Jom Ha'atsmaoet: Het Land Israël

Jom Ha'atsmaoet: Het Land Israël Rav Levi zei dat al het toekomstige goede, zegeningen en vertroostingen die God zal geven aan Israël komt alleen van Zion (Het Land Israël). Waarom? God heeft een extra speciale band met het Land Israël. Hij kijkt en zorgt voor het Land Israël een maat verder dan andere landen. Daarom is het Land Israël het juiste kanaal voor al het goede dat naar het Joodse Volk komt.

Israël verschaft haar inwoners met zekere weldaden

Israël verschaft haar inwoners met zekere weldaden. Deze unieke kwaliteit van het land kan worden uitgelegd met de Gemara in het traktaak van Sota (47a). In het boek II Koningen (2:23-24) worden we verteld dat de profeet Elisa naar de stad Bais-El reisde. Sommige jongeren kwamen naar Elisa toe en scholden hem uit voor oude kale. Elisa zag de jongeren en vervloekte ze. Plotseling kwamen twee berinnen uit het bos en scheurden 42 jongeren uiteen.

In de Gemara is een discussie hoe wonderbaarlijk deze gebeurtenis was. In de Bijbel wordt niet verteld waar de gebeurtenis plaats had. Eén mening is dat Elisa in een bos was toen het incident gebeurde. De reden waarom de gebeurtenis wonderbaarlijk was, was omdat er geen berinnen leefden in het bos, en de verschijning van de beren was een wonder. Dit wordt gezien als 'een wonder.' De andere mening is dat de gebeurtenis moet worden gezien als 'een wonder in een wonder.' Waarom? Elisa was in een stad en niet in een bos. Er was dus een wonder omdat er plotseling een bos en berinnen verschenen. Een dubbel wonder vond plaats. De Gemara stelt een vraag over deze laatste mening: Waarom was het nodig zowel een bos als berinnen te scheppen? Was de verschijning van beren niet voldoende om de taak te vervullen?

Het antwoord geeft ons een belangrijke les. De aard van berinnen is dat zij niet zullen aanvallen als er geen gevaar is. De berinnen moesten dus in een omgeving geplaatst worden waar ze zich comfortabel voelden. Zonder een bos zouden de berinnen niet aanvallen. Daarom moest er een bos aanwezig zijn.

Joden hebben een speciale band met het Land Israël

De band tussen het Joodse Volk en het Land Israël is zo groot dat het deel is van een Joodse aard om hier comfortabel te voelen. Het Land Israël is ons huis. Omdat het deel is van de Joodse aard om zich thuis te voelen in Israël, is het niet verbazingwekkend dat een Jood daar meer zal bereiken. Onze wijzen hebben ons dit verteld: De lucht van het land Israël maakt een persoon wijzer. Net zoals de berinnen in het verhaal van Elisa niet hun taak konden vervullen zonder het comfort van het bos, zo kunnen wij als Joden niet het totale succes bereiken tenzij we in ons huis zijn, het Land Israël.

Jom HaZiekaron

De dag vóór Jom Ha'atsmaoet staat bekend als Jom HaZiekarion, de dag waarop we de gevallen herinneren in de strijd om Israël. Zoals hier boven gemeld komt niet al het goede van Israël naar de Joden, maar ook alle vertroostingen komen van Israël. De gezinnen van degenen die geliefden hebben verloren moeten trots zijn op het feit dat de mannen en vrouwen die ons huis verdedigden, het huis is van alle Joden.

Het verlangen in dit huis te leven was een natuurlijk gevoel en één die deze mensen inspireerden hun leven op te offeren in het verdedigen van het Joodse land. We moeten dankbaar zijn dat we in een eigen huis kunnen wonen. We moeten dankbaar tonen aan degenen die dit mogelijk hebben gemaakt. Nog belangrijker is dat we God danken die dit mogelijk heeft gemaakt. Hopelijk zal het Joodse Volk spoedig naar huis terugkeren om de komst van de Masjiach en de bouw van de Derde Tempel te vieren.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede en terreur niet samenIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede en terreur niet samenVanwege de diepe haat die Arabieren tegen Israël koesteren, zijn veel Arabieren bereid om terroristische activiteiten te…
Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noord…
Israëlisch-Arabisch conflict: UitputtingsoorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: UitputtingsoorlogNa de Zesdaagse Oorlog bleven de vijandigheden van de Arabieren tegen Israël doorgaan. Langs het Suezkanaal werden bloed…
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodOf de Joden het willen of niet, maar iedere Jood is betrokken bij het Land Israël. Elke Jood is met elkaar verbonden. Al…

Tien Bizarre FeestdagenTien Bizarre FeestdagenIeder van ons kent Moederdag. De meeste mensen zijn wel bekend met dagen als de Wereld Dierendag of de Wereld Aidsdag. D…
Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Jom Ha'atsmaoet?Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Jom Ha'atsmaoet?Wat is Jom Ha'atsmaoet? Dit is de Onafhankelijkheidsdag van de moderne staat Israël. Op de Joodse dag 5 Ijar (14 mei 194…
Bronnen en referenties
  • AISH
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 04-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.