InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Weetjes over de maand juli

Weetjes over de maand juli

Weetjes over de maand juli Juli is voor velen de maand van de ontspanning. Velen hebben vakantie. Studenten rusten uit van hun drukke examenperiode of doen een vakantiejob. Juli is ook de maand van de nationale feestdagen: 4 juli de Amerikaanse, 14 juli de Franse en 21 juli de Belgische. Op sportgebied valt er ook heel wat te beleven: Tour de France, Wimbledon, WK voetbal. Kortom, een maand waarin je je niet snel zal vervelen. En als je je wel verveelt, kan je nog altijd naar de Gentse Feesten!

De maand juli

De maand juli is de zevende maand van de Gregoriaanse kalender. Haar huidige naam dankt ze aan Julius Caesar. Voorheen heette de maand juli "Quintilis", wat "vijfde maand" betekent. De maand juli telt 31 dagen. Ze wordt ook wel de hooimaand of de oogstmaand genoemd. Het is in deze maand dat het goudgele koren werd en nog steeds wordt gemaaid en dat heel wat fruit en groenten rijp zijn om geplukt te worden. Een vruchtbare maand dus!

Nationale feestdagen

Juli lijkt wel de maand van de (nationale) feestdagen.
 • 1 juli: Canada (1867), maar ook Burundi en Rwanda
 • 3 juli: Wit-Rusland
 • 4 juli: Amerikaanse nationale feestdag: The Fourth of July, tijd voor een feestje in Amerika! (1776)
 • 5 juli: Algerije (1962)
 • 6 juli: Comoren (1975)
 • 9 juli: Argentinië (1816)
 • 11 juli: Feestdag van de Vlaamse gemeenschap. Herdenking van de Guldensporenslag op 11 juli 1302 bij Kortrijk.
 • 14 juli: Franse nationale feestdag: 14 juillet, Franse nationale feestdag. In heel Frankrijk, in alle dorpen en steden is het op die dag feest. Je kan meedoen aan volksspelen op de dorpspleinen, er is muziek, er zijn optochten met lampions, er worden bals georganiseerd. 's Avonds is er op vele plaatsen vuurwerk. En dat allemaal om de Prise de la Bastille van 1789 te herdenken, het moment dat het begin van de Franse Revolutie inluidde. Gedaan met de Franse koningen en de despoten. Alle macht aan het gewone volk. En dat is zeker een jaarlijks feestje waard.
 • 20 juli: Colombia (1811)
 • 21 juli: Belgische nationale feestdag. Onafhankelijk sinds 1831. Koning Leopold I trok België binnen te paard, over het strand van De Panne en legde daarna de eed af op de Belgische grondwet.
 • 28 juli: Peru

Speciale feestdagen

In juli zijn er in België en Nederland ook nog eens een aantal speciale feestdagen.
 • Op 5 juli wordt in Nederland Roze zaterdag gevierd. Deze dag wordt sinds 1979 gehouden en is de Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride. Elk jaar wordt dit feest in een andere stad gevierd. Voor 2014 was Eindhoven aan de beurt.
 • 7 juli is in Nederland de Dag van het Sprookje. Het is een initiatief van de Efteling en werd voor de eerste maal gehouden op 7/7/2007. Deze dag valt steeds op 7/7 omdat de zeven een veel gebruikt en soms magisch getal is in sprookjes.
 • In België wordt Potjebuur gevierd. Een vrij recent feest. Het werd voor de eerste maal gehouden in 2009. Potjebuur valt elk jaar samen met het Suikerfeest van de Moslimgemeenschap. Moslims brachten hun buren allerlei lekkers en dat vonden de Belgen wel een leuk idee. Dus nu gaan ze met Potjebuur ook met een "potje" of een schotel lekkers naar de buren. Het feest valt niet altijd in juli, maar wel in 2015 want dan valt het namelijk op 18 juli en in 2016 zal het op 7 juli zijn.

Sport, sport en nog eens sport

 • Om de vier jaar: laatste matchen en finale WK Voetbal.
 • De Tour de France: wielerwedstrijd door Frankrijk waarbij soms even de naburige grenzen worden overgestoken voor een korte etappe.
 • Wimbledon: het Engelse tennisfeest met speciale hoeden en veel aardbeien!

Eindelijk vakantie!

Velen slaken in juli een zucht van verlichting. Eindelijk vakantie! De eerste dagen van juli staan dan ook dikwijls als zwart op de verkeerskalender, omdat iedereen zo snel mogelijk wil vertrekken. Dit leidt tot lange files op de autosnelwegen naar het zuiden. Ook het weekend rond de 15de is een zwart weekend, omdat veel mensen dan terugkeren en anderen vertrekken. En dan op het einde van de maand juli is er weer een ellendig weekend op de baan. Je moet er wat voor overhebben om op je bestemming te geraken!

Ook de studenten zijn tevreden. Eindelijk verlost van de examens. Voor sommigen breekt een heerlijke vakantieperiode aan van negen weken in België en zes weken in Nederland. De oudsten offeren dan ook wel eens een deel van die lange vakantie op om een vakantiejob te doen en wat centjes bij te verdienen.

Gentse feesten

In België is er ieder jaar in juli het tiendaagse festival "Gentse Feesten". Tijdens deze tien dagen wordt de Gentse binnenstad overspoeld door straatartiesten, muzikanten, circusacrobaten, kraampjes allerlei, vuurspuwers en nog veel meer. Je zou je soms bijna in de Middeleeuwen wanen. Bijna alle acts zijn gratis en gebeuren op podia in de straten. Voor sommige spektakels moet een kleinigheidje betaald worden en kan je best op voorhand reserveren. De Gentse Feesten behoren samen met het Oktoberfest in Munchen (Duitsland) en Las Fallas in Valencia (Spanje) tot de grootste volksfeesten van Europa. De eerste Gentse feesten werden gehouden in 1843. Ze hebben dus al een lange traditie. De Gentse Feesten worden op de eerste dag geopend om 14 uur door de Belleman en worden afgesloten op de tweede maandag, de zogenaamde Dag van de lege Portemonnees. Gedurende deze tien dagen amuseren Gentenaars zich van 's morgens tot 's avonds rot en komen er heel veel toeristen afgezakt naar de stad Gent.

Lees verder

© 2014 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Tour de France 2020 - het parcours en etappeschemaTour de France 2020 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 27 juni van start in Nice. De slotrit van de Tour de France 2020 vindt plaats op…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
Hoe hoog is de heffingsrente?Hoe hoog is de heffingsrente?De hoogte van de heffingsrente en van de invorderingsrente, wordt per kwartaal vastgesteld. Bij een hoge heffingsrente,…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • www.beleven.org
 • www.gentsefeesten.be

Reageer op het artikel "Weetjes over de maand juli"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 15-09-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Maandenweetjes
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!