Toe Bisjwat: bloesems in de winter?

Op de kalender staat dat het januari is. Maar het is ook de joodse maand Sjewat. Dat betekent dat Toe Bisjwat (de 15de Sjewat), het nieuwjaar van de bomen, plaatsvindt. Het markeert het begin van het groeiseizoen van het fruit. Het is een dag waarop we God danken voor al het gebruik, schoonheid en plezier dat de bomen -en fruitbomen in het bijzonder- ons geven.

Bloesems

In het Land Israël staan de amandelbomen in bloei. Maar ik woon in Nederland en alles wat ik zie zijn kale takken. Dit is omdat veel feesten in de loop van het joodse jaar -ongeacht waar we feitelijk wonen- de klimaatcyclus volgen van het Heilige Land. Dit is omdat de ideale plaats voor een jood is om in Israël te wonen. En niet slechts het geografische Land Israël: onze ideaal is daar te wonen met een herbouwde Heilige Tempel en alle mitswot geassocieerd met het land en de jaarcyclus die afhankelijk is van de Heilige Tempel. Uiteindelijk is de noodzaak voor een nieuwjaar voor de bomen het markeren van het einde van het 'fiscale jaar' voor de tienden die we aan de Levieten en de armen geven en het aandeel van onze opbrengst dat we naar Jeruzalem namen toen de Tempel daar stond. De meeste joden leven nog buiten het Land Israël. Zelfs in Israël zijn de tienden niet volledig functioneel omdat we tegenwoordig geen Tempel hebben. Dit brengt de vraag naar voren waarom we Toe Bisjwat vieren.

Waarom vieren we Toe Bisjvat?

Rosh Hashana kenmerkt de schepping van de mensheid die overal is. Tijdens Pesach vieren we de Uittocht uit Egypte dat aan de kern ligt van ons volkszijn. Maar Toe Bisjwat, waarom vieren we het nu en in de diaspora?
Er zijn twee redenen:
  1. Om onze hoop, verlangen en geloof uit te drukken dat we spoedig allemaal in het Land Israël zullen zijn, met de Heilige Tempel herbouwd, en dus in staat te zijn al de speciale mitswot te vervullen die slechts relevant zijn in die spirituele ideale staat. Onze huidige viering van Toe Bisjwat maakt de mitswa van fruit tienden -en de Verlossing zelf- een echte mogelijkheid in onze leven.
  2. Toe Bisjwat herinnert ons dat we allemaal binnen onszelf in microkosmos hebben, de capaciteit de staat te verkrijgen van een 'Land Israël'.

Maleachi

De profeet Maleachi (3:12) stelt dat God aan het Joodse volk vertelt: "Jullie zullen voor mij het Land van mijn Verlangen zijn" (een term die ook gebruikt wordt voor het Land Israël).

De Baal Shem Tov legt uit dat de profeet er de nadruk oplegt dat, zoals de aarde de grootste schatten verborgen houdt onder zijn oppervlakte -zowel in de vorm van metalen en edelgesteenten die begraven liggen in de diepten van de aarde alsook in de productieve energieën opgesloten in zijn grond- zo ook heeft een ieder van ons de capaciteit de grote reserves en potenties van goederen en heiligheid te ontdekken die binnen hem of haar verborgen liggen. We moeten gewoon de spirituele schatten opgraven.

We moeten graven voor een dieper doel in elke basisaktiviteit die we doen. Dit is waarom we zegeningen hebben voor alle soorten aktiviteiten en wetten voor meer. Door zorgvuldig naar de Tora te kijken ontdekken we mogelijkheden om met God in verbinding te staan in elk aspect van onze levens. Als we de poging doen om onze potenties te verwezenlijken zullen we grote schatten vinden. We kunnen zegens reciteren, een gebed opzeggen, iemand vriendelijk toespreken en bemoedigen, geld geven aan liefdadigheid, etc. Wanneer we op die manier leven zullen de ware schat vinden in onze zielen. We planten bomen van Goddelijkheid in de grond die leven geven aan mooi Goddelijk fruit. We worden een bloeiend microkosmisch 'Land van Verlangen" - een land van vervulling van Gods verlangen dat we onze volledige sprirituele en ethische potentieel verkrijgen.

Als we deze vele 'micro-Israëls' vormen, vormen deze op hun beurt het 'macro' Land van Israël om zijn ware potentieel te bereiken. Dit verwezenlijkt potentieel zal uitgedrukt worden in de terugkeer van het gehele joodse volk naar het land Israël waar zij Goddelijkheid zullen ervaren geopenbaard in de herbouwde Heilige Tempel van waaruit goedheid en harmonie voort zal schijnen om de gehele mensheid te omhullen.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toe Bisjwat: vraag en antwoordDe 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit i…
Toe Bisjwat: fruitbomen en de jodenAls Toe Bisjwat het nieuwjaar van de bomen is, waarom valt het dan niet op de eerste van de maand? De School van Hillel…
Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?De 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een Joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit i…
Toe Bisjwat: een kabbalistische interpretatieDe viering van Toe Bisjwat -op de 15de Sjewat- wordt niet in de Bijbel genoemd. De oudste referentie wordt gevonden in d…

Toe Bisjwat: basisrichtlijnen volgens de KabbalaToe Bisjwat wordt beschouwd als het begin van het jaar voor de bomen omdat het het middelpunt is van de winter: de sterk…
De kerstman wereldwijdRond 1600 'adopteerden' de Amerikanen Sint Nicolaas van de Nederlanders. Door toevoeging van elementen uit verschillende…
Bronnen en referenties
  • Chabad
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 13-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.