Pesach: Halachma Anja - "in haast vertrokken wij uit Egypte"

"In haast vertrokken wij uit Egypte", zo begint het stukje halachma anja in de Hagada-tekst van Maimonides. Tussen de rabbijnen Elazar en Akiva bestaat een verschil van mening over de betekenis van haast. Volgens Elazar hadden de Egyptenaren 's nachts haast om de Joden weg te sturen; volgens Akiva hadden de Joden overdag haast om weg te komen uit Egypte.

's Nachts of overdag haast

Volgens Elazar werd de matsa 's nachts gegeten. De Joden gingen toen nog niet weg. Dus de haast heeft betrekking op Egypte. "Dit het brood der ellende is dat onze voorouders hebben gegeten in Egypte". Volgens Akiva gaat het om de Joden, want er staat: "Dit is het brood der ellende, die onze voorouders, die uit Egypte zijn getrokken, hebben gegeten."

Omdat beide meningen waar zijn, wordt matsa met beide gedachten gegeten. Matsa is het brood van overgang: van slavernij naar vrijheid.

Betekenis Seider

De bedoeling van het vieren van de Seider is de overgang van ellende naar vrijheid. Aan het begin van de seider wordt in vogelvlucht de hele Joodse geschiedenis van verdrukking en ballingschap besproken.

Twee stadia van bevrijding

Volgens Rabbi Elazar mag men het Pesach-offer eten tot midden in de nacht (vóór de tijd van bevrijding uit Egypte). Volgens Rabbi Akiva mag het gegeten worden tot aan het ochtendgloren (toen de plaag van de eerstgeborenen plaats vond).

Drie niveaus van vrijheid: drie Jamiem toviem

  1. politieke vrijheid;
  2. lichamelijke vrijheid (vrij van zwaar werk);
  3. geestelijke vrijheid (vrij van psychologische beperkingen).

Pesach, Soekot en Sjawoe’ot

  • Pesach bevrijding van Egyptische slavernij (politiek);
  • Soekot bevrijd van landbouw (lichamelijke werk);
  • Sjawoe'ot ontvangst Tora (geestelijke vrij).

Leven volgens de Tora is vrijheid

Wanneer men volgens de Tora leeft, is men geen slaaf en is men vrij. Men is helemaal voor zichzelf bezig en niet voor een ander. Een slaaf moet altijd andermans wil opvolgen en eigen verlangens opzij schuiven. Iemand is pas werkelijk vrij wanneer hij zich onderhoudt met de Tora en God met plezier dient.

Belangen van God en onze wensen vallen samen

God geeft ons vrijheid door spiritueel te groeien. Zijn belangen komen dus overeen met onze wensen. Op Sjabbat kunnen we ons volledig toewijden waar het werkelijk in het leven om gaat.

Zorg voor de armen: onderdeel van de vertelling

Bij Pesach is het van belang dat iedereen eten krijgt, ook de armen en hongerigen. Het is niet alleen een kwestie van liefdadigheid, maar het maakt ook onderdeel van de vertelling over de uittocht uit Egypte uit. We realiseren ons dat we eens slaven waren en brood van ellende aten. We moeten armen laten deelnemen aan de feestvreugde. Het is een mitswa voor de armen te zorgen. Wanneer mens zelf armoede en ellende heeft gekend weet men hoe men voor de armen moeten zorgen.

Deze avond leunen wij allemaal

Na het eten van de matsa moet geleund worden. Dit is een mitswa. Het is bedoeld om als vrij mens de matsa te eten. Bij een Rebbe mag de leerling niet leunen uit eerbied en ontzag. In dat geval is er geen sprake van gebrek. Toch moet men opnieuw een stukje matsa eten. Dit betekent dat vrijheid zich gebonden weet aan het Hogere. Vrijheid en liefde hebben regels nodig om goed te kunnen functioneren.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesach: huis schoonmaken, kasjeren, inkopen doenPesach is een feest dat een goede voorbereiding vergt. Hoe bereiken we dit? Door het schoonmaken en het inspecteren van…
Boekrecensie: Vorst ontdooit – Rabbijn Ies VorstrecensieBoekrecensie: Vorst ontdooit – Rabbijn Ies VorstDe bruggenbouwende rabbijn Ies Vorst heeft in 2009 een boek uitgebracht met de titel 'Vorst ontdooit.' Het boek bevat co…
De populaire frisdrank Coca-Cola is sinds 1935 koosjerDe populaire frisdrank Coca-Cola is sinds 1935 koosjerDe populairste frisdrank ter wereld, Coca-Cola (Coke), is in 1886 op de markt gebracht. Pas in 1935 werd de frisdrank al…
Boekrecensie: Aan tafel bij de rabbijn – R. Evers/ L. MockrecensieBoekrecensie: Aan tafel bij de rabbijn – R. Evers/ L. MockAan tafel bij de rabbijn – eten en drinken in Bijbels perspectief (1999) van Rabbijn R. Evers en drs. L. Mock beschrijft…

Pesach: Avadiem hajinoe – "slaven waren wij voor Farao"Tijdens de ballingschap in Egypte waren de Joden slaven voor Farao. Een slaaf heeft geen eigen doel in het leven. Hij mo…
Valentijnsdag, een dag voor degenen die je lief hebt!Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn,…
Bronnen en referenties
  • Rabbijn Evers - Parsja Tsav
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 11-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.