Vuurwerk en veiligheid

Het is alweer bijna zover, oud en nieuw. Het feest waar we het nieuwe jaar vieren, en natuurlijk hoort hier vuurwerk bij. Jaarlijks gebeuren er ontzettend veel ongelukken met vuurwerk. Daarom hierbij 7 tips waar je op moet letten wanneer je met vuurwerk bezig bent.

Brandwonden

Je kunt je ernstig verwonden met vuurwerk, vaak blijft het bij een simpele brandwond. Maar wat doe je als je een brandwond hebt? Als eerste geldt natuurlijk: eerst water, de rest komt later! Dit omdat het zo belangrijk is dat de wonden worden gekoeld met behulp van lauw kraanwater. Voor eerstegraadse brandwonden is afkoelen met lauw water meestal al voldoende. Wanneer de brandwond ernstig is kunt u alsnog de huisarts of EHBO-post bezoeken voor een behandeling. Bij zeer ernstige situaties belt u natuurlijk gelijk 112. Kleine brandwonden zijn meestal goed te voorkomen. Wees alert en houd altijd rekening met omstanders.

Kleding

Let vooral op de kleding die je draagt tijdens het afsteken van vuurwerk. Kunststof kleding zoals nylon is zeer gevoelig voor vuur en vat snel vlam. Het is dan ook beter om katoen, leer of wollen kleding te dragen, omdat dit slecht brandbare stoffen zijn.
Daarnaast is het ook het best om geen kleding met capuchons te dragen. Hierin kan vuurwerk vast raken te zitten. Ook moet je geen vuurwerk bewaren in je jaszakken. Dit wordt ontzettend vaak gezegd, maar toch gebeurd dit nog steeds. Wanneer je dan toch zo eigenwijs bent om dit te doen, zorg dat je zaken dicht zitten, zodat er geen vuur van buitenaf in kan komen. Zorg er dan ook voor dat je jas open staat. Wanneer je jas dan vlam vat kun je hem gelijk uitdoen, in plaats van hem nog uit te moeten trekken.

Aansteeklont

Vuurwerk steek moet je aansteken met een zogenaamde aansteeklont. Het is erkend als algemeen veiligste middel om vuurwerk mee af te steken. Een sigaar of sigaret werkt natuurlijk met het zelfde principe. Let natuurlijk wel op de aansteeklont wanneer je lange tijd geen vuurwerk afsteekt. Je kunt je verbranden aan het gloeiende uiteinde. Het beste is dan ook wanneer je hem een lange tijd niet gebruikt, weg te leggen op de grond.

Het gebruik van een gewone aansteker wordt afgeraden, omdat een aansteker het zogenaamde "dansend vlammetje" heeft. Dit zou tot gevolgen kunnen hebben dat je de lont direct te ver afsteekt.

Gebruiksaanwijzing

Zorg voordat je het vuurwerk gaat afsteken de gebruiksaanwijzingen heb gelezen. Elke vuurwerk object heeft zijn eigen bijzonderheden en soms moet je extra rekening houden met iets speciaals wat geld voor dat stuk vuurwerk.
Het beste is dan ook om de gebruiksaanwijzingen van te voren te lezen, en niet pas wanneer je het gaat aansteken. Vaak is dit niet goed te lezen in het donker, daarnaast kunnen er dingen in staan die men niet snapt. Bij twijfel gelijk terug naar de vuurwerkwinkel en vraag je raad. Deze komt altijd met een advies, die je dan zult moeten volgen.

Emmer water

Zet een emmer water, of meer, tijdens de jaarwisseling buiten neer. Hiermee kun je kleine brandjes makkelijk en snel blussen. Er kan bijvoorbeeld een bosje in je tuin in de fik vliegen. Ook is deze emmer water handig wanneer je je bijvoorbeeld heb gebrand en een kleine brandwond heb.

Alcohol & Drugs

Het spreekt voor zich, afsteken onder invloed van Alcohol en/of drugs is ontzettend gevaarlijk. Je moet goed bij je hoofd zijn wanneer je met vuurwerk bezig bent. Het is en het blijft gevaarlijk spul. Het beste is dan ook om later die avond pas te beginnen met de alcohol of andere verdovende middelen.

Opruimen

Zorg ervoor dat het vuurwerk de volgende ochtend opgeruimd is. Na het feest ligt de straat altijd bezaait met vuurwerk, hieronder kan zich ook vuurwerk bevinden die niet is afgegaan. Door de vuurwerkfans worden deze vaak gezocht, de ochtend erna, om het alsnog af te steken. Dit kan ernstige gevolgen hebben. De zogenaamde weigeraars kunnen kortere lontjes bevatten. Daarnaast hebben afzonderlijke rotjes van een vuurwerk rol een snellont, waardoor deze onmiddellijk ontploft in de hand. Het beste is dan ook om het vuurwerk netjes bij elkaar te vegen en het weg te gooien.

Voor de zekerheid kun je ook nog eens weigeraars in het water gooien. Hierdoor worden ze helemaal onschadelijk gemaakt, en kunnen de vuurwerkfans het vuurwerk ook niet meer uit de vuilniszak halen.
© 2008 - 2020 Maxwell, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuurwerk, wees voorzichtigVuurwerk, wees voorzichtigBinnenkort is het weer oud en nieuw en gaat er veel vuurwerk de lucht in. Dit is natuurlijk prima. Maar hoe kan je nou v…
Afschietbuis vuurwerk verplicht bij aankoop vuurpijlenAfschietbuis vuurwerk verplicht bij aankoop vuurpijlenVanaf december 2018 is het voor verkopers van vuurwerk verplicht om een afschietbuis mee te leveren bij de aankoop van v…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

Feesten en evenementen in VenezuelaHet Katholieke heeft in Venezuela vele vrolijke facetten. Geen dag die geen aanleiding geeft tot dansen, drinken en plez…
Kerstkransen - Kerstkrans zelf maken - kerstdecoratie kerstKerstkransen - Kerstkrans zelf maken - kerstdecoratie kerstHoe kun je een kerstkrans zelf maken en waarom wordt een kerstkrans aan de deur gehangen? Wat is de herkomst van deze tr…

Reageer op het artikel "Vuurwerk en veiligheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gé Tol, 03-01-2009 13:35 #1
Steden en dorpen worden rondom de jaarwisselingen geterroriseerd door rondtrekkende jeugdbendes. Een gewoon mens is in deze tijden gedoemd om, voorzien van oor- en oogbeschermers, als aangeschoten wild over straat te gaan, telkens schrikkend van gehoorbeschadiging veroorzakende explosies. Artsen laten weten de gevolgen van de vuurwerkellende meer dan beu te zijn. Mensen met huisdieren zien de weken rondom elke jaarwisseling met angst en beven tegemoet. Steeds meer andere mensen ook.
De tv vertoont bloederige documentaires over de werkzaamheden in eerstehulpposten van ziekenhuizen.

Vuurwerk is al lang geen feest meer, maar begint zowel in geluidsvolume als in mate van agressiviteit steeds meer op echte oorlog te lijken, compleet met de geluiden van mitrailleurs, snelvuurkanonnen en ontploffende granaten en explosief gedrag van de veroorzakers. Het is de eindejaarsoorlog van het plebs. Het lijkt de hoogste tijd om het volk de omgang met vuurwerk uit handen te nemen en deze bevoegdheid over te dragen aan vakmensen. Vuurwapenbezit is al heel lang aan een streng vergunningenstelsel gebonden. Nu is vuurwerk aan de beurt. Explosieven horen niet thuis in lekenhanden.

Infoteur: Maxwell
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 1
Schrijf mee!