InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > 1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei

1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei

1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei Pasen kent zijn tradities. Een van deze tradities is het zingen van een lied of versje, waarin de tekst "een ei is geen ei,twee ei is een half ei, drie ei is een paasei" voorkomt. Deze drie regels worden in verschillende tradities gebruikt, maar hebben wel allemaal met Pasen te maken. Het gebruik van een paasstok is ook iets dat van vroegere tijden afkomstig is. Door met deze stok tijdens het liedje op de grond te stampen, konden mensen horen dat de jongens eraan kwamen.

Paasstok

Op school maakten de jongens een paasstok. Op paaszaterdag, de zaterdag voor pasen dus, vertrokken de jongens met hun paasstok langs de deuren. Er werd hierbij een paaslied gezonden. Dat luidde zo:
Vrouwke, vrouwke, doe uw best,
Haal de eitjes uit het nest
Van de witte hennen,
God zal ze kennen,
Een ei is geen ei,
Twee ei is een half ei,
Drie is een paasei.
Van die wit en van die zwart,
Geef van elk henneke wat.


Hierbij werd er met de paasstok driftig op de grond gestampt. Zo konden de mensen de jongens aan horen komen. Het was dan de bedoeling dat de mensen de jongens eieren, of in het beste geval, geld meegaven. Soms deden de mensen niet open, uit onwil of omdat ze het gewoon niet hoorde. Er werd dan een vervolg aan het liedje gegeven:
Er is een gaatje in de deur
Daar kijkt een gierige duivel door.


Hierbij sloegen de jongens soms met hun paasstok op de gesloten deur. Wie het nu nog niet hoorde, moest dan wel goed doof zijn! Soms ging het er echt grof aan toe, dan werd de gesloten deur met eieren bekogeld. Erg leuk voor degene die zijn deur weer kon gaan wassen. De jongens liepen de hele dag door het dorp, totdat ze alle deuren hadden gehad. Daarna kwamen de verschillende groepjes weer bij elkaar om de opbrengst te tellen. Vervolgens werd alles afgegeven aan de pastoor of de koster. Paaszaterdag heet overigens ook wel stille zaterdag. Op deze dag wordt Jezus herdacht, die in zijn graf verbleef. De kerk reikt op deze dag ook geen Heilige Communie uit.

Palmpasen

De zondag voor pasen is het palmpasen. Traditiegetrouw lopen de kinderen dan met een palmpasenstok over straat. De stok heeft de vorm van een kruis, met slingers versiert en bovenin een broodhaantje. Volgens de oude traditie worden deze stokken, waaraan nog meer lekkernijen kunnen hangen, afgegeven langs de deuren bij oude, zieke of verzwakte mensen. Hierbij zingen de kinderen dit lied:
palm palm pasen
hei koerei
over enen zondag
krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei


Nieuw leven

In sommige streken geeft men elkaar drie eieren cadeau, die staan voor nieuw leven. Hierbij zegt men het versje:
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei

De eieren zijn mooi versierd of geschilderd, zoals het met pasen hoort.

Eieren ophalen

Vroeger was het met pasen traditie dat men eieren ging ophalen langs de deuren. De opbrengsten hiervan waren dan voor de pastoor of de koster, of ook wel voor de onderwijzer. In sommige streken verdeelden men de opbrengst onder de kinderen van het dorp. Het ophalen van de eieren mocht alleen door de jongens gedaan worden. De meisjes werden dus buitengesloten. Dit was voor veel meisjes ontzettend jammer, want ze wilden graag mee doen.

Het paasei

Het paasei stond bij de Joden al bekend om zijn betekenis van de opstanding. Bij begrafenissen werden eieren gegeten. Eieren staan voor nieuw leven, met pasen worden de eieren vrolijk versierd om er feestelijk uit te zien. Bovendien luiden de paaseieren het begin van de lente in, want ook in de lente is er sprake van nieuw leven. Paaseieren zullen daarom altijd bij pasen horen. Tegenwoordig wordt er nog maar weinig aan de oude tradities gedaan. Paasstokken, palmpasenstokken, het wordt ieder jaar steeds minder. Daarom zal ook het bekende versje langzaamaan verdwijnen. En dat is jammer. Oude versjes en kinderliedjes zijn namelijk nog steeds populair bij kinderen. Maar wie kent tegenwoordig het versje over het ei nog?
© 2010 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Pasen tradities: eieren leggen, Palmpasen en chocolade-eiVanaf februari zijn ze weer volop verkrijgbaar: chocolade paaseieren en paashazen. Ook schilderen we in deze tijd volop…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Wat vieren we op Goede Vrijdag?Wat vieren we op Goede Vrijdag?Veel mensen zijn vrij op Goede Vrijdag. Een extra vrije dag is altijd fijn, maar wat vieren we dan eigenlijk? Goede Vrij…
Bronnen en referenties
  • http://kindernevendienst.org/themas/veertigdagen/palmpasen/palmpasenstok.htm
  • http://www.katholieknederland.nl/abc/detail_objectID314232.html

Reageer op het artikel "1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!