Toe Bisjwat: vraag en antwoord

De 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit is vooral een landbouwfeest dat in de laatste decennia sind joden zich weer als landbouwers in Israël vestigden, sterk in betekenis is toegenomen. Het brengt de nauwe band tussen de joden in de diaspora met de bodem van het Land Israël tot uitdrukking. In dit artikel worden wat vragen beantwoord.

De datum van Toe Bisjwat

De eerste van (de Hebreeuwse maand) Sjewat is het Nieuwjaar voor de bomen volgens het Huis van Shamai. Het Huis van Hille zegt dat het de 15de van Sjewat is (Talmoed, Rosh Hashana 2a)

Vraag: Waarom is het noodzakelijk voor ons de datum van het 'Nieuwjaar voor de bomen' te weten?

Antwoord: De Hebreeuwse kalender is niet opgezet volgens een zevenjarige cyclus. Het zevende jaar staat bekend als het jaar van de sjemieta, gedurende waarin het land braak ligt en geen werk op de velden wordt verricht. In het eerste, tweede, vierde en vijfde jaar van de zesjarige cyclus hebben de boeren de 'eerste tiende' (Maaseir rishon) voor de Levitische stam opzij gelegd, en de 'tweede tiende' (Maaseir sjeni) wordt naar Jeruzalem gebracht om opgegeten te worden. Op het derde en zesde jaar, 'de tiende voor de armen' (Maaseir ani) wordt gegeven in plaats van de tweede tiende.

Tienden moeten gegeven worden van fruit dat elk jaar aan de boom groeit. Men kan de opbrengst van het huidige jaar niet geven voor een ander jaar. Voor doeleinden van tienden van bomen, wordt het nieuwe jaar berekend vanaf de tijd dat het fruit van de bomen begint te bloeien. Toe Bisjwat is de startdatum tussen één jaar en de volgende. In het jaar dat de sjemieta volgt, bloeit het fruit voor Toe Bisjwat behorende aan het eerste jaar van de cyclus, en fruit dat bloeit na Toe Bisjwat behoort aan het tweede jaar van de cyclus.
Vraag: Wat is de grond van het geschil tussen het Huis van Shamai en het Huis van Hillel met betrekking tot de datum van het nieuwjaar voor de bomen?

Antwoord: De Misjna (Rosh Hashana 16a) stelt dat op het festival van de Soekot (gevierd op de 15de van de maand Tisjrei) de wereld wordt beoordeeld met betrekking tot water. Dit is niet in tegenspraak met de mening in de Talmoed dat op Rosh Hashana (de 1ste Tisjrei) de hele wereld wordt beoordeeld, omdat het oordeel op Rosh Hashana een algemeen oordeel is dat slechts het potentieel schept voor het water dat gegeven wordt. De gedetailleerde praktische bepaling inzake het water vindt plaats op Soekkot.

Volgens de Jeruzalem Talmoed (Rosh Hashana 1:2) is de betekenis van het nieuwjaar dat tot dan alle bomen op water leven van het vorige jaar. Na deze eerste dag van de maand Sjewat ontlenen de bomen hun levensbron van het water van het nieuwe jaar. Dus het effect van het nieuwe water gebeurt vier maanden na de periode van het oordeel.

Het geschil tussen de scholen van Shamai en Hillel betreft de betekenis van het potentieel (b'koach) en het feitelijke (b'poel). Voor het Huis van Shamai is het potentieel de belangrijkste betekenis. Omdat in potentie het oordeel van het water plaatsvond in de 1ste Tisjrei, vieren we vier maanden later het nieuwjaar voor de bomen wanneer het potentieel voor hen begint om voedingstoffen uit het water te trekken die in het oordeel van de gehele wereld zaten vier maanden geleden.

Echter volgens het Huis van Hillel wordt de voorkeur gegeven aan het feitelijke. De feitelijk beslissing vindt op de 15de Tisjrei plaats. Daarvoor, vier maanden later, op de 15de Sjewat, beginnen de bomen van het nieuwe water te leven.

Vraag: De Tora schrijft: "De mens is als de boom in het veld" (Deuteronomium 20:19). Het joodse volk wordt vaak vergeleken met verschillende bomen. Welke lessen kan de mens uit de bomen trekken?

Antwoord: De bomen leren ons het volgende:
  • Een boom wordt geplant door eerst zaad in de grond te planten. Daarna is het noodzakelijk de grond regelmatig water te geven en het onkruid te wieden. In elke jood plantte God een Goddelijk zaad -zijn ziel. Het is de plicht van de mens het te bewateren met Tora-studie en het te beschermen tegen slechte vrienden en invloeden.
  • Een gezonde boom groeit maar door. Een gezonde jood moet geestelijk door blijven groeien. Dit kan bereikt worden door Tora-studie en zijn wetten na te leven.
  • Om te verzekeren dat een jonge boom recht zal groeien wordt het aan beide kanten ondersteund. Om te verzekeren dat een kind goed opgroeit moeten de ouders aan zijn zijde staan en hem constant bijstaan.
  • De sterkte van een boom hangt af van hoe goed het geworteld is in de grond. De wortel van de jood is zijn geloof.
  • De pracht van een boom is het fruit dat het opbrengt. Mitswot en goede daden zijn de vruchten van de mens.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toe Bisjwat: bloesems in de winter?Op de kalender staat dat het januari is. Maar het is ook de joodse maand Sjewat. Dat betekent dat Toe Bisjwat (de 15de S…
Toe Bisjwat: fruitbomen en de jodenAls Toe Bisjwat het nieuwjaar van de bomen is, waarom valt het dan niet op de eerste van de maand? De School van Hillel…
Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?De 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een Joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit i…
Toe Bisjwat: een kabbalistische interpretatieDe viering van Toe Bisjwat -op de 15de Sjewat- wordt niet in de Bijbel genoemd. De oudste referentie wordt gevonden in d…

Toe Bisjwat: basisrichtlijnen volgens de KabbalaToe Bisjwat wordt beschouwd als het begin van het jaar voor de bomen omdat het het middelpunt is van de winter: de sterk…
De kerstman wereldwijdRond 1600 'adopteerden' de Amerikanen Sint Nicolaas van de Nederlanders. Door toevoeging van elementen uit verschillende…
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 13-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.