je stelt je voor dat hij of zij door iedereen bemind wordt.
En let even op: jouw geest is zo onrustig dat het je niet lukt om met je volle aandacht slechts 5 minuten bij je goede vriend of vriendin te zijn...

Derde fase: liefdevolle warmte voor een neutraal persoon

In deze derde fase kies je een neutraal persoon voor je meditatie. Dat is iemand die je wel gezien hebt, maar die je niet kent. Bijvoorbeeld de juffrouw achter de kassa in de supermarkt waar je regelmatig komt, of de buschauffeur. Ook voor deze persoon stel je je voor dat hij of zij omringd wordt met liefdevolle warmte.

Vierde fase: liefdevolle warmte voor een vijand

In deze fase wordt het moeilijker, je gaat je nu voorstellen dat je vijand omringd wordt door liefdevolle warmte. Hierbij is het van belang dat je je dat niet alleen voorstelt, maar dat je het je vijand ook gunt. Als jij geen vijand hebt, kun je iemand kiezen met wie je het moeilijk hebt. En als jij het met niemand moeilijk hebt, kies dan een situatie waar je je aan ergert.

Sommige mensen hebben dingen meegemaakt die zo erg zijn, dat ze dit stukje van de meditatie niet op kunnen of willen brengen. Het is echter juist voor deze mensen heel erg belangrijk het wel te doen, want juist dit stukje is helend. Als dit stukje zwaar voor je is, probeer dan in ieder geval bereid te zijn de ander liefdevolle warmte te gunnen en ga eerst nog even terug naar de eerste fase, om nieuwe positieve energie op te wekken.

Vijfde fase: de taart

In de vijfde fase van deze meditatie stel je je een taart voor die bestaat uit liefdevolle warmte. Deze taart verdeel je helemaal eerlijk in vier punten en je geeft ieder een punt: jezelf, je goede vriend of vriendin, de neutrale persoon en je vijand. Daarna stel je je voor dat ieder van jullie deze taartpunt aan de wereld aanbiedt.

Lees verder

© 2007 - 2020 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Liefdevolle vriendelijkheid en gelijkmoedigheidLiefdevolle vriendelijkheid en gelijkmoedigheidVaak ervaren we van de buitenwereld een koude liefdeloosheid. Daar kunnen we op reageren door ons andermans liefdelooshe…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Boeddhisme in historisch perspectiefBoeddhisme in historisch perspectiefAls we het over Boeddha hebben, hebben we het over Siddartha Gautama. Hij werd rond 563 v.Chr. in Kapilavastu geboren. H…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Oud en nieuw: goede voornemensOud en nieuw: goede voornemensHet jaar nadert z'n einde en net als ieder jaar bezinnen we ons op de veranderingen die we in het nieuwe jaar in ons lev…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Kerst: meditatie op liefdevolle warmte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: December feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!