Oudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuis

Oudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuis Oudejaarsavond. Al weken voordat het weer zover is, stellen mensen zich de vraag: hoe gaan we oud en nieuw dit jaar vieren? Met een glamoureus diner voor twee of een spectaculair feest? Of ben jij een van degenen die een feestje thuis met je beste vrienden prefereert? Want oudejaarsavond thuis kan een geweldige ervaring zijn. Vooropgesteld dat je enkele leuke ideeën hebt, leuke vrienden en een goede sfeer! Dan kan er weinig misgaan! Wie creatief is en zich laat inspireren heeft een onvergetelijke jaarwisseling met zijn vrienden.

Hoe je huis versieren op oudejaarsavond

Versieringen zijn een belangrijk onderdeel van oudejaarsavond thuis. Die avond is iets speciaals en je gasten willen ook een speciale sfeer ervaren. Iets wat niet alledaags is. Versier je woning daarom op oudejaarsavond feestelijk, maar vooral apart: in typische nieuwjaarssfeer of in klassieke feeststemming. Terwijl sommigen de kleurrijke en meestal kitscherige Silvester-chic met tafelvuurwerk, knalbonbons, blinkende guirlandes, confetti en feestmutsen prefereren, hebben anderen liever een meer stijlvolle feestelijke decoratie.

Thuis vieren in een feestelijke en passende entourage
Voor de tweede groep wordt een stijlvolle versiering in zilver aangeraden. Met andere woorden: verwelkom het nieuwe jaar niet alleen met zilverkleurig vuurwerk in de lucht. Zorg ook voor zilveren decoratieve elementen op oudejaarsavond. Die kunnen het best worden gecombineerd met zwart en wit. Die combinatie is een te gekke, feestelijke en passende entourage voor oudejaarsavond. Van oudejaarskitsch afzien, betekent echter niet dat je het helemaal zonder typische ‘Silvester-must-haves’ moet stellen. Denk bijvoorbeeld aan de al eerder genoemde knalbonbons.

Opvallend en protserig is in
Met name voor de jaarwisseling thuis, zijn er goede ideeën om de tafel opvallend te versieren. Metaalkleuren, vooral zilver, koper en goud, feestelijk zwart en een goede slok champagne zijn perfect voor een succesvolle silvesteravond.

Oudejaarsavond eten

De laatste dag van het jaar! Vanaf morgen alleen nog goede voornemens: ik eet gezond, ik drink geen alcohol meer en ik ga op dieet. Ja, wie kent deze goede voornemens niet? Goede voornemens, oké. Maar nu nog even niet. Vanavond gun ik mezelf nog een keer alles. En juist dáárom geeft het tweemaal zoveel plezier om het eten voor te bereiden. Een tevreden glimlach van je vrienden op oudejaarsavond kan je natuurlijk beschouwen als een extra versiering. Omdat jullie het grootste deel van de avond met eten zullen doorbrengen, moet je gerechten kiezen die gemakkelijk warm te houden zijn of ook koud gegeten kunnen worden:
  • de meest voorkomende gerechten zijn raclette en fondue;
  • een andere mogelijkheid is om samen met de gasten een buffet samen te stellen. Daarbij is het zinvol om te bespreken wie wat meebrengt.

Thuis fonduen: de klassieker

Raclette en fondue zijn het ideale eten voor je oudejaarsfeest, omdat het eten kant-en-klaar op tafel staat en je dan lekker veel tijd hebt om gemoedelijk samen te zitten en te keuvelen.

Bij fonduen zijn er drie varianten:
  • de kaasfondue;
  • de bouillon- of oliefondue;
  • en de chocoladefondue voor lekkerbekken.

Als je fondue of raclette maakt, moet je zorgen voor voldoende ruimte aan tafel, niet alleen voor al je gasten maar ook voor de raclettegrill. Als iemand geen eigen pannetje heeft en het met een ander moet delen, geeft dat frustratie. En dat wil toch niemand op oudejaarsavond, nietwaar?

Hapjes oudejaarsavond

Wie op 31 december een oudejaarsfeestje geeft, heeft zijn handen vol. Tip: verminder de inspanning. Oudejaarsavondhapjes zijn bijvoorbeeld een goed alternatief voor een uitgebreide menukaart.

Oudejaarshapjes voor vleesliefhebbers

Maak bijvoorbeeld in een handomdraai ouzo-balletjes, oftewel Griekse gehaktballetjes.
Voor dit recept heb je nodig:
  • 300 gram rundergehakt;
  • zes eetlepels ouzo;
  • een ui;
  • een teen knoflook;
  • een sneetje toast;
  • vijf eetlepels gehakte munt;
  • twee eetlepels olie;
  • zout en peper.

Daar gaan we:
  • snijd eerst de ui en knoflookteentje in blokjes, en dan ook de toast;
  • week de laatste met de ouzo;
  • kneed nu alle ingrediënten samen en vorm kleine balletjes uit de massa;
  • bijna klaar: verhit de olie in een pan en bak hierin het vlees ongeveer zeven minuten.

Geniet ervan iedereen!

Hapjes voor liefhebbers van zoet

Ook liefhebbers van zoet moeten aan hun trekken komen als je hapjes voor oudejaarsavonds serveert. Een tip voor het toetje: een appel- en vanillebeker. In ongeveer 40 minuten tover je van appels en vanillepudding een feestelijk dessert:

  • schil en snijd eerst 600 gram zure appels;
  • stoom ze met met gesloten deksel met 100 milliliter appelsap, twee eetlepels suiker en rozijnen;
  • roer vervolgens een eetlepel maizena met ongeveer 120 milliliter appelsap tot een gladde massa;
  • voeg het toe aan de appels en breng het aan de kook;
  • meng terwijl het mengsel afkoelt zes eetlepels van 400 milliliter melk met een pakje vanillepuddingpoeder;
  • breng de rest van de melk met vier eetlepels suiker aan de kook;
  • voeg het puddingpoeder toe en breng het opnieuw aan de kook;
  • laat de pudding afkoelen en roer af en toe even door;
  • klop vervolgens een kopje zoete room stijf en roer het met een spatel door de pudding;
  • sprenkel 50 gram eierkoekjes met abrikozenlikeur;
  • laat het enkele minuten trekken en verdeel dit in dessertglazen met pudding en appels;
  • laat het een uurtje rusten in de koelkast en klaar is kees.

Het programma voor oud en nieuw

Wie zijn gasten veel geluk voor het nieuwe jaar wil wensen, moet natuurlijk ook zorgen voor een goed avondvullend programma. Er gaan toch meerdere uren voorbij voordat om middernacht de kurken knallen.
  • Ben je voor traditie, dan kan je niet zonder een klassieker. Zo behoort ‘Dinner for one’ net als vuurwerk bijna standaard tot de laatste dag van het jaar. Zodra ‘Dinner for one’ loopt, is iedereen meteen in de goede eindejaars-stemming. En vanzelfsprekend kan ook een traditionele oudejaarsconference het gezelschap in de juiste sfeer brengen;
  • En voor een perfecte oudejaarsavond thuis, mag natuurlijk ook de juiste muziek niet ontbreken. Informeer dus vooraf wat de muziekwensen van je gasten zijn. Zo krijgt iedereen ‘waar voor zijn geld’.
  • Een leuk idee is ook om nog eens de foto's van vorig jaar samen met je vrienden te bekijken, het jaar te beoordelen en samen herinneringen op te halen. Doe dat laatste bijvoorbeeld op een speelse manier waarbij iedereen zijn meest memorabele ervaring uit het afgelopen jaar mag noemen.
  • En uiteindelijk laten jullie dan klokslag middernacht de kurken knallen, je toast met elkaar op het nieuwe jaar, je kust je partner en ontsteekt het vuurwerk.
  • En als je je gasten dan ook nog een goede slaapgelegenheid kunt bieden, ben je verzekerd van voldoende aanmeldingen voor een volgend oud op nieuw thuis.
© 2017 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sylvesterparty gezellig thuis vierenSylvesterparty gezellig thuis vierenElk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Oudejaarsavond thuisOudejaarsavond thuisDe oudejaarsavond is de laatste dag van het jaar en de meeste Nederlander brengen deze avond thuis door. Dat klinkt saai…
Nieuwjaar vieren als jong koppelNieuwjaar vieren als jong koppelKerstmis wordt bij vele gezinnen in familiekring gevierd. De feestavond wordt besproken en vervolgens wordt er een heerl…

Vulkaaneifel: Sankt Martin op 11 novemberVulkaaneifel: Sankt Martin op 11 novemberIn sommige streken van Duitsland is het op 11 november Sankt Martin of Sint Maarten. Zo ook in de Vulkaaneifel. In alle…
Welke feestdagen zijn er in Duitsland?Welke feestdagen zijn er in Duitsland?Duitsland kent veertien officiële feestdagen. Het grootste aantal feestdagen is wel officieel erkend, maar wordt maar op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foxbat, Pixabay (bewerkt)
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.