Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Jom Ha'atsmaoet?

Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Jom Ha'atsmaoet? Wat is Jom Ha'atsmaoet? Dit is de Onafhankelijkheidsdag van de moderne staat Israël. Op de Joodse dag 5 Ijar (14 mei 1948) werd de moderne Joodse Staat Israël uitgeroepen. Dit was voor de derde keer in de geschiedenis dat er een onafhankelijke Joodse Staat bestond. De eerste Joodse Staat werd door Koning David gesticht in ongeveer 1000 voor de gewone jaartelling. De tweede Joodse Staat werd gevestigd door de Maccabeeën in ongeveer 160 voor de gewone jaartelling. Op 26 april 2023 wordt de Israëlische Onafhankelijkheidsdag gevierd.

Verenigde Naties stemmen voor Israël op 29 november 1947

Na twee duizend jaren Joodse gebeden en na decennia strijd van de Zionisten, gaf de Verenigde Naties toestemming voor een Joodse Staat. Al eerder was de Balfour Verklaring van kracht waarin bepaald werd dat er een Joods Tehuis zou komen in Palestina.

Jom Ha'atsmaoet: jaarlijkse Onafhankelijkheidsdag

Op 5 Ijar vindt ieder jaar de verjaardag van de Joodse Staat gevierd. Rabbijnen hebben toestemming gegeven om de dag vreugdevol te vieren ondanks dat er sprake is van halve rouw in verband met de Omer-telling.

Jom Ha'atsmaoet wordt voornamelijk in Israël gevierd. Maar de dag wordt ook door Joden in de Diaspora gevierd. In Nederland wordt in de RAI een bijeenkomst gehouden als het gaat om speciale verjaardagen, zoals 40, 50 of 60 jaar.

Het is een openbare feestdag in Israël en wordt voorafgegaan door Jom Haziekaron, de dag der herinnering. Op deze dag worden diegenen herdacht die zijn gevallen tijdens de verschillende oorlogen en bij terroristische aanslagen.

Programma Onafhankelijkheidsdag 2021 in Jeruzalem en Tel Aviv

Overal in Israël wordt op 15 april 2021 Onafhankelijkheidsdag gevierd. De festiviteiten beginnen al in de avond van 14 april 2021 zodra de herdenkingsdag voor oorlogslachtoffers is afgelopen. Israëli's vieren Jom Ha'atzmaoet op verschillende manieren. In de steden zijn de nachtelijke festiviteiten te vinden in de hoofdstraten. Menigten verzamelen zich om openbare shows te bekijken die gratis worden aangeboden door de gemeenten en de overheid. Velen brengen de nacht door met het dansen van Israëlische volksdansen of het zingen van Israëlische liederen. Overdag gaan duizenden Israëlische families wandelen en picknicken. Legerkampen zijn open voor burgers om te bezoeken en om de recente technologische prestaties van de Israëlische strijdkrachten weer te geven. De meest spectaculaire activiteit is de show van de luchtmacht boven Tel Aviv. Jom Ha'atzmaoet wordt afgesloten met de ceremonie van het verlenen van de "Israëlprijs", waarbij individuele Israëliërs worden erkend voor hun unieke bijdrage aan de cultuur, wetenschap, kunst en geesteswetenschappen van het land.

In Jeruzalem en Tel Aviv vinden de meeste activiteiten plaats tijdens Onafhankelijkheidsdag.

Religieuze karakter van de Onafhankelijkheidsdag?

Voor de meeste Israëli's is de Onafhankelijkheidsdag geen religieuze dag. Desondanks heeft het Opperrabbinaat gemeend dat Hallel (lofpsalmen) en speciale haftarah (profetisch gedeelte) gereciteerd moeten worden. De meeste ultraorthodoxe Joden, in Israël en in het buitenland, die niet Zionistisch zijn hebben deze uitspraak van het Opperrabbinaat niet aanvaard en sommige orthodoxe joden zingen de hallel-psalmen zonder de zegening die eraan voorafgaat.

Herdenkingsgebed uit te spreken op Jom Haziekaron

Hemelse vader, God van alle zielen! Wil gedenken de reine zielen van onze zonen en dochters, die de heldendood verkozen tot hulp van volk en land.
Sneller dan de arend in zijn vlucht en sterker dan de leeuw toonden zij zich in hun strijd.
Door hun offervaardigheid voor de herrijzing van het Joodse Volk op zijn heilige bodem waren zij heel het huis Israël tot een machtige impuls, die leidde tot verlossing en bevrijding.
Moge onze God hen ten goede gedenken, tezamen met de talloze heiligen en helden sinds oudsher en hun zielen opnemen in de kring van de eeuwiglevenden in het hemelse paradijs. In vrede mogen zij rusten tot hun herrijzing op het einde der dagen. Amên.


Gebed voor de Staat Israël (Medienat-Jisraeel)

Onze Vader in de hemel, rotsvaste steun en verlosser van Jisrael, zegen de Medienat Jisraeel, de Staat Israël, het ontluikend begin van onze verlossing; neem haar onder Uw liefderijke beschutting en spreid Uw beschermende vrede erover uit. Zend Uw licht en Uw waarheid aan hen die er aan het hoofd staan, zijn ministers en adviseurs en leid hen door goede raad die van U komt.

Maak sterk de verdedigingsmachten van ons heilig land. O, God, verschaf hun hulp en bekroon hen met de lauwerkrans der overwinning. Geef vrede in het land en voortdurende vreugde voor zijn bewoners.

Denk toch aan onze broeders, heel het Huis-Jisraeel, in welke landen van de verstrooiing zij ook mogen zijn. Breng hen spoedig frank en vrij naar Uw stad Tsion, naar Jeroesjalajim, de zetel van Uw Majesteit, zoals het in de tora van Uw dienaar Mosjé beschreven staat: 'Al zou je ook uitgestoten zijn tot aan het eind van de hemel, dan zal de Eeuwige, je God, je vandaar verzamelen, je vandaar weghalen en je brengen naar het land dat je voorouders in bezit hadden en dat jij zult bezitten. Hij zal het je goed laten gaan en zal je nog talrijker maken dan je voorouders. De Eeuwige, je God, zal alle beletselen van je hart en van dat van je nakomelingen verwijderen om van ganser harte en met heel je ziel van de Eeuwige, je God, te houden, zodat je kunt leven.'

Verenig ons in een gevoel van liefde en ontzag voor U om alle geboden van Uw tora nauwgezet op te volgen. Zend ons spoedig de nakomeling van David, de ware Masjiach, om hen die de eindtijd van zijn verlossing afwachten te bevrijden. Verschijn in de volle pracht en macht van Uw Majesteit aan alle aardbewoners, zodat ieder bezield wezen het zal verkondigen: 'De Eeuwige, de God van Jisraeel is Koning en Zijn koningschap strekt zich uit over het heelal,' Amen, Sela.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien Bizarre FeestdagenTien Bizarre FeestdagenIeder van ons kent Moederdag. De meeste mensen zijn wel bekend met dagen als de Wereld Dierendag of de Wereld Aidsdag. D…
De Paascyclus of PaaskringDe Paascyclus of PaaskringAls we het hebben over Pasen denkt iedereen al gauw aan de Eerste en de Tweede Paasdag. Lekker lang weekend, eitjes schi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kg, Openclipart
  • Wegwijs in het Jodendom - NIK
Jehoeda (687 artikelen)
Laatste update: 01-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.