Toe Bisjwat: basisrichtlijnen volgens de Kabbala

Toe Bisjwat wordt beschouwd als het begin van het jaar voor de bomen omdat het het middelpunt is van de winter: de sterkte van de kou wordt minder, het grootste gedeelte van de regen in Israël is gevallen en het vocht van de bomen begint toe te nemen. Het resultaat is dat het fruit zich begint te vormen. (Fruit dat al rijp is, is gevoed door de regen van het vorige jaar).

De viering

De code van de wet meldt dat vasten op Toe Bisjwat verboden is en dat alle boetegebeden worden weggelaten. Eén van de meest belangrijke autoriteiten, de Magen Avraham (113:16) voegt er aan toe: "Het is de gewoonte zoveel mogelijk soorten fruit te eten." "De amandelboom is altijd de eerste boom die bloeit..."

De Kabbalistische viering van Toe Bisjvat dat stamt uit Safed houdt het eten im van bijzondere vruchten in een speciale volgorde ('seder' in het Hebreeuws) en het lezen van mystieke passages die op elk van hen van geschikt zijn. Het werd het eerst genoteerd in Pri Etz Hadar, een 50 pagina lang pamflet samengesteld door een anonieme student van rabbi Jitschak Luria, de Ari (1534-1572), de grootste Kabbalist van Safed. Hieronder staan de eerste 12 vruchten die aanbevolen worden voor de seder die corresponderen met de 12 mogelijke permutaties van Gods vier-letterige naam, samen met gerelateerde versen en thema's om de aandacht op te vestigen terwijl men eet.

Richtlijnen

 1. Verzamel een aantal joden. Iedereen moet helpen met de voorbereidingen inclusief het zoeken om iets te zeggen.
 2. Koop zoveel mogelijk verschillende soorten vruchten als je kan. Doe een extra poging de 12 te verkrijgen die hier beneden genoemd worden.
 3. Koop ook ten minste twee flessen verzegelde kosher wijn: één witte en één rode.
 4. Bak of koop cake of koekjes of iets dat gemaakt is van meel
 5. Kleed de tafel feestelijk: tafelkleed, kandelaren, bloemen, etc.
 6. Wees er zeker van dat iedere deelnemer weet welke zegen te zeggen voor en na elk voedsel. De juiste zegens zijn erg belangrijk en staan in elk joods gebedenboek.
 7. Begin met het opdienen van de cake en spreek er de zegen over.
 8. Op deze gelegenheid moet de zegen over het fruit gezegd worden over één van deze waarvoor het Land Israël speciaal wordt geprezen.
 9. De eerst kop wijn moet geschonken worden aan het begin. Het mag gezegend worden en gedronken tussen de cake en het fruit in.
 10. Vermaak je, maar wordt niet dronken.

De eerste 12 vruchten van de Seder

 1. Tarwe is de basis van ons voedsel, maar alleen als we het laten groeien, oogsten en klaar maken.
 2. Olijven brengen het best van hun olie wanneer de vrucht wordt gemalen.
 3. Dadels zijn vaak een metafoor voor de rechtvaardige.
 4. Druiven kunnen rozen of wijn worden. Zo kan iedere jood succesvol zijn in bepaalde aspecten van de Tora.
 5. Vijgen moeten zo snel mogelijk geplukt worden als ze rijp zijn voordat ze bedorven raken. Daarom moeten we snel de mitswot doen voor de gelegenheid verspilt.
 6. Granaatappels hebben exact 613 pitten, gelijk aan het aantal mitswot in de Tora.
 7. Etrogiem worden als erg mooie vruchten beschouwd.
 8. Appels hebben 50 dagen nodig om te rijpen. Zo rijpen de joden ook 50 dagen tussen Pesach en Shavoeot. En net zoals de appelboom vruchten draagt voor bladeren, zo voeren de joden de mitswot uit zonder ze totaal te begrijpen.
 9. Walnoten worden verdeeld in vier stukken corresponderend met de vier letters van Gods naam en de vier benen van Gods praalwagen. Zoals walnoten twee schillen heeft die moeten worden verwijderd, een harde en een zachte, zo moeten wij zowel fysieke al spirituel besnijdenis ondergaan.
 10. Amandelen betekenen enthousiasme in het dienen van God want de amandelboom is altijd de eerste boom die bloeit.
 11. Johannesbrood groeit langer dan enig andere vrucht. Dit herinnert ons van de noodzaak vele jaren in Torastudie te investeren om een duidelijk begrip te verkrijgen.
 12. Peren van verschillende afkomst tonen verwantschap.

Zegeningen

Vruchten groeien omdat God dit wil; vandaar dat het van belang is de zegen erover te zeggen. Dit geldt voor al het voedsel. Het maakt ons anders dieven en het ontneemt de wereld van Goddelijke weldoening.
Bij het eten van het eerste fruit is een speciale zegen van vreugde 'shehechiyanoe' nodig: "Gezegend ben U....die ons het leven heeft geschonken, ons bewaard en in staat stelt deze gelegenheid te bereiken."

Spirituele rectificaties

De Ari leert ons dat terwijl we fruit eten op Toe Bisjwat moet men reflecteren op de zonde van Adam en Eva (dat zij verboden vruchten aten) en proberen het te rectificeren.

30 vruchten

Rabbi Chaim Vital (een belangrijke volgeling van de Ari) legde uit dat er 30 vruchten zijn die parallel zijn aan de tien sefirot als zij manifest zijn in lek van de drie lagere spirituele werelden, Beriya, Yetzira en Asiya. Beriya staat ver van het rijk van onpuurheid en wordt vertegenwoordigd door deze vruchten die geheel eetbaar zijn. Yetzira is een minder puur niveau en wordt vertegenwoordigd door deze vruchten die met uitzondering van de pit geheel gegeten kunnen worden. Asiya kan beschreven worden als het rijk dat we ervaren waarin het kwaad een aantrekkelijke kracht is; het wordt vertegenwoordigd door deze vruchten die een totaal oneetbare schil hebben.

Vier koppen wijn

Witte wijn aan het begin van de seder en rode wijn aan het einde. Sommigen drinken vier koppen wijn overeenkomstig met de Pesachavond. De eerst is witte wijn, de tweede bijna helemaal wit, de derde half om half, en de vierde bijna helemaal rode wijn.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toe Bisjwat: fruitbomen en de jodenAls Toe Bisjwat het nieuwjaar van de bomen is, waarom valt het dan niet op de eerste van de maand? De School van Hillel…
Toe Bisjwat: bloesems in de winter?Op de kalender staat dat het januari is. Maar het is ook de joodse maand Sjewat. Dat betekent dat Toe Bisjwat (de 15de S…
Toe Bisjwat: vraag en antwoordDe 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit i…
Toe Bisjwat: een kabbalistische interpretatieDe viering van Toe Bisjwat -op de 15de Sjewat- wordt niet in de Bijbel genoemd. De oudste referentie wordt gevonden in d…

Tips voor Valentijn cadeautjes voor haarHet is weer Valentijn en de tijd om een speciaal cadeautje voor je vriendin of vrouw te kopen. Lees hier een aantal tips…
Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?De 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een Joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit i…
Bronnen en referenties
 • Kabbala Online
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 13-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.