InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Jom Ha'atsmaoet: Het Land Israël

Jom Ha'atsmaoet: Het Land Israël

Jom Ha'atsmaoet: Het Land Israël Rav Levi zei dat al het toekomstige goede, zegeningen en vertroostingen die God zal geven aan Israël komt alleen van Zion (Het Land Israël). Waarom? God heeft een extra speciale band met het Land Israël. Hij kijkt en zorgt voor het Land Israël een maat verder dan andere landen. Daarom is het Land Israël het juiste kanaal voor al het goede dat naar het Joodse Volk komt.

Israël verschaft haar inwoners met zekere weldaden

Israël verschaft haar inwoners met zekere weldaden. Deze unieke kwaliteit van het land kan worden uitgelegd met de Gemara in het traktaak van Sota (47a). In het boek II Koningen (2:23-24) worden we verteld dat de profeet Elisa naar de stad Bais-El reisde. Sommige jongeren kwamen naar Elisa toe en scholden hem uit voor oude kale. Elisa zag de jongeren en vervloekte ze. Plotseling kwamen twee berinnen uit het bos en scheurden 42 jongeren uiteen.

In de Gemara is een discussie hoe wonderbaarlijk deze gebeurtenis was. In de Bijbel wordt niet verteld waar de gebeurtenis plaats had. Eén mening is dat Elisa in een bos was toen het incident gebeurde. De reden waarom de gebeurtenis wonderbaarlijk was, was omdat er geen berinnen leefden in het bos, en de verschijning van de beren was een wonder. Dit wordt gezien als 'een wonder.' De andere mening is dat de gebeurtenis moet worden gezien als 'een wonder in een wonder.' Waarom? Elisa was in een stad en niet in een bos. Er was dus een wonder omdat er plotseling een bos en berinnen verschenen. Een dubbel wonder vond plaats. De Gemara stelt een vraag over deze laatste mening: Waarom was het nodig zowel een bos als berinnen te scheppen? Was de verschijning van beren niet voldoende om de taak te vervullen?

Het antwoord geeft ons een belangrijke les. De aard van berinnen is dat zij niet zullen aanvallen als er geen gevaar is. De berinnen moesten dus in een omgeving geplaatst worden waar ze zich comfortabel voelden. Zonder een bos zouden de berinnen niet aanvallen. Daarom moest er een bos aanwezig zijn.

Joden hebben een speciale band met het Land Israël

De band tussen het Joodse Volk en het Land Israël is zo groot dat het deel is van een Joodse aard om hier comfortabel te voelen. Het Land Israël is ons huis. Omdat het deel is van de Joodse aard om zich thuis te voelen in Israël, is het niet verbazingwekkend dat een Jood daar meer zal bereiken. Onze wijzen hebben ons dit verteld: De lucht van het land Israël maakt een persoon wijzer. Net zoals de berinnen in het verhaal van Elisa niet hun taak konden vervullen zonder het comfort van het bos, zo kunnen wij als Joden niet het totale succes bereiken tenzij we in ons huis zijn, het Land Israël.

Jom HaZiekaron

De dag vóór Jom Ha'atsmaoet staat bekend als Jom HaZiekarion, de dag waarop we de gevallen herinneren in de strijd om Israël. Zoals hier boven gemeld komt niet al het goede van Israël naar de Joden, maar ook alle vertroostingen komen van Israël. De gezinnen van degenen die geliefden hebben verloren moeten trots zijn op het feit dat de mannen en vrouwen die ons huis verdedigden, het huis is van alle Joden.

Het verlangen in dit huis te leven was een natuurlijk gevoel en één die deze mensen inspireerden hun leven op te offeren in het verdedigen van het Joodse land. We moeten dankbaar zijn dat we in een eigen huis kunnen wonen. We moeten dankbaar tonen aan degenen die dit mogelijk hebben gemaakt. Nog belangrijker is dat we God danken die dit mogelijk heeft gemaakt. Hopelijk zal het Joodse Volk spoedig naar huis terugkeren om de komst van de Masjiach en de bouw van de Derde Tempel te vieren.

Meer informatie: Startpagina - Jodendom: Joodse feestdagen/Shabbat.
© 2008 - 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Joodse feestdagen: Jom Ha'atsmaoet -Onafhankelijkheid IsraëlJoodse feestdagen: Jom Ha'atsmaoet -Onafhankelijkheid IsraëlOp de Joodse dag 5 Ijar (14mei 1948) werd de moderne Joodse Staat Israël uitgeroepen. Dit was voor de derde keer in de g…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Geografie Israël: demografie Israëlische bevolking 1948-2017Geografie Israël: demografie Israëlische bevolking 1948-2017Na de Onafhankelijkheidsoorlog was de bevolkingssamenstelling van Israël wezenlijk veranderd. Veel Arabieren waren op de…
Bronnen en referenties
  • AISH

Reageer op het artikel "Jom Ha'atsmaoet: Het Land Israël"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!