Vuurwerk, wat mag wel en wat niet?

Vuurwerk is bijna onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling. Elk jaar wordt er tijdens de jaarwisseling om 00:00 heel wat afgestoken. Van mooi siervuurwerk tot harde klappers die straten of zelfs hele wijken verderop te horen zijn. Niet al het vuurwerk is even veilig en een gedeelte behoort tot de categorie illegaal vuurwerk, vanwege de grote kans op schade, overlast en letselschade. Wat mag nu wel en wat niet?
Tijdens de jaarwisseling van 2014/2015 zijn er 574 vuurwerkslachtoffers op een spoedeisende hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis zijn behandeld. De meeste slachtoffers (38%) hadden letsel aan hand of vingers.

Welk vuurwerk mag worden afgestoken?

Er mag enkel goedgekeurd vuurwerk afgestoken worden, het zogeheten consumentenvuurwerk. Goedgekeurd vuurwerk heeft altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing, er staat standaard een tekst op met 'geschikt voor particulier gebruik', het bevat een vermelding of afbeelding waarop te zien is welke effecten te verwachten zijn van het soort vuurwerk, het bevat een CE-keurmerk (op nieuw vuurwerk), een artikelnummer en productiejaar en ook is altijd de naam, de handelsnaam (of handelsmerk) en de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur of handelaar weergegeven. Verder is goedgekeurd vuurwerk alleen te kopen op 29, 30 en 31 december, behalve als een van deze dagen op een zondag valt, dan kan het ook al op 28 december verkocht worden.

Categorieën vuurwerk

Categorie F1

Binnen deze categorie valt het kleinere vuurwerk dat zeer weinig gevaar en nauwelijks geluid oplevert en erg veilig in gebruik is. Het gaat om vuurwerk wat in een besloten ruimte te gebruiken is. Vanaf een leeftijd van 12 jaar mag dit vuurwerk gekocht worden. Voorbeelden zijn sterretjes, ijsfonteinen, grondbloemen en knetterlinten.

Categorie F2

Binnen deze categorie valt het vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert. Het is bestemd voor gebruik in een afgebakende plaats of buitenshuis. Vanaf een leeftijd van 16 jaar mag dit vuurwerk gekocht worden. Voorbeelden zijn astronauten en fonteinen. D

Categorie F3

Binnen deze categorie valt het vuurwerk dat een middelmatig gevaar oplevert een hoog geluidsniveau heeft, maar niet schadelijk voor de gezondheid is. Het is bestemd voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte. Vanaf een leeftijd van 18 jaar mag dit vuurwerk gekocht worden. Voorbeelden zijn grote sierpotten.

Categorie F4

vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor gebruik door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid. Dit vuurwerk word op afstand afgestoken via een elektrisch ontsteking.

Wanneer mag er vuurwerk afgestoken worden?

Enkel tijdens de jaarwisseling mag er vuurwerk worden afgestoken. Om precies te zijn tussen 31 december 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur. Daarvoor en daarna is het afsteken van vuurwerk ten strengste verboden. Bij shows met professioneel vuurwerk mag er echter wel het hele jaar door vuurwerk afgestoken worden, mits het gebeurt door deskundigen met een vergunning.

Dit betekent niet dat er geen enkel vuurwerk mag worden afgestoken worden buiten de jaarwisseling. Vuurwerk wat wel door iedereen (vanaf 12 jaar) het gehele jaar mag worden afgestoken is het categorie 1 vuurwerk. Maar let op, er mag hier geen overlast mee veroorzaakt worden.

Categorie 2 en 3 vuurwerk mag je buiten de vastgestelde dagen aan het einde van het jaar niet afsteken, je mag het echter wel in je bezit hebben. In totaal mag je maximaal vijfentwintig kilo vuurwerk in bezit hebben. Wel moet het vuurwerk opgeborgen worden op een veilige en niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Illegaal vuurwerk?

In principe is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen verkocht wordt (29, 30, 31 en soms 28 december) illegaal vuurwerk. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen, strijkers, en cobra's.

Het gevaarlijke van illegaal vuurwerk is dat het niet gekeurd en getest wordt. Het kan dus zijn dat er 'fouten' in zitten, bijvoorbeeld dat het niet wil afgaan of het juist te snel afgaat. Ook bevat het in veel gevallen te veel kruit, wat tot zeer harde knallen kan leiden waarmee blijvende gehoorbeschadiging opgelopen kan worden. In sommige gevallen kan de explosie zelfs zo krachtig zijn dat iemand het afsteken ervan niet overleefd. Kortom, de koop en gebruik van illegaal vuurwerk is ten strengste af te raden.

Tips om veilig vuurwerk af te steken

De 4 belangrijkste tips voor het veilig afsteken van vuurwerk:
  1. Gebruiksaanwijzing lezen
  2. Veiligheidsbril dragen
  3. Aansteeklont gebruiken
  4. Afstand houden

Zorg er verder voor dat je vuurwerk altijd buiten af steekt, steek 1 stuk vuurwerk tegelijk af, draag geen brandbare kleding, steek nooit vuurwerk in je hand af en zorg voor een stabiele en vlakke ondergrond. Zorg altijd voor ruim voldoende afstand, ook ten opzichte van je omstanders, let hierbij ook op de windrichting.

Verder is het een misverstand dat er koud vuurwerk bestaat. Sterretjes bijvoorbeeld wordt vaak als kindervuurwerk genoemd, terwijl dit voor kinderen zeker gevaarlijk kan zijn. Het brandende deel van de sterretjes kan een temperatuur van 1500 graden Celsius krijgen!
© 2015 - 2020 Judithcool, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuurwerk, wees voorzichtigVuurwerk, wees voorzichtigBinnenkort is het weer oud en nieuw en gaat er veel vuurwerk de lucht in. Dit is natuurlijk prima. Maar hoe kan je nou v…
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…
Waarom steken we met oud en nieuw vuurwerk af?We steken allemaal elk jaar met oud en nieuw vuurwerk af. Waarom steken we vuurwerk af en hoe is vuurwerk ontstaan?

Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan? Elk jaar wordt er in delen van Nederland carnaval gevierd. Mensen trekken verkleedkleren aan.…
Originele cadeautjes voor familie of vriendenOriginele cadeautjes voor familie of vriendenWaar vind je een leuk cadeautje voor familie of vrienden, of voor je vader of moeder, of voor je opa of oma? Soms is het…
Bronnen en referenties
  • http://www.politie.nl
  • https://www.veiligheid.nl

Reageer op het artikel "Vuurwerk, wat mag wel en wat niet?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithcool
Gepubliceerd: 29-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!