InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > 10 jaar De Club van Sinterklaas!

10 jaar De Club van Sinterklaas!

10 jaar De Club van Sinterklaas! In 1999 maakte Nederland voor het eerst kennis met de Club van Sinterklaas. Ieder jaar weer komt de Club van Sinterklaas terug op televisie met een heel nieuw avontuur. Eind oktober beginnen de opnames van de Sint en alle Pieten, die op dat moment gaan beginnen aan hun lange en vaak moeizame reis naar Nederland. Nu, tien jaar later, zijn de populairste Pieten dan ook niet meer weg te denken uit de Club van Sinterklaas.

Wat is de Club van Sinterklaas?

De Club van Sinterklaas is de bekendste groep Pieten van de Sint die gevolgd worden op hun reis naar Nederland. Vaak reizen zij voor de Sint al naar Nederland om te kijken of ons land er wel klaar voor is. Ze gaan kijken of de kinderen al aan het knutselen zijn, of het geheime pakhuis al klaar is voor de pakjes en zij nemen natuurlijk ook al veel cadeautjes mee. Vaak gaat er iets mis tijdens de reis naar Nederland. De bus met pakjes wordt gestolen of gaat kapot, het Grote Boek van Sinterklaas raakt kwijt of vervelende boeven proberen de intocht van de Sint tegen te houden. Gelukkig vinden de Pieten meestal een goede oplossing en kan de Sint zorgeloos het land binnen varen.

De Pieten van de Club van Sinterklaas

De Club van Sinterklaas kent heel wat bekende Zwarte Pieten. De meest populaire is misschien wel Testpiet, het enige meisje dat in de Club van Sinterklaas zit. Met haar gekleurde strikken in het haar en haar mooie oorbellen is zij een grote favoriet. Natuurlijk zijn er nog veel meer Pieten lid van de Club van Sinterklaas. Zo is er natuurlijk Hoge Hoogtepiet, Hulppiet en Hokuspokuspiet. Een heel bijzondere verschijning is toch wel Muziekpiet. Hij ziet er, net als Testpiet, heel anders uit dan de andere Zwarte Pieten. Hij heeft een bijzonder pak, een uniek kapsel en een opvallende bril. Muziekpiet zingt en danst graag en ziet er dan ook uit als een echte popster! Verder zijn er natuurlijk nog Kluspiet en Danspiet. PJ en Professor Kluts zijn ook al enige jaren te zien bij de Club van Sinterklaas.

Waarom verandert de Club van Sinterklaas elk jaar?

Natuurlijk zijn de meeste Pieten elk jaar weer van de partij tijdens de lange reis naar Nederland, maar er komen ook nieuwe Pieten bij en sommige Pieten die lid waren van de Club van Sinterklaas zijn ineens verdwenen. Nou ja, verdwenen… Deze Pieten zijn gewoon veel harder nodig in Spanje, waar het werk van Sinterklaas natuurlijk ook gewoon door moet gaan. Wegwijspiet moet de laatste jaren in Spanje blijven om daar nieuwe Pieten de weg te wijzen in het grote huis van de Sint en ook Coole Piet blijft achter in Spanje om daar aan het werk te gaan. Zo krijgen nieuwe Pieten de kans om met de Sint mee te reizen naar Nederland en problemen onderweg op een goede manier op te lossen. Nieuwe Pieten, als Hokuspokuspiet en Kleurpiet, zorgen ook weer voor heel nieuwe avonturen in de Club van Sinterklaas.

Wie mag lid worden van de Club van Sinterklaas?

Alleen de beste Pieten gaan met de Sint mee op reis en zij vormen samen de Club van Sinterklaas. Natuurlijk hoort de Sinterklaas zelf ook bij de club. Sinterklaas is de baas van de club en het hele jaar bekijkt hij in Spanje welke Zwarte Pieten het best werken en welke van deze Pieten hij nodig zou kunnen hebben in Nederland. Eind oktober maakt de Sint een lijst van alle Pieten en dan vraagt hij Hulppiet bij hem in zijn kantoor om hem te helpen kiezen. Hulppiet gaat zelf vaak ook mee op reis naar Nederland om de andere Pieten te helpen. Samen met de Sint stelt hij ieder jaar de nieuwe club samen.

Wat doet de Club van Sinterklaas in Nederland?

De Club van Sinterklaas wordt gevolgd als ze op reis zijn naar Nederland. Hierdoor kunnen de kinderen zien wat er allemaal met de club gebeurt voor deze in het land aankomt. In Nederland helpt de club van Sinterklaas de Sint met het bezorgen van de pakjes, het inpakken van wenspakjes en bijvoorbeeld het oplossen van problemen. Testpiet moet alle nieuwe cadeautjes eerst testen voor deze ingepakt worden en natuurlijk moeten veel Pieten van de Club van Sinterklaas zorgen dat alle kinderen snoepgoed krijgen. Ze gaan vaak langs huizen, scholen en clubs om pepernoten te strooien en aan de kinderen te vragen wat ze van de Sint willen krijgen.
© 2009 - 2018 Nico80, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Club van Sinterklaas 2017De Club van Sinterklaas 2017Sinds 1999 is de Club van Sinterklaas te zien op de Nederlandse televisie. De Pieten van de Club van Sinterklaas, waaron…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
De avonturen van De Club van SinterklaasDe avonturen van De Club van SinterklaasIeder jaar wordt de Club van Sinterklaas gevolgd op de lange reis naar Nederland. Jammer genoeg gaat er bijna elk jaar w…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…

Reageer op het artikel "10 jaar De Club van Sinterklaas!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nico80
Gepubliceerd: 17-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Schrijf mee!