Vuurwerk: verschillende soorten vuurwerk

Vuurwerk: verschillende soorten vuurwerk Er zijn veel verschillende soorten van vuurwerk en het afsteken van vuurwerk. Zo heb je siervuurwerk, of vuurwerk dat wordt gebruikt tijdens rampen. Niet al het vuurwerk mag door iedereen worden afgestoken, dus ook hier vind je veel verschillen in. Ook heb je nog verschil tussen legaal vuurwerk en illegaal vuurwerk. Ook kom je alles te weten over sterretjes, vlinders, gillende keukenmeiden en lawinepijlen.

Soorten vuurwerk


Oorsprong van vuurwerk

Waarschijnlijk is vuurwerk ontdekt door de Bengalen. Ook werd vuurwerk veelvuldig gebruikt in China om de boze geesten weg te halen. Na de ontdekking van het buskruit werd er vooral door de Chinezen veel mee geëxperimenteerd. Het vuurwerk vond al snel zijn weg naar Europa en tegenwoordig is het vooral een manier om feest te vieren. In ieder land wordt dit op een andere manier gedaan.

Vuurwerk dat iedereen mag afsteken

Er zijn bepaalde vuurwerksoorten die iedereen mag afsteken en die ook het hele jaar te verkrijgen zijn. Om het te kopen moet je echter wel zestien jaar of ouder zijn. Veel van het vuurwerk dat iedereen mag afsteken wordt ook wel fopvuurwerk genoemd. Dit is bijvoorbeeld het vuurwerk waarbij je aan een trektouwtje trekt en er vervolgens iets uit komt, of kan het gaan knallen. Ook knalerwten vallen onder deze groep. Ander vuurwerk dat het hele jaar te krijgen is, is schertsvuurwerk. Hier hoort bijvoorbeeld de sterretjes en de morning glory.

Sterretjes vuurwerk, echt koud vuur?

Sterretjes worden vaak omschreven als ‘koud vuur’. Dat komt omdat de vonken die eraf komen vrijwel geen pijn doen. Toch is deze term niet helemaal waar. De sterretjes zorgen namelijk voor veel ongelukken. De verbranding in het hart van de vlam kan wel 1500 graden zijn. Hierdoor kunnen er brandwonden ontstaan of kleren vlam vatten. De meeste ongelukken komen voort uit ouders die denken dat de sterretjes ongevaarlijk zijn. Ze geven de sterretjes aan de kinderen, maar letten verder niet op. Zorg er dus voor dat er altijd ouderlijk toeziend is als kinderen met sterretjes in de weer gaan en geef kinderen ook pas sterretjes op een leeftijd dat ze gevaar kunnen inschatten.

Vuurwerk dat met oud en nieuw mag worden afgestoken

Vuurwerk dat alleen met oud en nieuw mag worden afgestoken is te koop in legale verkooppunten. Deze winkels adverteren de week voor oudejaarsavond met allerlei folders waarin pakketten staan die gekocht kunnen worden. Vuurwerk dat alleen met oud en nieuw mag worden afgestoken, is alleen te koop op 29, 30 en 31 december. Is één van deze dagen een zondag, dan vervalt die dag en komt 28 december bij het rijtje van de verkoopdagen. Afsteken mag alleen op 31 december van 10 uur ’s ochtends tot 1 januari 2 uur ’s nachts. Vuurwerk dat alleen met de nieuwjaarsviering mag worden afgestoken zijn bijvoorbeeld rotjes, gillende keukenmeiden, grond bloem, Romeinse kaars en Jumping Jack. Illegaal vuurwerk mag nooit tijdens oud en nieuw worden afgestoken en de kans op een boete is vrij groot.

Hoe herken je legaal vuurwerk?

Legaal vuurwerk wordt verkocht bij legale verkooppunten. Twijfel je toch of je vuurwerk legaal is of niet? Kijk dan naar de handleiding. Deze moet Nederlandstalig zijn. Ook mag het geluidsniveau niet hoger zijn dan 153 decibel. De lont moet zo lang zijn dat deze drie tot acht seconden kan branden. En als laatste mogen brandende delen niet verder dan twee meter van de bron komen. Voldoet vuurwerk niet aan deze eisen? Dan is de kans groot dat je met illegaal vuurwerk te maken hebt.

Hoe herken je illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk is verboden om te kopen, verkopen of om in bezit te hebben. De Nederlandse vuurwerkwet is strenger dan die in andere landen en daarom zijn er veel mensen van mening dat het vuurwerk in Nederland erg saai is. Daarom wordt er nog steeds veel illegaal vuurwerk uit landen zoals België, Duitsland en Frankrijk gehaald.

Illegaal vuurwerk is meestal in een paar groepen te verdelen. Zo zijn strijkers bijvoorbeeld verboden. Dat is een rotje met een strijklont die wordt aangestoken met behulp van een strijkvlak. Dit kun je vergelijken met een lucifer. Het vuur gaat van de lont naar het flashpowder, dat een te grote hoeveelheid volgens de Nederlandse wet.

Ook vlinders zijn doorgaans niet toegestaan in Nederland. De vlinder heeft zijn naam te danken aan de naam. Het is namelijk een cilinder met een flap aan de achterzijde. De knal bij de vlinder is meestal te hard volgens de Nederlandse wetgeving. De Chinese rol is illegaal omdat ook daar het volume te hard van is. Een Chinese rol heeft daarnaast ook teveel kruit. Lawinepijlen worden gebruikt om lawines op te roepen en zijn absoluut niet geschikt tijdens de jaarwisseling. Je weet namelijk van tevoren nooit waar de pijl heen schiet.

Bron: Nidan, PixabayBron: Nidan, Pixabay

Vuurwerk voor vuurwerkshows

Vuurwerk dat voor vuurwerkshows wordt gebruikt is vuurwerk dat doorgaans niet door particulieren mag worden afgestoken. Dit vuurwerk wordt ook wel professioneel vuurwerk genoemd. Om het af te mogen steken heb je een speciaal diploma nodig. Iemand die vuurwerk mag afsteken wordt ook wel pyrotechnicus genoemd. Er zijn speciale bedrijven die deze vuurwerkshows regelen. Een show wordt van tevoren tot in de puntjes voorbereid en wordt aangestoken door middel van een afstandsbediening. Tijdens oud en nieuw worden er veel vuurwerkshows gehouden bij grote steden. Maar ook bij andere evenementen vinden vuurwerkshows plaats. Zo zijn er bijvoorbeeld shows bij jubilea of bij sportevenementen. De meeste vuurwerkshows zijn gratis, maar soms zul je ook een klein bedrag moeten betalen om een goed zicht op het vuurwerk te krijgen.

Vuurwerk bij nood

Vuurwerk is een goede manier om aan te geven dat je in nood bent. Dit werd jaren geleden al op zee gedaan en is nog steeds een manier om te tonen dat je hulp nodig hebt. Behalve op zee wordt het noodvuurwerk ook gebruikt in het leger. Op het moment dat militairen hulp nodig hebben, kunnen ze vuurwerk afsteken. Vaak wordt het vuurwerk in het bekende S.O.S. signaal afgestoken, zodat mensen van ver weten wat er aan de hand is. Ook wordt vuurwerk gebruikt om in de sneeuw af te steken. Zo ontstaan er expres lawines en kunnen ze het gevaar van een lawine voor zijn.

Kleuren in siervuurwerk

De kleuren in siervuurwerk worden door de pyrotechnische mengsels, ook wel sassen genoemd, bezorgd. Ook zorgen ze voor de knallen en het sissen. Het mengen van deze sassen is vakwerk en wordt alleen door professionals gedaan. Het is af te raden hier zelf mee aan de slag te gaan. Alles moet zo worden gemaakt dat de kleuren precies op het juiste moment vrijkomen.
Voor de verschillende kleuren zijn stoffen nodig, hieronder volgt een overzicht met mogelijke kleuren en stoffen.

KleurStof
BlauwKoper
RoodStrontium
WitMagnesium
(Donker) OranjeCalcium
(Licht) OranjeNatrium
GroenBarium

Door de stoffen te mengen kunnen weer andere kleuren ontstaan, of kan er gezorgd worden dat verschillende kleuren elkaar opvolgen.

Lees verder

© 2008 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…
Vuurwerk, kleurtjes in de luchtVuurwerk, kleurtjes in de luchtHet enige moment in het jaar dat we het zien is vanaf 12 uur ’s nachts op 31 december; vuurwerk! Mooie kleuren, harde kn…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…
Vuurwerk, wat mag wel en wat niet?Vuurwerk is bijna onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling. Elk jaar wordt er tijdens de jaarwisseling om 00:00 heel…

Kerstkransen - Kerstkrans zelf maken - kerstdecoratie kerstKerstkransen - Kerstkrans zelf maken - kerstdecoratie kerstHoe kun je een kerstkrans zelf maken en waarom wordt een kerstkrans aan de deur gehangen? Wat is de herkomst van deze tr…
Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Proto5.thinkquest.nl/~jre0607
  • Scholieren.com
  • Brandweer
  • Afbeelding bron 1: Nidan, Pixabay

Reageer op het artikel "Vuurwerk: verschillende soorten vuurwerk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 28-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Oudejaarsavond
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!