Koningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programma

Koningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programma Al meer dan honderdtwintig jaar is Koninginnedag, nu Koningsdag, een prachtig feest. Het verbindt mensen met elkaar en nagenoeg iedereen wil dat het voortgezet wordt. Het wordt dan ook gecontinueerd maar tevens is het tijd voor vernieuwing. Koning Willem-Alexander heeft op 11 oktober 2014 al een tipje opgelicht van de sluier. Koningsdag 'nieuwe stijl' wordt een combinatie van oud en nog iets ouder. Het land in (Beatrix) gecombineerd met een soort defilé (Juliana). Dordrecht heeft de primeur om Koningsdag 'nieuwe stijl' te organiseren. Het feest zal plaatsvinden op 27 april 2015.

Inhoud artikel


Koninginnedag, Koningsdag: het ontstaan

Op de negende verjaardag van prinses Wilhelmina (oma van prinses Beatrix) werd voor de eerste keer Prinsessedag gevierd. Prinsessedag kwam in de plaats van de oogsfeesten die overal gevierd werden. Toen de vader van Wilhelmina overleed werd Prinsessedag veranderd in Koninginnedag. De Nationale feestdag werd gevierd op 31 augustus. In 1948 werd Juliana koningin en Koninginnedag verschoof naar haar verjaardag op 30 april. Ook in de jaren dat Beatrix koningin was, werd het feest op 30 april gevierd. Om haar moeder te eren, maar ook praktisch was het handig omdat Beatrix jarig is in de winter. Koning Willem-Alexander (koning sinds 30 april 2013) heeft gekozen voor 27 april, zijn verjaardag, om Koningsdag te vieren. Uitzondering: als Koningsdag op een zondag valt dan wordt het op de zaterdag (26 april) gehouden. Dit was het geval in 2014.

Koningsdag 2015: primeur Dordrecht

Dordrecht krijgt de primeur om Koningsdag in de nieuwe stijl te organiseren op 27 april 2015. De keuze is gevallen op deze stad omdat de eerste aanzet voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd gegeven in Dordrecht (in 1572) door het organiseren van de eerste Vrije Statenvergadering van Holland en West-Friesland.

Koningsdag 'nieuwe stijl'

 • Er zal voortaan worden gekozen om één stad centraal te stellen op Koningsdag, in plaats van twee. Gekozen zal worden voor een stad die een centrumfunctie in een streek heeft.
 • Het moet een zichtbaar feest blijven, maar anders dan voorgaande jaren. Het koninklijk paar denkt daarbij aan een soort parade, waarbij de vergelijking kan worden getrokken met het defilé wat in de jaren van Juliana de gewoonte was. Het is belangrijk dat iedereen het feest kan meebeleven.
 • Voor een parade is geen vast invulling, alles moet mogelijk zijn. Er kan gedacht worden aan sport, cultuur, muziek, sociale elementen. Het geheel moet een indruk geven van de bewuste stad of streek.
 • Naast het defilé wordt ook een wandeling door de stad gemaakt om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten.

Programma Dordrecht Koningsdag 2015

Burgemeester Arno Brok gaf in oktober 2014 al aan dat water een belangrijk element zou worden op Koningsdag. Water verbindt namelijk de Drechtsteden. Naast de koning en de koningin zijn aanwezig: de prinsesjes Amalia, Alexia, Ariane. Verder prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prins Bernard, prins Floris, Marilène, Annette en Aimée. Het is nog niet zeker of Pieter-Christiaan en Anita aanwezig zijn in Dordrecht. Prinses Beatrix is er niet bij en ook prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prinses Mabel zullen niet naar Dordrecht komen.

 • 11.00 uur: koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren op Groothoofd. Dit is een historische kade in Dordrecht. Hier wordt een 'grande parade' gehouden met vijftig schepen. Tijdens deze vlootschouw zit de koninklijke familie op een tribune bij de kade.
 • Vervolgens gaan de koning en de koningin per boot naar de Nieuwe Haven en daarna naar de Grote Kerk. In de kerk treedt het Bachkoor op.
 • Daarna gaat de koninklijke familie naar het Scheffersplein (met een elektrische bus). Inwoners van de stad bieden lokale lekkernijen aan en producten uit de streek. Er zijn ook kunstenaars die hun werk tonen.
 • Vanaf het Scheffersplein lopen Willem-Alexander en Máxima naar het Hof van Nederland, het Statenplein.
 • Afsluiting van het bezoek: een concert op het Statenplein met onder andere optredens van Nielson en Lucien Foort.

Dordrecht

Dordrecht heeft rond de 118.000 inwoners en is de vijfde gemeente van de provincie Zuid-Holland. Dordrecht wordt door de bewoners (Dordtenaren) vaak Dordt genoemd. Dordrecht maakt deel uit van de Drechtsteden (Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht) en ligt op de plek waar de rivier de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas.

© 2014 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdagKoninklijk bezoek en vaderlandse feestdagElk jaar op of rond de verjaardag van de vorst viert Nederland Koningsdag en bezoekt de koning een plaats in het land. W…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Koningsdag op 26 april 2014Koningsdag op 26 april 2014Al meer dan honderd jaar hebben wij Koninginnedag als nationale feestdag gehad. Maar nu wij als staatshoofd een Koning h…
Koning Willem-Alexander en Koningin MáximaOp 28 januari 2013 deelde Koningin Beatrix in een televisietoespraak mee dat zij op 30 april van dat jaar zal aftreden.…

De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…
Maak van kerstfeest geen stress feestHet geven van cadeaus is een belangrijk onderdeel van het hedendaagse kerst vieren. Gek genoeg kan dit ook voor heel wat…
Bronnen en referenties
 • http://nos.nl/koningshuis/artikel/708815-koningsdag-2015-in-dordrecht.html
 • http://www.ad.nl/ad/nl/32605/Dordrecht/article/detail/3766536/2014/10/11/Eerste-Koningsdag-nieuwe-stijl-in-Dordrecht.dhtml
 • http://www.nu.nl/binnenland/3900863/eerste-koningsdag-nieuwe-stijl-in-dordrecht.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dordrecht_(Nederland)
 • http://rtlnieuws.nl

Reageer op het artikel "Koningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!