Vuurwerk: kopen van vuurwerk

Vuurwerk: kopen van vuurwerk Ieder jaar tijdens de jaarwisseling wordt er voor miljoenen aan vuurwerk de lucht ingeschoten. Al dat vuurwerk geeft een fraai gezicht. Oud en Nieuw is natuurlijk hét feest om vuurwerk af te steken en te genieten van de sterretjes, lawinepijlen, strijkers en Chinese Vlinders. Maar waar koop je al dat prachtige spul en waar moet je tijdens het kopen op letten?

Vuurwerk kopen


Bron: Luisqb, PixabayBron: Luisqb, Pixabay

Wanneer mag je vuurwerk kopen en afsteken?

Oud en Nieuw is ieder jaar weer een groot feest. Klokslag twaalf gaat heel Nederland naar buiten om naar al het vuurwerk in de lucht te kijken. Knallend gaan we het nieuwe jaar in. En natuurlijk is het des te leuker om zelf ook mee te doen aan het afsteken van vuurwerk. In de weken voor de jaarwisseling verschijnen er veel folders in de bus, die vertellen waar je vuurwerk kunt kopen. Het kopen van vuurwerk kan tegenwoordig op steeds meer manieren, in de winkel en via het internet. Wel wordt altijd aangeraden om van tevoren te bestellen, zodat je niet met lege handen komt te staan. Het bestellen van vuurwerk kan meestal ruim voor oud en nieuw. Het vuurwerk zelf mag je echter niet eerder dan 29 december kopen. De verkoopdagen voor vuurwerk zijn 29, 30 en 31 december. Is één van deze dagen een zondag, dan vervalt deze dag en begint de verkoop op 28 december. Op de zondag voor oud en nieuw mag er nooit vuurwerk worden verkocht. Je mag het vuurwerk op de verkoopdagen nog niet afsteken. Het afsteken mag op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Per persoon mag er niet meer dan tien kilo vuurwerk worden gekocht. Kinderen jonger dan achttien mogen geen vuurwerk kopen. Dit mag alleen als er een ouder bij is.

Vuurwerk kopen in een winkel

Weken voordat je vuurwerk mag kopen, verschijnen er allerlei folders in de brievenbus van spectaculaire vuurwerk aanbiedingen. Bij veel folders zit ook een speciale bon die je kunt invullen om alvast een bestelling te plaatsen. Aangezien het vuurwerk altijd heel snel is uitverkocht, is het zeker aan te raden deze bestelbon in te vullen. Anders blijf je zitten met slechts een paar simpele pijlen. Voor vuurwerk zoals rotjes en sterretjes is het meestal niet nodig een bestelbon in te vullen. Op de dagen dat het vuurwerk gekocht mag worden, kun je je bestelling ophalen.

Welke winkels zijn betrouwbaar als je vuurwerk gaat kopen?

Veel aanbiedingen voor vuurwerken lijken erg aantrekkelijk. Wil je vuurwerk kopen? Kijk dan wel eerst goed of de winkels legale verkooppunten zijn. Lang niet alle winkels zijn immers bevoegd om vuurwerk te verkopen. Door bij een onbevoegde winkel te kopen kun je een boete riskeren en is de kans groter dat je met illegaal vuurwerk te maken hebt.

Wat te doen bij een winkel die illegaal vuurwerk verkoopt?

Kom je een winkel tegen waarvan je zeker weet dat er illegaal vuurwerk wordt verkocht? Dan kun je het beste naar de lokale politie gaan. Het is ook mogelijk om te bellen met de politie. Dit kan anoniem bij ‘Meld misdaad anoniem’, telefoonnummer 0800-7000.

Online vuurwerk kopen

Tegenwoordig is het internet steeds belangrijker voor de verkoop van vele producten. Vuurwerk is daar geen uitzondering in. Er zijn veel websites die tegen goede prijzen vuurwerk aanbieden. Via deze internetsites kun je bestellingen plaatsen voor je vuurwerk. Meestal kun je ook direct betalen. Veel sites leveren de bestellingen naar een afhaaladres in de buurt, zodat je het op 29, 30 en 31 december kunt ophalen. Dit is ook een stuk veiliger dan het versturen van het vuurwerk per post. Zijn er websites die vuurwerk aanbieden en het ook nog eens naar je huis sturen? Ga dan na of dit wel zo’n goed idee is. Veiligheid staat immers voorop. Kijk ook altijd of de website betrouwbaar is. Koop geen vuurwerk via sites zoals marktplaats, omdat dit hoogstwaarschijnlijk illegaal vuurwerk betreft. Ook is het handig om na te gaan of een site betrouwbaar is of niet, omdat je natuurlijk wel zeker wilt zijn of je bestelling wel zal aankomen. Het is zonde om te betalen zonder ook maar iets te ontvangen. Ga dus altijd na of een online webshop betrouwbaar is door bijvoorbeeld reacties op het internet te zoeken, of het handelsregister bij de KvK te bekijken.

Vuurwerk in het buitenland kopen

Het buitenland is zeer populair om vuurwerk vandaan te halen. Landen zoals België en Duitsland zijn vaak goedkoper en het aanbod is veel groter. Wil je vuurwerk in het buitenland kopen? Dat kan, maar hier zijn wel strenge eisen aan verbonden. Ook in het buitenland mag er geen vuurwerk worden gekocht voor 29, 30 en 31 december. Het is niet toegestaan meer dan tien kilo vuurwerk mee te nemen uit het buitenland. Daarnaast mag je geen vuurwerk meenemen dat niet voldoet aan de eisen van de Nederlandse wetgeving. Er moet dus een Nederlandse handleiding bijzitten en er moet een etiket op staan met de tekst: ‘Geschikt voor particulier gebruik’. Ander vuurwerk is hoogstwaarschijnlijk illegaal in Nederland en het kopen van dit vuurwerk kan een hoge boete opleveren.

Veiligheidsproducten voor vuurwerk

Bij veel aanbieders van vuurwerk kun je ook veiligheidsproducten kopen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsbrillen en extra lange aansteeklonten. Veiligheid bij het afsteken van vuurwerk is erg belangrijk. Lees daarom ook altijd de verpakkingen voordat je vuurwerk afsteekt. Wil je veilig vuurwerk voor je kinderen kopen? Kies dan niet de bekende sterretjes. In tegenstelling tot wat mensen vaak beweren, kan dit vuurwerk erg gevaarlijk zijn. De vonken kunnen een temperatuur van 1500 graden bereiken. Veilig vuurwerk voor je kinderen is het zogenaamde fopvuurwerk. Hier komt geen vuur aan te pas, maar knalt er bijvoorbeeld confetti uit, door aan een touwtje te trekken. Dit is veilig en daarnaast ook erg leuk voor de kinderen. Deze speciale foppakketten zijn bij alle vuurwerkverkooppunten te koop.

Lees verder

© 2008 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…
Vuurwerk, wees voorzichtigVuurwerk, wees voorzichtigBinnenkort is het weer oud en nieuw en gaat er veel vuurwerk de lucht in. Dit is natuurlijk prima. Maar hoe kan je nou v…
Vuurwerk, wat mag wel en wat niet?Vuurwerk is bijna onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling. Elk jaar wordt er tijdens de jaarwisseling om 00:00 heel…

Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…
Oude en Nieuwe Sinterklaasliedjes, wat een verschil!Het verschil tussen de oude sinterklaasliedjes en liedjes van nu is erg groot. De standaard teksten zijn vervangen door…
Bronnen en referenties
  • Openbaar ministerie
  • Wikipedia
  • Online vuurwerkshops
  • Afbeelding bron 1: Luisqb, Pixabay

Reageer op het artikel "Vuurwerk: kopen van vuurwerk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 28-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Oudejaarsavond
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!