InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Openbaar vervoer Amsterdam op Koningsdag

Openbaar vervoer Amsterdam op Koningsdag

Openbaar vervoer Amsterdam op Koningsdag Op Koningsdag gaan veel mensen naar Amsterdam. De stad is daardoor overvol en het is dan ook zeker niet aan te raden om met de auto te gaan. Er zijn veel manieren om naar Amsterdam te reizen, en ook door de stad reizen met openbaar vervoer is goed te doen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met drukte. Hoe kan je naar Amsterdam reizen op Koningsdag, en hoe zit het op Koningsdag met het openbaar vervoer in Amsterdam? Om op Koningsdag naar Amsterdam te reizen met het OV is er veel georganiseerd om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kunt naar de hoofdstad reizen met:
 • trein
 • bus
 • (veer)boot

Naar Amsterdam met je auto?

Naar Amsterdam gaan met de auto is uiteraard af te raden. Er zijn enorm veel mensen op de been en opeen gewone dag is het al moeilijk om in Amsterdam te parkeren, laat staan op Koningsdag. Moet je toch je auto in Amsterdam parkeren, zoek dan een geschikte parkeergarage of parkeer buiten Amsterdam en reis verder met het openbaar vervoer.

Op Koningsdag naar Amsterdam met de trein

Veel mensen kiezen voor openbaar vervoer op Koningsdag. In de treinen is het een gezellige drukte. Alcohol bij je hebben is verboden. Er worden extra voertuigen ingezet om de grote stroom bezoekers op te vangen. De trein is de snelste manier om naar Amsterdam te reizen. Er rijden op Koningsdag meer treinen dan gewoonlijk door de aangepaste dienstregeling van de NS. Er kunnen wijzigingen zijn in dienstregelingen dus treinen kunnen van andere perrons vertrekken dan gewoonlijk. Het kan ook vaker voorkomen dat je moet overstappen. Dit zijn echter onbelangrijke bijkomstigheden. De trein is snel en veilig en brengt je keurig tot aan een van de stations in Amsterdam. Het Centraal Station is in het hartje van de stad maar af te raden wegens drukte. Om te kijken wat voor jou de beste route is kun je gebruik maken van de NS reisplanner. Erg handig zijn ook de looproutes die vanaf ieder treinstation in Amsterdam voor bezoekers zijn uitgestippeld. Je kunt dan kiezen welke looproute je neemt om zo snel mogelijk te voet te komen waar je zijn wilt.

Op Koningsdag met de bus naar Amsterdam

Met het openbaar vervoer kom je sneller waar je zijn moet dan met de auto, en in de stad ben je veel op de been dus een auto heb je niet nodig. Een ander voordeel van reizen met het openbaar vervoer is dat je aan het eind van de dag Koningsdag kunt vieren op een terras, in een café of in een eetgelegenheid, waar je dan ook een biertje of een ander drankje kunt nemen. Als je nog moet rijden kan je namelijk geen alcohol nuttigen. Er rijden veel extra bussen naar Amsterdam. Bussen maken echter gebruik van autowegen dus er kan misschien wel wat vertraging optreden.

Reizen door de stad met de tram, de metro of de bus

In Amsterdam kan je gemakkelijk reizen met de metro, de tram of de bus. Bovengronds zal je meer vertraging ondervinden dan ondergronds, en de trams en bussen rijden vaak omgeleide routes in verband met de vrijmarkten en concerten en andere evenementen.

Reisadvies

Reis liever niet via het centraal Station want daar zal het enorm druk zijn. Om sneller te komen waar je zijn wilt kan je beter gebruik maken van het station in Amsterdam Zuid of het Station Amstel. Onderstaande locaties zijn geliefd op Koningsdag:
 • Museumplein
 • Leidseplein
 • Vondelpark
 • Olympisch Stadion (Kingsday festival 2014)
 • RAI (Kingsdag festival 2014)
Deze locaties zijn het snelst te bereiken via station Amsterdam Zuid.

Attentie: Station RAI is op Koningsdag gesloten, er rijden geen treinen en ook de metro rijdt er niet.

Terug naar huis

Als je vanaf Amsterdam weer terug wilt reizen naar huis is het verstandig je reis vooraf goed te plannen. Ook dan zal het erg druk zijn. Kijk goed hoe laat de treinen rijden en let op overstaptijden. Het is beter om niet tot het laatste moment te wachten maar bijtijds weer huiswaarts te reizen. Vanaf welk station kan je het beste reizen? Het centraal Station zal het het drukste zijn. Op het Centraal hangen borden bij de ingang die je helpen om sneller bij het juiste perron te komen.

Wat kost het openbaar vervoer op Koningsdag?

Het gewone tarief. Er is geen korting en het is ook niet gratis. Je kunt ook gewoon gebruik maken van je OV kaart.

Alcohol in de trein?

Er is een verbod op alcoholhoudende drank op alle stations en in alle treinen.

Metro

De metro's rijden de normale routes. Met de metro reizen is snel.

Tram

Trams rijden soms hun vaste zaterdag routes maar er zijn wegens evenementen en de vrijmarkt veel omleidingen. Sommige trams rijden helemaal niet, namelijk:
 • lijn 24
 • lijn 26

Bus

Veel bussen maken gebruik van aangepaste ritten en diensten. De gewone routes zijn dus niet vanzelfsprekend. Er zijn afgesloten wegen en alternatieve routes. Niet bereikbaar voor bussen is:
 • Centraal Station Stationsplein

Veerpont

 • Buiksloterwegveer: CS - Buiksloterweg)
 • Houthavenveer: Tasmanstraat - NDSM-werf
 • NDSM-werfveer: CS - NDSM-werf
 • IJpleinveer: CS IJplein
 • Oostveer: Azartplein - Zamenhofstraat (vaart niet tussen 19.30 uur en 21.00 uur)
 • Nachtelijk Westveer: vaart

Lees verder

© 2014 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koningsdag op 26 april 2014Koningsdag op 26 april 2014Al meer dan honderd jaar hebben wij Koninginnedag als nationale feestdag gehad. Maar nu wij als staatshoofd een Koning h…
Vervoer naar AmsterdamReizen van en naar Amsterdam blijkt vaak een hele opgave. Kunt u beter met de trein of met de auto en wat is dan goedkop…
Gratis parkeren in AmsterdamHet is een bekend feit: in Amsterdam is parkeren een dure aangelegenheid. De tarieven voor het parkeren in de straat lig…
Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Bronnen en referenties
 • http://www.amsterdamkoningsdag.nl/vervoer.html
 • http://www.veiligengezonduitgaan.nl/news/112/Geen-alcohol-in-trein-op-Koninginnedag.html
 • http://www.at5.nl/artikelen/99311/anwb-wil-behoud

Reageer op het artikel "Openbaar vervoer Amsterdam op Koningsdag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kisses
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Koningsdag
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!