InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Koningsdag 2014, waarom Koningsdag en wat is er te doen?

Koningsdag 2014, waarom Koningsdag en wat is er te doen?

De eerste Koningsdag. De verjaardag van Koning Willem-Alexander wordt gevierd. Er worden veel festivals en andere dingen georganiseerd. Iedereen viert het op zijn eigen manier.

Wat houdt Koningsdag nou eigenlijk in?

Op Koningsdag wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. In het jaar 2014 valt de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag, namelijk 27 april. De koning wordt dan 47 jaar. Op een zondag wordt géén Koningsdag gevierd, daarom wordt het verzet naar de zaterdag, 26 april.

Tijdens Koningsdag bezoekt koning Willem-Alexander met zijn familieleden minstens één of twee gemeenten. Dit jaar zijn dat De Rijp en Amstelveen. Beide te volgen op tv.

Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd, tevens de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van Koninginnedag.

Wat is er allemaal te doen op Koningsdag dit jaar?

Er zijn veel feesten in Nederland met Koningsdag. Amsterdam alleen al telt veertien grote feesten. Deze feesten vinden onder meer plaats bij de Arena, het Oosterpark, Olympisch stadion, de RAI en op de NSDM-werf. Vorig jaar, met Koninginnedag, waren dit ongeveer acht evenementen. Dit is dus gestegen naar veertien. Zorg er wel voor dat je van te voren kaarten hebt, op de dag van het feest zijn er geen kaarten meer verkrijgbaar!

Radio 538

Radio 538 heeft ook een evenement georganiseerd. Dit vindt plaats in Breda, Brabant. Nog niet alle namen die komen optreden zijn bekend. Maar de namen die wel al bekend zijn, zijn: Martin Garrix, Yellow Claw, Nielson en Direct.

Kingsland festival

In Amsterdam RAY wordt het Kingsland festival gehouden. De minimumleeftijd is achttien jaar. Hier komen grote namen zoals Showtek, Armin van Buuren en Martin Garrix. Voor meer informatie kun je kijken op de site van het festival: www.kingslandfestival.nl

Loveland van Oranje

Bij het Oosterpark in Amsterdam wordt ook een festival gehouden, Loveland van Oranje. Hier treden met name op: Loco Dice, Marco Carola, Michel de Hey en Sven Häth. Voor meer informatie kun je kijken op de site van het festival: www.lovelandvanoranje.com

Aquabest

In Eindhoven wordt het festival Aquabest gehouden. Met de muziekstylen hardstyle, hardcore en freestyle. Dj's zoals Psyko Punkz, B-Frond, Ran-D, Bass Modulators en Partyraiser zullen daar te zien en te horen zijn.

Dit waren een paar festivals op een rijtje. Er zijn natuurlijk nog veel meer feestjes te beleven door het hele land!

Vrijmarkten met Koningsdag

Er zijn natuurlijk ook weer een aantal markten met Koningsdag. De bekendste vrijmarkten zijn in Amsterdam, Vondelpark en Utrecht. Is dit te ver weg voor je, of wil je naar een andere markt, kijk dan eens op de site van de lokale VVV.

In Eindhoven zijn ook markten, onder andere de Oranjemarkt op de Mathildelaan en het Wilhelminaplein. In Nijmegen is ook een markt, bij het Goffertpark.

Ook worden er op sommige plaatsen rommelmarkten gehouden, zoals in Venray op het Henseniusplein en het Schouwburgplein. Daar worden ook diverse workshops en dansshows gehouden.
© 2014 - 2019 Stacey, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koningsdag op 26 april 2014Koningsdag op 26 april 2014Al meer dan honderd jaar hebben wij Koninginnedag als nationale feestdag gehad. Maar nu wij als staatshoofd een Koning h…
Koningsdag Nieuwe Stijl - Dordrecht en daarnaKoningsdag Nieuwe Stijl - Dordrecht en daarnaDe Koningsdag wordt anders dan de Koninginnedag van Beatrix of die van Juliana. Koning Willem-Alexander introduceert op…
Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdagKoninklijk bezoek en vaderlandse feestdagElk jaar op of rond de verjaardag van de vorst viert Nederland Koningsdag en bezoekt de koning een plaats in het land. W…
Koningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programmaKoningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programmaAl meer dan honderdtwintig jaar is Koninginnedag, nu Koningsdag, een prachtig feest. Het verbindt mensen met elkaar en n…
Koning Willem-Alexander en Koningin MáximaOp 28 januari 2013 deelde Koningin Beatrix in een televisietoespraak mee dat zij op 30 april van dat jaar zal aftreden.…

Reageer op het artikel "Koningsdag 2014, waarom Koningsdag en wat is er te doen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Stacey
Gepubliceerd: 31-03-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Schrijf mee!