Hoe, waarom en wanneer herdenken Joden 10de Tevet?

Hoe, waarom en wanneer herdenken Joden 10de Tevet? Op de 10de Tevet wordt herinnerd dat het beleg van Jeruzalem begon dat uiteindelijk zou leiden tot de vernietiging van de Joodse Tempel. Als gevolg daarvan wordt op deze dag gevast. Tegenwoordig wordt in de Staat Israël ook het Kaddiesj-gebed gereciteerd op deze dag voor mensen wiens datum of plaats van dood onbekend is. Dien ten gevolge hebben veel rabbi's deze dag ontworpen aan de herinnering voor de Holocaust (Sjoa). Op 14 december 2021 is de 10de Tevet.

10de Tevet - Historische betekenis: beleg van Jeruzalem door koning Nebukadnezar

"En het was in het negende jaar van zijn bestuur, in de tiende maand, op de tiende dag van de maand, dat Nebudkadnezar, Koning van Babyonië, samen met al zijn legers naar Jeruzalem kwam, en hij het belegerde en er forten om heen bouwde. En de stad kwam onder beleg tot het elfde jaar van Koning Sedekia. Op de negende van de vierde maand van dat elfde jaar was er een erge hongersnood in de stad, de mensen hadden geen brood, en in de stadsmuur werd een bres geslagen" (2 Koningen 25)

We zien dan, dat de 10de van Tevet, waarop het beleg van Jeruzalem begon, het begin was van een hele keten van calamiteiten die uiteindelijk eindigde met de vernietiging van de Heilige Tempel.

10de Tevet - Het doel van het vasten: de harten wakker te maken richting berouw

"De essentiële betekenis van het vasten op de 10de van Tevet, alsook dat van de andere vastdagen, is niet hoofdzakelijk het verdriet en de rouw die zij opriepen. Hun doel was eerder de harten wakker te maken richting berouw; ons in herinnering te roepen zowel de kwade daden van onze vaders als onze eigen kwade daden die angst veroorzaakten zowel hen als ons te treffen en daarbij ons te veroorzaken terug te keren naar het goede. Zoals er staat geschreven (Vayikra 26): "En zij zullen hun transgressie en de transgressies van hun vaders opbiechten." (Rambam: Hilchot Ta'anit, hoofdstuk 5)

"Het doel van het vasten is daarom het onderwerpen van onze kwade neiging door het beperken van plezier; onze harten te openen en ons in beweging zetten tot berouw en goede daden waardoor de poorten van Goddelijke genade misschien voor ons worden geopend." (Chayei Adam, Klal 33)

"Daarvoor wordt elke persoon verplicht zijn daden te onderzoeken en te rouwen gedurende deze dagen. Want er staat geschreven van de mensen van Nineveh: "En de Heer zag hun handelingen (Jona 3) waarop de rabbi's zeggen: "Hij zag hun acties (Ta'anit 22). We zien daarom dat het doel van het vasten berouw is." (Chayei Adam, Klal 33)

Vasten zonder berouw is niet goed. Maar berouw zonder vasten is ook niet goed.

10de tevet: de naleving van het vasten

Het vasten begint bij zonsopgang en duurt tot de avond. Het houdt niet in dat het verboden is je te wassen, lederen schoenen te dragen, etc. Zieken, zwangere vrouwen en kinderen zijn uitgesloten van het vasten. Zij mogen alleen eten wat goed is voor de voeding. Wanneer de vastendag op sjabbat valt, wordt het een dag uitgesteld. Want op sjabbat mag men niet vasten m.u.v. Jom Kippoer (Grote Verzoendag). De 10de Tevet valt echter nooit op een sjabbat.

Lees verder

© 2007 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse feestdagen 5781 (2020-2021) en 5782 (2021-2022)Joodse feestdagen 5781 (2020-2021) en 5782 (2021-2022)Alle Joodse feestdagen beginnen in de avond voorafgaande aan de genoemde datum. Bij de Hebreeuwse kalender begint en ein…
10de Tevet (Joodse treurdag): vernietiging Eerste Tempel10de Tevet (Joodse treurdag): vernietiging Eerste TempelOp Asarah B'Tevet, de 10e dag van de Joodse maand Tevet, in het jaar 3336 vanaf de Schepping (425 voor het begin van de…
10de Tevet (Joodse treurdag): Was de Sjoa een straf van G'd?10de Tevet (Joodse treurdag): Was de Sjoa een straf van G'd?Op de 10de Tevet wordt o.a. de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Er wordt voor hen Kaddiesj gezegd. De Lubavitcher…
Hoe, waarom en wanneer treuren Joden tijdens de Drie Weken?Hoe, waarom en wanneer treuren Joden tijdens de Drie Weken?Drie weken omvatten de Joodse treurdagen 17 tammoez en Tisj'a Beaaw die in het teken staan van de verwoesting van de Eer…

Mortierbom (vuurwerk)Een mortierbom (of shell) is een stuk vuurwerk dat in Nederland verboden is. Het is tevens het zwaarste en (gevaarlijkst…
Het ontstaan van Boxing DayBoxing Day viert men op 26 december, daags na Kerstmis. Het is een nationale feestdag in Groot-Britannië, Canada, Austra…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.613 artikelen)
Laatste update: 02-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.