Chinese Rol (vuurwerk)

Een Chinese Rol of 100.000 klapper is een grote mat of ratelband. De originele Chinese Rollen zijn verboden in Nederland, sinds 2006 zijn er in Nederland echter wel legale Chinese Rollen te koop. Chinese Rollen bestaan meestal uit grote en kleine rotjes en worden verkocht als opgerolde matten en dankt daaraan zijn naam. Er zijn twee soorten:
  • De Chinese Rol met flashkruid, in Nederland verboden;
  • De Chinese Rol met buskruit, legaal te koop in Nederland.

De Chinese Rol met flashkruid

Dit vuurwerk is verboden in Nederland omdat er flashkruid in zit (mag in Nederland niet gebruikt worden in vuurwerk), omdat ze harder knallen dan de maximum 156 decibel en omdat er rotjes uit zouden kunnen vliegen. Over het algemeen gebeurt dit weinig en als er voldoende afstand bewaard wordt (ongeveer 10 meter) is de kans op ongelukken klein. In België en Duitsland zijn ze wel te koop en veel Nederlanders gaan dan ook de grens over om ze daar te kopen. Dit is natuurlijk ook verboden. De meest verkochte Chinese Rollen bestaan uit kleine rotjes en zo nu en dan grote rotjes. Er zijn Chinese Rollen met en zonder eindbom, de eindbom bestaat uit grote knallers die tegelijk afgaan.

De naam van Chinese Rollen zijn misleidend, zo zitten er veel minder rotjes in dan de naam doet vermoeden. Bijvoorbeeld een 100.000 klapper bestaat bijvoorbeeld maar uit ongeveer 3300 kleine rotjes en 350 grote.

Weigeraars

Als de Chinese Rol uitgeknald is, blijven er vaak weigeraars liggen. Deze weigeraars met een aansteker of aansteeklont aansteken is ZEER GEVAARLIJK! De grote rotjes knallen op zijn minst even hard als een thundercracker en de grijze lontjes zijn vaak zeer kort en gaan binnen een 1/10 seconde af, het logische gevolg is dan één of meer afgerukte vinger(s) en kapotte trommelvliezen. Wie ze wel zonodig moet afsteken, kan er het beste een opengebroken astronaut (een vuurspuwer)voorleggen en die aansteken. Op deze manier heb je de tijd om weg te komen.

Grootte

De grootte van een Chines Rol kan variëren. De kleinste zijn 3.000 klapper, verder zijn er 5.000-, 10.000-, 20.000-, 30.000*-, 50.000-, 100.000**-, 200.000-, 300.000-, 500.000-, en 1.000.000 klappers. Ook komen er sporadisch weleens nog grotere rollen voor, deze hebben enorme afmetingen. Zo weegt een 1.000.000 klapper al snel zo'n 120 kilogram en meet 2 x 2 meter! Om de wetgeving te omzeilen worden er rollen verkocht die d.m.v. een kliksysteem aaneengeschakeld kunnen worden zodat je toch nog grotere rollen kunt maken.

* Grootste rol die in België te koop is voor particulieren zonder Kamer van Koophandel inschrijving.
** Grootste rol die in België te koop is voor niet-particulieren met Kamer van Koophandel inschrijving. Grotere rollen mogen officieel niet meer verkocht worden in België.

Prijs

  • 3.000 klapper: 4,-
  • 5.000 klapper: 5,-
  • 10.000 klapper: 10,-
  • 20.000 klapper: 21,-
  • 30.000 klapper: 28,-
  • 50.000 klapper: 45,-
  • 100.000 klapper: 75,-
Grotere rollen zijn niet meer in de winkel te koop.

Hindoerol

Een hindoerol is ook een Chinese Rol, maar deze bestaat alleen uit grote rotjes en knalt dus extra hard.

De Chinese Rol met buskruit

In een poging van de Nederlandse overheid om de illegale handel tegen te gaan, is besloten om Chinese Rollen ook in Nederland "legaal" te maken. Dit is echter een wassen neus. De Chinese Rollen die in Nederlandse winkels te koop zijn mogen geen flashkruid bevatten, maar buskruid of zwartkruid. Dit knalt veel minder hard. Het zijn slappe aftreksels van de echte Chinese Rollen en zijn daarbij in verhouding ook nog eens veel duurder.

Lees verder

© 2007 - 2020 Lodomerie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en zich voor een deel in bergachtig gebied…
De Grote Witte Piramide uit ChinaBij een piramide denk je waarschijnlijk niet direct aan een piramide in China. De piramiden werden in veel meer landen g…
Illegaal vuurwerkIllegaal vuurwerkBepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland verboden. Vuurwerk wordt als illegaal beschouwd als er te veel kruit in zit…

Het ontstaan van Boxing DayBoxing Day viert men op 26 december, daags na Kerstmis. Het is een nationale feestdag in Groot-Britannië, Canada, Austra…
Kerst: meditatie op liefdevolle warmteKerst: meditatie op liefdevolle warmteMet kerst stoppen we alle oorlogen eventjes, maar is dat ook vrede? Jij kunt iets doen om de vrede in deze wereld uit te…

Reageer op het artikel "Chinese Rol (vuurwerk)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marcel, 29-12-2008 21:54 #1
Hallo, misschien een stome vraag maar moet ik een chinese rol uitrollen of niet? Reactie infoteur, 19-02-2009
Sorry voor de late reactie, maar ik was een tijdje niet online. Ja een Chinese rol kun je het beste uitrollen, doe je dat niet, dan kan het sneller gebeuren dat de rotjes alle kanten opvliegen.

Infoteur: Lodomerie
Laatste update: December 2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 1
Schrijf mee!